Doe de dakscan

Omvormer zonnepanelen

Om van zonnestroom ‘gewone’ stroom te maken, heb je een omvormer nodig. De omvormer is dus heel belangrijk is voor je uiteindelijke rendement. Bij ons zit de omvormer voor de zonnepanelen altijd inbegrepen in het aanbod.

Zonnepanelen en omvormers

Goede zonnepanelen zorgen er niet automatisch voor dat ook je opbrengst optimaal is. Daar heb je ook een passende omvormer voor nodig.

Waarom? Omdat juist de omvormer de opgewekte zonne-energie omzet in elektriciteit. De kwaliteit van de omvormer heeft dus invloed op de totale opbrengst van jouw zonnesysteem. Ook zorgt de omvormer ervoor dat het teveel aan opgewekte stroom teruggeleverd kan worden aan het net. En dat merk je in je portemonnee!

Maar hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen precies? En welke omvormer moet jij kiezen?

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een kastje dat de gelijkstroom (DC) die zonnepanelen produceren omvormt naar bruikbare wisselstroom (AC).

De ene omvormer is de andere niet, want omvormers zijn er in verschillende soorten en maten. Grofweg kunnen we 2 soorten onderscheiden: serie geschakelde string omvormers en parallel geschakelde micro-omvormers.

Soorten omvormers

String omvormer

Een serieel geschakelde omvormer, ook wel string-omvormer genoemd, is een centrale omvormer die eruitzien als een klein computerkastje. Deze omvormer maakt een zacht zoemend geluid, vergelijkbaar met het geluid van een koelkast. De omvormer wordt vaak op zolder geplaatst, zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Want hoe korter de kabel tussen de zonnepanelen en de omvormer, hoe minder energie er verloren gaat.

Bij een serie-geschakelde omvormer zijn de zonnepanelen allemaal met elkaar verbonden en als een soort ‘ketting’ aangesloten op de omvormer. We vergelijken het wel eens met ouderwetse kerstlampjes: als je er eentje uitdraait, doen ze het allemaal niet meer. Als er één zonnepaneel in een serie-geschakeld systeem in de schaduw ligt, heeft dit ook effect op de opwek van de rest van het systeem.

Een voordeel van een serieel geschakeld systeem is dat je minder kabels en connectoren nodig hebt, waardoor ook de investering lager is. Een systeem met serie-geschakelde omvormer is over het algemeen dan ook goedkoper dan een systeem met parallel geschakelde omvormer.

Omvormer

Micro omvormer

Valt er veel schaduw op je dak door bijvoorbeeld bomen of de dakkapel van de buren? Dan raden we over het algemeen een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers aan.

Een micro-omvormer voor zonnepanelen is, zoals de naam al doet vermoeden, een kleine omvormer. Micro-omvormers worden direct achter de individuele zonnepanelen geplaatst. Er wordt dus niet één centrale omvormer in je huis geïnstalleerd, maar we gebruiken per 1 of 2 panelen een mini omvormer. De zonnepanelen werken hierdoor onafhankelijk van elkaar, wat betekent dat schaduwval op een paar panelen geen invloed heeft op de rest van het systeem: de andere panelen draaien op hun eigen omvormers en blijven optimaal presteren. Micro-omvormers werken dus in feite als optimizers en zorgen voor een maximaal rendement per paneel.

Met zoals bij het gebruik van traditionele power optimizers heeft ook bij het gebruik van een micro-omvormer optimizer één defect paneel (of een defecte micro-omvormer) geen negatief effect op de productie van de rest van het zonnesysteem. Een parallel systeem met micro-omvormers heeft hierdoor een hogere efficiëntie – en dus opbrengst – dan een seriegeschakeld systeem.

Welke omvormer voor zonnepanelen moet ik kiezen?

We helpen je graag met het uitzoeken van de beste omvormer voor jouw zonnesysteem, want een beetje technisch is het wel. We kijken hiervoor o.a. naar de schaduwval, het vermogen van de zonnepanelen  en de oriëntatie van jouw dak ten opzichte van de zon. Zo zorgen we er samen voor dat jij het maximale uit je zonnepanelen haalt én profiteert van optimaal rendement op je investering.

Welke omvormer voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren. Heb jij bijvoorbeeld een schuin dak op het zuiden zonder schaduw? Dan raden we je aan te kiezen voor een traditioneel string omvormersysteem. Ook als je slechts op één paneel last hebt van schaduwval, kan het soms uiteindelijk voordeliger zijn om te kiezen voor een serie-omvormer. Onze solar consultants kijken graag met je mee en geven je een persoonlijk advies, helemaal afgestemd op jouw dak en situatie.

In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kijken we niet alleen naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op je dak, maar ook welk type omvormer hier het beste bij past.

Advies nodig? Wij helpen je graag!

Welk vermogen moet de omvormer hebben?

Om zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat de zonnepanelen en de omvormer nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn. Welk vermogen omvormer je nodig hebt, hangt dan ook af van het verwachte piekvermogen van de zonnepanelen op je dak.

Het piekvermogen van zonnepanelen wordt aangegeven in wattpiek (Wp). Omdat zonnepanelen dit piekvermogen alleen onder ideale testcondities kunnen leveren, halen ze dit maximale vermogen in de praktijk zelden tot nooit. Daarom kiezen we er vaak voor om het systeem te ‘overdimensioneren‘, of wel: te kiezen voor een omvormer waarvan het vermogen iets kleiner is dan het piekvermogen van de aangesloten zonnepanelen.

 

Kan ik iets doen om het rendement van de omvormer te verhogen?

Voor een maximaal rendement kan je het beste een omvormer kiezen met een lager vermogen dan het piekvermogen van de panelen. Een kleinere omvormer  start ‘s ochtends eerder op – en gaat ‘s avonds later uit. Ook moet een kleinere omvormer vaker op maximaal vermogen werken, wat zorgt voor extra efficiëntie.

vermogen zonnepanelen omvormers

Hoelang gaat een omvormer mee?

Zonnepanelen hebben een levensduur van zo’n 25 à 30 jaar, maar een traditionele string omvormer gaat 10 tot 15 jaar mee. Je zult de omvormer dus minimaal 1x moeten vervangen.
Micro omvormers gaan langer mee dan string omvormers, maar zijn ook iets duurder.

Omvormer zonnepanelen: waar plaatsen?

Een string omvormer moet binnenshuis geïnstalleerd worden. Het liefst zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. We plaatsen de omvormer meestal op zolder, maar in de garage of schuur zijn ook goede opties. 

Een omvormer produceert warmte en moet deze warmte kwijt kunnen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement. Als je omvormer direct onder een slecht geïsoleerd dak geplaatst wordt, kan dat dus invloed hebben op de opbrengst. 

Bij de installatie houden we er ook rekening mee dat de omvormer op een koele en goed geventileerde plek komt te hangen, dan gaat hij zo lang mogelijk mee.

Bekijk de installatiestappen

Conformiteitscertificaat

Heb je net zonnepanelen laten installeren of je omvormer laten vervangen en ben je op zoek naar het conformiteitscertificaat voor jouw omvormer?

Vanaf 27 april 2021 is het verplicht om een conformiteitscertificaat voor je omvormer te hebben. Met dit certificaat geef je aan dat jouw systeem voldoet aan de Europese richtlijnen voor stroomproductie. Uiteraard voldoen alle omvormers van Sungevity aan deze eisen. Via onderstaande link kun je jouw conformiteitscertificaat eenvoudig downloaden.

 

Download jouw conformiteitscertificaat

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in