Doe de dakscan

Zonnepanelen: hoe werken ze nou eigenlijk?

Op meer dan 1,5 miljoen Nederlandse daken liggen zonnepanelen. Dat is niet zo gek, want zonnepanelen zijn een slimme investering. 
Maar zijn zonnepanelen altijd en op elk dak rendabel? En hoe werken ze eigenlijk? Wij leggen het uit.
Liever direct weten wat je dak waard is? Vraag dan direct gratis advies aan.

Ik wil advies

Zo werken zonnepanelen

Het klinkt zo mooi: zelf je eigen zonnestroom opwekken. Maar hoe werkt dat dan? En hoe komt die zonnestroom van je dak naar de meterkast en het stopcontact? Over zaken zoals het kabelwerk hoef jij je hoofd gelukkig niet te breken: wij installeren een compleet zonnesysteem en regelen alles voor je, zodat jij zorgeloos van de zon kunt genieten. Toch benieuwd hoe het allemaal werkt?

Zonnepanelen: de werking
Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom. De stroom die bij jou thuis uit het stopcontact komt en waarop de meeste apparaten werken, is wisselstroom. Om de energie die zonnepanelen opwekken te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom dus eerst omgezet worden in wisselstroom (elektriciteit). Dit doen we met behulp van een omvormer. Er loopt een kabel van de omvormer naar de meterkast, zodat al jouw elektrische apparaten op zonnestroom kunnen draaien.

Gebruik je meer stroom dan je opwekt? Dan neem je de resterende energie af van je energieleverancier. Wekken je zonnepanelen juist meer energie op dan je gebruikt? Dan lever je deze energie terug aan het elektriciteitsnet en wordt dit verrekend met de stroom die je afneemt.

Hieronder leggen we de werking van zonnepanelen nog eens overzichtelijk uit. Klik op de verschillende stappen om precies te zien hoe alles werkt.

 

De werking van jouw zonnesysteem:

Zo werken zonnepanelen housemap
zo werken zonnepanelen omvormer housemap
zo werken zonnepanelen groepenkast housemap
zo werken zonnepanelen apparaten housemap
zo werken zonnepanelen salderen housemap
zo werken zonnepanelen installatie housemap

1

Zonnepanelen

vangen daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom.

2

De omvormer

zet gelijkstroom om naar elektriciteit (wisselstroom).

5

Stroom terugleveren

aan het net. De stroom die je niet gebruikt en teruglevert, wordt afgetrokken van je verbruik.

6

Onze installateur

installeert je zonnepanelen binnen 1 dag. De installateur is gecertificeerd en werkt volgens de strengste veiligheidseisen.

Wat is een omvormer?

We noemden het al kort even: om van zonnestroom ‘gewone’ stroom te maken, heb je een omvormer nodig. Maar wat is een omvormer voor zonnepanelen precies? Een omvormer is een elektronisch apparaatje dat gelijkspanning omzet in een constante wisselspanning van 230 volt. De omvormer hangt vaak in de buurt van je meterkast en is ongeveer even groot als twee schoenendozen.

Een omvormer voor zonnepanelen maakt zo’n 35 decibel geluid. Dat is vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast, dus je hebt er geen last van. ‘s Nachts staat de omvormer altijd uit, want dan schijnt de zon niet.
Soms is er een PV-verdeler (ook wel zonne-energie verdeelkast of zonnestroomverdeler genoemd) nodig tussen de omvormer en de meterkast. Als dat bij jou zo is, krijg je die van ons.

Lees meer over omvormers

Hoe werken zonnepanelen en vermogen?

Omdat de elektriciteitsproductie van zonnepanelen steeds wisselt, wordt bij het vermogen van zonnepanelen altijd het maximale vermogen aangegeven. Dit zogenaamde piekvermogen wordt uitgedrukt in wattpiek (wp) en is het maximale vermogen dat het paneel onder ideale testcondities kan leveren. Het daadwerkelijke vermogen van panelen ligt dus wat lager, want deze ideale condities komen in werkelijkheid nooit voor. 

Het vermogen van zonnepanelen neemt in de loop der jaren ook langzaam af: gemiddeld daalt het vermogen met zo’n 0,7% per jaar, dus veel merk je hier niet van. Een paneel dat al een paar jaar op het dak ligt, levert dus iets minder op dan een spiksplinternieuw paneel. Wel krijg je over het algemeen vermogensgarantie op je zonnepanelen. Dankzij deze garantie ben jij ervan verzekerd dat jouw zonnepanelen na 25 jaar nog steeds zo’n 80 à 85% van het oorspronkelijke aantal wattpiek (wp) kunnen leveren.

 

Opbrengst en zonnepanelen

Hoe hoger het aantal wp van de zonnepanelen, hoe hoger ook de te verwachten opbrengst en je uiteindelijke rendement. Klinkt logisch, toch? Zeker, maar het vermogen van de zonnepanelen is niet de enige factor die bepaalt hoeveel stroom jouw zonnepanelen uiteindelijk opwekken. Naast het soort zonnepanelen hebben ook bijvoorbeeld de hellingshoek, hoeveel zonnepanelen er op je dak liggen de hoeveelheid zonlicht invloed op de productie van jouw zonnedak. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen niet de hele dag hetzelfde en verschilt de opbrengst vooral ook gedurende het jaar.

Er wordt vaak gedacht dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter nihil is en dat een snikhete zomerdag een waar feestje is voor jouw panelen, maar in werkelijkheid ligt dit nét even anders.  

Een hele hoge temperatuur en zonnepanelen zijn namelijk juist geen match made in heaven bij hoge temperaturen is de opbrengst van jouw zonnepanelen juist lager. Zonnepanelen en omvormers werken namelijk minder efficiënt als ze te warm worden. Zo kan je zonnesysteem op een koude, maar zonnige herfst- of lentedag meer opbrengen dan op een snikhete zomerdag.

Opbrengst zonnepanelen in de winter
Ongeveer 70% van de jaarlijkse energieopbrengst wordt opgewekt tussen april en september, wat betekent dat zo’n 30% van de totale opbrengst van zonnepanelen in de winter en herfst wordt opgewekt. Ook tijdens de donkerdere maanden van het jaar leveren jouw zonnepanelen dus wel degelijk wat op.

Zonnepanelen in de schaduw
Aan zonnepanelen in de schaduw heb je daarentegen niet zo veel. Daarom maken we met onze geavanceerde software een nauwkeurige scan van jouw dak. Zo zien we precies welke hellingshoek (de ligging ten opzichte van de zon) het meest rendabel is voor jouw dak. Ook helpen we je graag bij het bepalen welk type zonnepanelen voor jou de beste keuze is.

Benieuwd naar de mogelijke opbrengst van jouw dak? Onze zonne-experts geven je graag een advies op maat, helemaal afgestemd op jouw specifieke situatie en jouw dak.

 

Salderingsregeling

De opbrengst van je zonnepanelen kan soms hoger zijn dan je verbruik, bijvoorbeeld als jij niet thuis bent, maar je zonnepanelen wel op volle toeren draaien. Deze niet-gebruikte stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet en wordt verrekend met de stroom die jij afneemt (bijvoorbeeld ‘s avonds, als je wel stroom verbruikt maar je zonnepanelen niets opwekken) van je energieleverancier. Dit noemen we salderen.

Deze teruglevering bij zonnepanelen maakt het extra aantrekkelijk om over te stappen op zonnestroom. De salderingsregeling was echter altijd al bedoeld als een tijdelijke maatregel en er liggen dan ook plannen om het salderen van zonnepanelen af te schaffen.

Als de plannen doorgaan, zal de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam afgebouwd worden, totdat je in 2031 helemaal niet meer kan salderen.
Voor de teruglevering van de ongebruikte stroom van je zonnepanelen krijg je ook dan natuurlijk wel nog een vergoeding, maar je kan de afgenomen en ongebruikte stroom dan niet meer één-op-één tegen elkaar wegstrepen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, blijft het ook zonder de salderingsregeling interessant en voordelig om over te stappen op je eigen zonnestroom.

 

Wel of geen zonnepanelen?

Twijfel je nog of je wel of geen zonnepanelen moet nemen? Onze zonne-experts kijken nauwkeurig naar je dak, zetten alle kosten en opbrengsten van zonnepanelen op een rij en geven je altijd een eerlijk advies. Als zonnepanelen op jouw dak niet rendabel zijn, vertellen we je dat uiteraard ook.

Weten wat jij kunt besparen?

Doe de gratis dakscan en ontdek binnen één minuut hoeveel jij kunt besparen.