Vermogen zonnepanelen

Alle ins en outs over het vermogen van zonnepanelen

Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt door de zonnepanelenfabrikant aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat een zonnepaneel kan leveren onder ideale testcondities. In het echte leven komen deze condities niet voor en heeft zonnepaneel een lager vermogen dan de hoeveelheid Wp die wordt aangegeven door de fabrikant. De meest gangbare standaard formaat panelen hebben over het algemeen piekvermogens tussen de 270 en 320 Wp. Er zijn ook high-efficiency panelen op de markt met piekvermogens tot zo’n 360 Wp, maar deze vallen vaak in een andere prijsklasse.

Vermogen zonnepanelen berekenen

Als je het vermogen van een zonnepaneel in Wp weet kun je dit eenvoudig omrekenen naar kWh door gebruik te maken van een omrekenfactor. Deze omrekenfactor is gebaseerd op de aantal zonuren en lichtintensiteit. In Nederland is de omrekenfactor 0,85. Heb je dus een paneel met een vermogen van 300 Wp, dan is de verwachte opbrengst 300 x 0,85 = 255 kWh per jaar. In de Nederlandse kustgebieden wordt ook wel met een omrekenfactor van 0.90 gerekend, omdat het aantal zonuren daar hoger is dan in de rest van Nederland. Wil je weten hoeveel vermogen jij nodig hebt? Zie dan onze pagina over hoeveel zonnepanelen.

Vermogen zonnepanelen per m2

Een zonnepaneel van 300 Wp levert zo’n 182 Wp per vierkante meter. Vermenigvuldig je dit met de omrekenfactor van 0,85 dan blijft daar een opbrengst van 156 kWh per jaar per vierkante meter van over. Heb je een dak met maar weinig geschikt dakoppervlak voor zonnepanelen? Dan kan het lonen om voor zonnepanelen met het hoogste vermogen te gaan. Deze zonnepanelen geven je de hoogste opbrengst in kWh per vierkante meter. Dit zijn niet per se de zonnepanelen met de hoogste opbrengst per euro, maar wel de panelen waarmee je je dak het beste benut.

Hoeveel Vermogen Zonnepanelen

Gemiddelde afname vermogen zonnepanelen per jaar

Tijdens hun levensduur slijten zonnepanelen. Hierdoor neemt het vermogen langzaam af, gemiddeld met 0,7 % per jaar. Een ouder zonnepaneel presteert dus iets minder goed dan een nieuw zonnepaneel. Fabrikanten geven over het algemeen een vermogensgarantie af waarbij ze garanderen dat een zonnepaneel na een x aantal jaar nog een bepaald vermogen heeft. Een normale vermogensgarantie is 80-85 % van het oorspronkelijke vermogen na 25 jaar.

Zonnepanelen Vermogen Afname Chart

Welk vermogen omvormer past bij mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Zonder omvormer kunnen de apparaten in jouw huis, die immers op wisselstroom werken, geen gebruik maken van deze energie. Ook kan gelijkstroom niet worden teruggeleverd aan het net. Een omvormer is dus een essentieel onderdeel van elk zonnesysteem.

Welk vermogen omvormer je nodig hebt hangt af van het verwachte piekvermogen van de zonnepanelen op je dak. Met een omvormer vermogen van ongeveer 85 tot 110% van het piekvermogen van de zonnepanelen zal de hoogste opbrengst en de langste levensduur van de omvormer worden gehaald. Een installateur kan er voor kiezen om een omvormer te over- of onderdimensioneren. In Nederland wordt over het algemeen ondergedimensioneerd. Dit houdt in dat de omvormer een lager vermogen heeft dan de zonnepanelen. Hier zijn verschillende redenen voor:

  • In Nederland behalen zonnepanelen maar zelden hun maximale vermogen. Zonnepanelen halen gemiddeld zo’n 85% van hun piekvermogen. Het is dus onnodig om een omvormer aan te schaffen die evenveel of meer vermogen heeft als de zonnepanelen.
  • Een omvormer werkt het efficiëntst als hij zwaar belast wordt. Dit is sneller het geval bij een omvormer met een lager vermogen. Uiteindelijk levert onderdimensionering zo een hogere opbrengst op.
  • Kleinere omvormers hebben een lagere opstartspanning en starten sneller op.
  • Een kleinere omvormer is goedkoper in de aanschaf dan een omvormer met een hoger vermogen.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat de omvormer kapot gaat als de zonnepanelen veel meer vermogen produceren dan de omvormer aankan. Een omvormer bepaalt namelijk zelf wat het maximale vermogen is. De omvormer past de spanning en stroom zo aan dat het vermogen van de zonnepanelen nooit meer wordt dan het maximale vermogen van de omvormer zelf.

Vermogen Zonnepanelen Omvormers
Ontdek hoeveel je kan besparen