Terugverdientijd zonnepanelen

Dit is hoe je de terugverdientijd uitrekent

Hoe werkt de terugverdientijd van zonnepanelen?

Terugverdientijd. Een veelgehoorde term als het gaat over zonnepanelen - laten we makkelijk beginnen. Als je overstapt op eigen én schone zonnestroom, doe je een initiële investering: de kosten van de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Daarna ga je jaarlijks besparen. Als je de jaarlijkse besparing optelt en dit afzet tegen de initiële investering kom je op een gegeven moment op een punt waarbij je evenveel hebt bespaard als hebt geïnvesteerd: het aantal jaar om dit punt te bereiken is de terugverdientijd. Ook wel het break even point genoemd. Na dit punt is elke euro die jij bespaart met het opwekken van schone zonnestroom pure winst. En daar profiteer je vaak nog minimaal 18 jaar lang van.

De terugverdientijd berekenen lijkt makkelijk. Echter, er spelen nog een aantal variabelen een rol. Ten eerste moet je de initiële investering helder hebben: hoeveel panelen, welk soort panelen, wat is de alles-in-één prijs van het zonnesysteem? Het verschilt per aanbieder wat hier precies in wordt opgenomen. De besparing die jij jaarlijks maakt is niet een vast getal. De - veranderende - energieprijs heeft hier bijvoorbeeld invloed op. Ook neemt de opwekcapaciteit van de zonnepanelen in de loop van de jaren iets af. Na 25 jaar wekt een zonnesysteem nog steeds minimaal 80% van zijn initiële capaciteit op. En als laatste speelt het politieke beleid een rol, zoals de salderingsregeling en subsidies.

Hoe je precies je terugverdientijd uitrekent? We hebben een rekenvoorbeeld voor je opgesteld.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd van zonnepanelen

Het gemiddelde systeem dat bij Sungevity wordt aangeschaft is een pakket van 10 tot 12 zonnepanelen. De prijs van een dergelijk compleet zonnepanelen systeem ligt tussen de €4.500,- en €6.000,- (incl. btw, waarvan je de btw kunt terugvragen). Hieronder op een rijtje wat de terugverdientijd is bij een dergelijk systeem:

Vermogen zonnesysteem (12 x 300 Wp zonnepaneel)

3.600 Wp

Gemiddelde opbrengst over 25 jaar

3.060 kWh / jaar

Kosten zonnepanelen (indicatie, excl. btw)

€ 4.315

Elektriciteitsprijs (bron: Milieucentraal)

€ 0,21

Besparing in het eerste jaar in euro’s

3.060 kWh x € 0,21 = € 642

Indicatie terugverdientijd

€ 4.315 / € 642 = 6.7 jaar

Rekenvoorbeeld Terugverdientijd Zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen met subsidie?

In Nederland is geen landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel zijn er in sommige gemeenten regionale subsidies. Of dit ook voor jouw gemeente geldt? Kijk op energiesubsidiewijzer.nl.

Mocht er in jouw gemeente een subsidie beschikbaar zijn, betekent dit uiteraard een kortere terugverdientijd. Je investering wordt lager, terwijl je besparing gelijk blijft.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen zonder salderen?

In Nederland kan je in elk geval tot 2023 gebruik maken van de gunstige salderingsregeling. Na 2023 wordt het fiscale voordeel dat nu geldt - de energiebelasting over 'teveel' opgewekte energie wordt door de overheid terugbetaald - geleidelijk afgebouwd tot nul in 2031. Omdat zonnepanelen nog steeds in prijs dalen en de verwachting is dat dat de komende jaren nog zal aanhouden, zal de terugverdientijd nog steeds op een gunstige 7 jaar blijven.

Ontdek hoeveel je kan besparen