Zonnepanelen en subsidies

Alles wat je moet weten over subsidies

Regionale en lokale subsidie zonnepanelen

In sommige gemeenten zijn regionale en lokale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Of dit in jouw gemeente van toepassing is kan je zien op energiesubsidiewijzer.nl. Heeft jouw gemeente een subsidieregeling? Kijk dan op de website van jouw gemeente voor meer informatie over hoe je daar aanspraak op kunt maken en welke voorwaarden gesteld worden.

Zonnepanelen zonder subsidie, toch voordelig?

Het is niet voor niets dat de landelijke subsidieregeling is afgeschaft. Zonnepanelen zijn ook zonder subsidie een rendabele investering. Reken maar uit. Met een terugverdientijd van 7 jaar en een gemiddelde levensduur van 25 jaar, geniet je nog circa 18 jaar lang van gratis duurzame energie!

Ook zijn er nog steeds voldoende financiële voordelen om gebruik van te maken. Bijvoorbeeld de btw-teruggave regeling. Als je als eigenaar van zonnestroom energie levert aan het net - salderen -, beschouwt de overheid jou als ondernemer. Oftewel: je hoeft geen btw te betalen. Daarmee bespaar je 21% op de aanschafwaarde van jouw zonnepanelen set. Ook geldt nog tot - in elk geval - 2021 de gunstige salderingsregeling van de overheid.

Image Consultant

De salderingsregeling in een notendop

Overdag, als het licht is, wekken zonnepanelen elektriciteit op. Terwijl wij over het algemeen ‘s avonds energie gebruiken. Dan gaan de lichten aan en draaien we een wasje. De energie die je overdag teveel opwekt en niet zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. In de avond haal je de extra energie weer van het net af. Met de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen, die in elk geval geldt tot 2021, wordt de stroom die je aan het net levert en die je uit het net haalt één-op-één met elkaar verrekend.

Saldering Infographic

Zonnepanelen financieren: de mogelijkheden

In alle gevallen is de slimste keuze om zonnepanelen te financieren via eigen middelen. Dat levert altijd het hoogste rendement op! Heb je niet direct de financiële middelen om zonnepanelen te kopen, of wil je niet investeren in zonnepanelen? Je kunt tegenwoordig ook zonnepanelen huren of leasen. Je hoeft dan zelf geen investering te doen, maar plukt wel de vruchten van eigen schone zonnestroom. Hou er wel rekening mee dat je vastzit aan een huurcontract en op termijn vaak duurder uit bent.

Op zoek naar een andere manier om de zonnepanelen te financieren? Er zijn ook speciale leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals de landelijke Energiebespaarlening. Ook is er in sommige gemeenten de Duurzaamheidslening beschikbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van SVN of van jouw (nieuwe) gemeente. Sommige banken bieden ook groene leningen aan.

Ontdek hoeveel je kan besparen