Doe de dakscan

Subsidie zonnepanelen

Hoe zit het met de subsidie op zonnepanelen in 2023? Er is al jaren geen landelijke aankoopsubsidie voor zonnepanelen meer, maar er zijn wél nog lokale subsidies en andere financiële regelingen beschikbaar. Meer weten over beschikbare subsidies? Vraag gratis advies aan!

Doe de dakscan

De landelijke subsidie op zonnepanelen is sinds 2013 afgeschaft. Daar kun je anno 2023 dus niet meer op rekenen. Waarom onze overheid geen aankoopsubsidie op zonnepanelen meer geeft? Omdat zonnepanelen kopen ook zonder subsidie financieel aantrekkelijk is. Zonnepanelen leveren je meer op dan ze kosten: je verdient je investering altijd terug. Met winst.

Lokaal kan je nog geluk hebben: sommige gemeenten bieden wel nog een lokale zonnepanelensubsidie of een extra gunstige lening. Ook zijn er waar je ook woont nog steeds verschillende financiële regelingen die het nóg aantrekkelijker maken om te kiezen voor zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen met subsidie?

Geen spaargeld? Koop je zonnepanelen dan via een gesubsidieerde (groene) lening. Dankzij de subsidie betaal je een stuk minder rente dan bij andere leningen. In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag meer over de beschikbare subsidies.

Lokale subsidies voor zonnepanelen

Onze provincies, regio’s en gemeenten mogen zelf bepalen wat zij subsidiëren en hoeveel geld zij hieraan besteden. Misschien heeft jouw gemeente dus wel een aantrekkelijke subsidie voor jou. Via de Energiesubsidiewijzer kun je nagaan of je in aanmerking komt voor een lokale subsidie voor zonnepanelen.

Heb je niet direct beet? Bel de gemeente of provincie gerust eens op en vraag goed door. Wellicht kom je met zonnepanelen in combinatie met isolatie wél in aanmerking voor subsidie. Of misschien wil jouw gemeente een collectieve inkoop van zonnepanelen subsidiëren. 

Gesubsidieerde leningen

Met een gesubsidieerde groene lening bespaar je niet op de aankoopprijs, maar koop je zonnepanelen met geleend geld. Zo hoef je niet in één keer een groot bedrag te investeren. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zonnepanelen te huren, maar zonnepanelen financieren met een lening is een stuk voordeliger dan zonnepanelen huren.

Doordat er subsidie zit op de lening, hoef je een stuk minder rente te betalen dan bij andere leningen. Ideaal als je wel graag wilt profiteren van zonnestroom, maar niet zo’n grote hap spaargeld kunt of wilt missen.

De afbetaling van een gesubsidieerde lening kun je meestal goed compenseren met de besparing op je energierekening. Voorbeelden van leningen met subsidie voor zonnepanelen zijn de Energiebespaarlening, Greenloans en de Duurzaamheidslening.

Lees meer over groene leningen

Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen betaalbaarder dan ooit

Zonnepanelen verdienen zichzelf in gemiddeld 5 à 6 jaar terug.  En ze gaan minimaal 25 jaar mee! Dat betekent jarenlang gratis schone stroom. Benieuwd wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Btw teruggave zonnepanelen

Het is misschien geen échte subsidie, maar wel een fijne regeling die je een hoop geld oplevert: per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dat scheelt je 21% van de aankoopprijs, en dus honderden euro’s!

Heb je in 2022 zonnepanelen laten plaatsen? Dan kan je de btw nog terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit voor 1 juli 2023. Om de btw terug te vragen moet je je aanmelden als ondernemer. Klinkt dit als teveel gedoe? Als je kiest voor onze btw-service regelen wij het voor je!

Lees meer over de btw-teruggave

Salderingsregeling

Ongebruikte zonnestroom lever je terug aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding die gelijk staat aan de prijs van de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Dit heet salderen. De salderingsregeling is in feite ook een vorm van subsidie en nu zoveel mensen overstappen op zonnestroom kost dit de overheid steeds meer geld, terwijl zonnepanelen ook steeds goedkoper worden. Daarom wordt de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd, tot je in 2031 helemaal niet meer mag salderen. Dus hoe eerder je overstapt, hoe langer je nog van deze zonnepanelensubsidie profiteert!

Lees meer over de salderingsregeling

Postcoderoosregeling is nu SCE-subsidie

Wie geen eigen dak heeft, kan samen met anderen in een energiecoöperatie zonnepanelen kopen op een gebouw in de buurt. Bijvoorbeeld op het dak van een buurthuis. Tot en met maart vorig jaar kon hierbij gebruik worden gemaakt van de  Regeling Verlaagd Tarief, ook wel bekend als de postcoderoosregeling (PCR-regeling). Vanaf 1 april 2021 werd de postcoderoosregeling vervangen door een nieuwe subsidieregeling: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Energiecoöperaties en VvE’s kunnen via de SCE-regeling subsidie aanvragen voor zonnesystemen van 15 tot 300 kilowattpiek. De subsidiebedragen voor 2022 zijn gedaald van 12,1 (voor grootverbruikers) en 14,6 (voor kleingebruikers) cent per kwh naar respectievelijk 11,97 en 8,97 procent per kilowattuur.

Ook profiteren van de SCE? Je kunt een nieuwe aanvraag doen tussen 9 januari en  1 november 2023. Kijk voor meer informatie op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sce.

Zakelijke subsidies voor zonnepanelen

Er is een aparte zakelijke subsidie op zonnepanelen beschikbaar: de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, of wel de SDE++. Deze subsidieregeling is alleen beschikbaar voor bedrijven met een zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère en een zonnestroominstallatie van meer dan 15k Wp of 15.000 Wattpiek.

De SDE++ is tijdelijk gesloten, maar later dit jaar wordt er een nieuwe aanvraagronde opgestart.