Zonnepanelen en subsidies

Alles wat je moet weten over subsidies

Regionale en lokale subsidie zonnepanelen

In sommige gemeenten zijn regionale en lokale subsidies beschikbaar. Of dit in jouw gemeente van toepassing is kan je zien op energiesubsidiewijzer.nl. Heeft jouw gemeente een subsidieregeling? Kijk dan op de website van jouw gemeente voor meer informatie over hoe je daar aanspraak op kunt maken en welke voorwaarden gesteld worden.

Zonnepanelen zonder subsidie, toch voordelig?

Het is niet voor niets dat de landelijke subsidie is afgeschaft. Zonnepanelen zijn ook zonder subsidie een rendabele investering. Reken maar uit. Met een terugverdientijd van 7 jaar en een gemiddelde levensduur van 25 jaar, geniet je circa 18 jaar lang van gratis duurzame energie!

Ook zijn er nog steeds voldoende financiële voordelen om gebruik van te maken. Bijvoorbeeld de btw-teruggave regeling. Als je als eigenaar van zonnestroom energie levert aan het net - salderen -, beschouwt de overheid jou als ondernemer. Oftewel: je hoeft geen btw te betalen. Daarmee bespaar je 21% op de aanschafwaarde van jouw zonnepanelen set. Ook geldt nog tot 2020 de gunstige salderingsregeling van de overheid.

Image Consultant

De salderingsregeling in een notendop

Overdag, als het licht is, wekken zonnepanelen elektriciteit op. Terwijl wij over het algemeen ‘s avonds energie gebruiken. Dan gaan de lichten aan en draaien we een wasje. De energie die je overdag teveel opwekt en niet zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk. In de avond halen we de extra energie weer van het net af. Met de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen, die in elk geval geldt tot 2020, wordt dit ongeveer één op één met elkaar verrekend. Verschillende energieleveranciers hanteren een ander netto terugleveringsvergoeding. Energieleveranciers bepalen zelf hoe zij overvloedige zonne-energie verrekenen met klanten met een dubbele meter. Zo wordt in sommige gevallen de teruggeleverde aantal kWh in normaaluren gesaldeerd tegen het tarief van dalverbruik.

Saldering Infographic

Financieren zonnepanelen: de mogelijkheden

In alle gevallen is de slimste keuze om zonnepanelen te financieren via eigen middelen. Dat levert altijd het hoogste rendement op! Heb je niet direct de financiële middelen om zonnepanelen te kopen, of wil je niet investeren in zonnepanelen? Je kunt tegenwoordig ook zonnepanelen huren of leasen. Je hoeft dan geen investering te doen, je plukt wel de vruchten van eigen schone zonnestroom. Hou er wel rekening mee dat je vastzit aan een huurcontract en op termijn vaak duurder uit bent.

Op zoek naar een andere manier om de zonnepanelen te financieren? Er zijn ook speciale leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals de landelijke Energiebespaarlening. Ook is er in sommige gemeenten de Duurzaamheidslening beschikbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van SVN of van jouw (nieuwe) gemeente.

Ontdek wat jij kunt besparen