Doe de dakscan

Zonnepanelen subsidie [2021]

Hoe zit het met zonnepanelen subsidie in 2021? Er is al jaren geen landelijke aankoopsubsidie voor zonnepanelen meer, maar er zijn wel lokale subsidies. Meer weten over beschikbare subsidies? Vraag een advies aan!

Adviesgesprek aanvragen

De landelijke zonnepanelen-subsidie is sinds 2013 afgeschaft. Daar kun je anno 2021 dus niet meer op rekenen. Waarom onze overheid geen aankoopsubsidie op zonnepanelen geeft? Omdat zonnepanelen ook zonder subsidie financieel aantrekkelijk zijn. Ze leveren kort gezegd meer op dan ze kosten.

Lokaal liggen de kansen: sommige gemeenten bieden wel een subsidieregeling of een extra gunstige lening. En vergeet niet dat je de BTW kunt terugvragen, waar je ook woont. Dat scheelt honderden euro’s!

Gesubsidieerde leningen

Met een gesubsidieerde lening bespaar je niet op de aankoopprijs, maar koop je zonnepanelen met geleend geld. Dit is een stuk voordeliger dan zonnepanelen huren.

Lees meer over financiering

Zonnepanelen kopen met subsidie?

Je kunt nu zonnepanelen kopen via een gesubsidieerde lening. Doordat er subsidie zit op de lening, hoef je een stuk minder rente te betalen dan bij normale leningen. We vertellen je graag meer over de beschikbare subsidies.

Lokale subsidies

Onze provincies, regio’s en gemeenten mogen zelf bepalen wat zij subsidiëren en hoeveel geld zij hieraan besteden. Misschien heeft jouw gemeente dus wel een aantrekkelijke subsidie voor jou. Via de Energiesubsidiewijzer kun je nagaan of je in aanmerking komt voor een lokale subsidie voor zonnepanelen.

Heb je niet direct beet? Bel de gemeente of provincie gerust eens op en vraag goed door. Wellicht komen zonnepanelen in combinatie met isolatie wél in aanmerking voor subsidie. Of misschien wil de gemeente een collectieve van zonnepanelen subsidiëren. Het is maar net wat de gemeente belangrijk vindt om te stimuleren.

Gesubsidieerde leningen

Met een gesubsidieerde lening bespaar je niet op de aankoopprijs, maar koop je zonnepanelen met geleend geld. Doordat er subsidie zit op de lening, hoef je een stuk minder rente te betalen dan bij normale leningen. Een uitkomst als je wel graag wilt profiteren van zonnestroom, maar niet zo’n grote hap spaargeld kunt of wilt missen.

De afbetaling van een gesubsidieerde lening kun je meestal goed compenseren met de besparing op je energierekening. Voorbeelden van leningen met subsidie voor zonnepanelen zijn de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening.

Lees meer over groene leningen

Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen betaalbaarder dan ooit

Anno 2021 verdienen zonnepanelen zichzelf in gemiddeld 7 tot 9 jaar terug.  En zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee! Daar heb je dus nog jarenlang plezier van. Benieuwd wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Teruggave van de BTW op zonnepanelen

Het is wel geen subsidie, maar wel een fijne regeling die je veel geld oplevert: je kunt de betaalde BTW over je zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt je 21% van de aankoopprijs (minus een forfait), en dus honderden euro’s. Sla deze stap dus zeker niet over! Je moet je hiervoor aanmelden als ondernemer. Als je wilt, neemt onze BTW-service dit volledig voor je uit handen.

Lees meer over de BTW-teruggave

Salderingsregeling

Ongebruikte zonnestroom kun je terugleveren aan het net. Daar krijg je een vergoeding voor die gelijk staat aan de prijs van de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Dit heet salderen. Maar let op: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling regeling langzaam afgebouwd. Tot 2030 kun je nog van deze regeling gebruikmaken, maar elk jaar loopt de hoeveelheid die je mag salderen met 9 procent terug. Wie nu zonnepanelen aanschaft, kan hierdoor meer voordeel behalen dan wie nog een jaartje wacht.

Lees meer over de salderingsregeling

Postcoderoosregeling verandert in 2021

Wie geen eigen dak voor zonnepanelen heeft, kan samen met anderen in een energiecoöperatie zonnepanelen kopen op een gebouw in de buurt. Bijvoorbeeld op het dak van een buurthuis. Tot 2021 kon hierbij gebruik worden gemaakt van de postcoderoosregeling. In 2021 wordt de postcoderoosregeling echter vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Energiecoöperaties en VvE’s kunnen straks subsidie aanvragen voor pv-systemen van 15 tot 300 kilowattpiek. De hoogte van de nieuwe stimuleringsregeling wordt bij beschikking per project vastgesteld.

Zakelijke zonnepanelen subsidies

Er is een aparte zakelijke subsidie beschikbaar: SDE++. Deze subsidieregeling is alleen voor bedrijven met een zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère en een zonnestroominstallatie van meer dan 15kWp of 15.000 Wattpiek.

Bezoek rvo.nl voor meer informatie

Weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen?

Doe de dakscan en weet ’t binnen 1 minuut.