Doe de dakscan

Soorten zonnepanelen

Welke panelen passen bij jouw dak? Voor je zonnepanelen op je dak laat installeren, is het slim om je te verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen. Want er valt nogal wat te kiezen. 

Doe de dakscan

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Kristallijne zonnepanelen, glas glas-zonnepanelen, indak zonnepanelen… een zonnepaneel is niet zomaar een zonnepaneel. Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten, kleuren, materialen en maten.

Wist je bijvoorbeeld dat zonnepanelen niet alleen op, maar ook ín je dak kunnen liggen? Op deze pagina zetten we de verschillende soorten zonnepanelen voor je op een rij. 

Op zoek naar onze soorten panelen?

Bekijk hier ons zonnepanelenaanbod

Indak zonnepanelen

Indak zonnepanelen worden, zoals de naam al aangeeft, niet bovenop maar in het dak geplaatst. De zonnepanelen zijn multifunctioneel: ze wekken stroom op én dienen tegelijkertijd als dakbedekking. Dit ziet er strakker uit, omdat de zonnepanelen één geheel vormen met de rest van het dak.

Mensen die voor indak zonnepanelen kiezen, doen dit dan ook meestal omdat ze dit mooier vinden dan ‘normale’ zonnepanelen. Wel heeft deze keuze gevolgen voor de btw die je betaalt: omdat indak zonnepanelen óók als dakbedekking dienen, betaal je op indak zonnepanelen 21% btw. Het btw-tarief voor ‘gewone’ zonnepanelen is 0%.

Een ander nadeel van indak zonnepanelen is dat ze de warmte minder goed kwijt kunnen, wat voor een lagere opbrengst kan zorgen. Bovendien waarschuwt TNO dat indak zonnepanelen brandgevoeliger zijn dan andere zonnesystemen.

 

Dakpan zonnepanelen

Dakpan zonnepanelen of zonnedakpannen zijn dakpannen met zonnecellen. Net zoals bij indak zonnepanelen is een dak met dakpan zonnepanelen meestal een esthetische keuze. Dakpan zonnepanelen zijn een stuk duurder dan ‘normale’ zonnepanelen. Dit zorgt ook voor een langere terugverdientijd: daar waar je normale zonnepanelen binnen 6 à 8 jaar terugverdient, doe je er bij zonnedakpannen al snel zo’n dubbel zo lang over.

Dakpan zonnepanelen zijn wel een heel mooi alternatief als je in een monumentaal pand woont waarop je geen zonnepanelen mag plaatsen. Zonnedakpannen zijn vaak wel toegestaan.

Hieronder hebben we de verschillen nog even overzichtelijk voor je naast elkaar gezet:

Design
Kosten
Rendement
Veiligheid
Beste keuze
Normaal
Indak
Dakpan

PV-panelen en andere soorten zonnepanelen

PV-panelen

Een andere benaming voor zonnepanelen is PV panelen. ‘PV’ is een Engelse afkorting die staat voor ‘Photo Voltaic’ – ‘fotovoltaïsch’ in het Nederlands. Die term komt van het Grieks woord voor licht (φώς) en de naam van de Italiaanse natuurkundige Volta (naar wie de eenheid Volt is genoemd). Letterlijk betekent het ‘van licht en elektriciteit’ en verwijst de naam dus naar het proces waarin licht wordt omgezet in elektriciteit. 

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn dus zonnepanelen die zonne-energie opwekken en dit omzetten in elektriciteit. Indak zonnepanelen, dakpan zonnepanelen en conventionele (‘normale’) zonnepanelen werken allemaal zo. Maar ook binnen de conventionele, fotovoltaïsche zonnepanelen heb je weer verschillende soorten: kristallijne zonnepanelen, dunne film panelen en glas-glas panelen. Allemaal zetten ze zonlicht om in elektriciteit.

Maar werken niet alle zonnepanelen zo? Het zal je misschien verbazen, maar er bestaan ook zonnepanelen met een andere werking, zoals thermische zonnepanelen, hybride zonnepanelen en waterstof zonnepanelen.

Andere soorten zonnepanelen

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen zijn eigenlijk geen zonnepanelen, maar zonnecollectoren. Ze zijn onderdeel van een zonneboiler en zetten zonlicht om in warm water (en dus niet in stroom). 

Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen zijn een combinatie van een fotovoltaïsche zonnepaneel en een thermisch zonnepaneel. Je kan er dus schone stroom mee opwekken én warm water mee produceren.

Waterstof zonnepanelen

De nieuwste techniek in zonnepanelenland: waterstof zonnepanelen. Waterstof zonnepanelen zetten zonlicht én waterdamp uit de lucht om in waterstofgas. Deze veelbelovende techniek is bedacht door Belgische wetenschappers en nog volop in ontwikkeling.

De verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen

De verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen hebben in principe dezelfde werking, maar er zijn ook een hoop verschillen. Het belangrijkste verschil zit ‘m in het materiaal waar de panelen van zijn gemaakt. 

 

Kristallijne zonnepanelen

Veruit de meeste zonnepanelen worden gemaakt op basis van silicium kristallen. Dit soort zonnepanelen noemen we kristallijne zonnepanelen. Er zijn twee soorten kristallijne zonnepanelen: polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. 

Het productieproces van de kristallen bepaalt of het om poly- of monokristallijne zonnecellen gaat. De simpelste manier om ze te onderscheiden: een polykristallijn paneel is vaak blauw, een monokristallijn zonnepaneel zwart. 

 

Polykristallijne zonnepanelen

Om een kristallijn zonnepaneel te maken, wordt het silicium wordt eerst verhit (gesmolten) en daarna weer afgekoeld, waardoor er kristallen ontstaan. Deze kristallen staan kriskras door elkaar, allemaal verschillende kanten op. Hierdoor bestaat elke zonnecel in een polykristallijn zonnepaneel uit meerdere siliciumkristallen die onregelmatig op elkaar aansluiten. Dit geeft polykristallijne een vrij onrustige ‘look’, wat veel mensen niet zo mooi vinden. 

 

Monokristallijne zonnepanelen

Bij een monokristallijn zonnepaneel werkt het proces hetzelfde, alleen wordt er nog een extra stap aan het productieproces toegevoegd: de individuele kristallen worden verder bewerkt en allemaal in dezelfde richting gelegd. Hierdoor zien mono-panelen er egaler (en dus minder opvallend) uit dan polykristallijne panelen. 

Een monokristallijn paneel is over het algemeen iets duurder dan een polykristallijn paneel omdat het productieproces ingewikkelder is. Doordat de siliciumkristallen allemaal in dezelfde richting liggen, presteren monokristallijne panelen wel beter bij direct zonlicht dan polykristallijne panelen, wat zorgt voor een hogere energie-opbrengst. Ze leveren je dus meer op. Ook horen we van onze klanten dat ze mono-panelen mooier vinden. 

 

Dunne film zonnepanelen (amorf zonnepanelen)

Er bestaan ook fotovoltaïsche zonnepanelen die niet gemaakt zijn van silicium kristallen, maar van siliciumpoeder – ook wel amorf silicium genoemd. Omdat deze panelen silicium in poedervorm bevatten, zijn de zonnecellen van een amorf zonnepaneel veel dunner dan die in kristallijne panelen. Daarom worden amorf zonnepanelen ook wel ‘dunne film zonnepanelen’ genoemd. 

Dunne film zonnepanelen hebben een diepzwart uiterlijk en zijn een stuk kleiner dan kristallijne zonnepanelen. Omdat de panelen kleiner zijn, ligt het rendement per m² ook een stuk lager: om dezelfde opwekcapaciteit te behalen, heb je dus meer panelen nodig. Zeker als je een klein dak hebt, is dit een nadeel. 

Amorf silicium is goedkoper dan kristallijn silicium, maar levert zoals gezegd ook minder op. Omdat het productieproces minder energie kost, zijn dunne film panelen wel milieuvriendelijker dan kristallijne panelen. Zo kan je zelf afwegen wat voor jou zwaarder weegt.  

 

CIS en CIGS zonnepanelen

Naast amorfe dunne film zonnepanelen zijn er ook dunne film panelen op basis van CIS of CIGS. Deze zonnepanelen behoren tot de nieuwe generatie dunne film panelen en bevatten geen silicium. CIS staat voor ‘Copper, Indium en Selenium’, CIGS voor ‘Copper, Indium, Gallium en Selenium’.  

Deze nieuwere dunne film panelen hebben een hoger rendement dan amorfe dunne film zonnepanelen. Wel zijn CIS en CIGS zonnepanelen nu nog een stuk duurder dan kristallijne zonnepanelen of amorfe dunne film panelen, waardoor ze nog niet rendabel zijn. 

 

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas is een nieuwere technologie. Zoals de naam al aangeeft, bestaat bij glas-glas zonnepanelen ook de achterkant van het zonnepaneel uit glas (in plaats van kunststof). Dat zorgt voor een langere levensduur en maakt deze zonnepanelen in glas ook uitermate geschikt voor op bijvoorbeeld een serre met glazen dak.

Een nadeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze twee tot drie keer zo duur zijn als ‘normale’ zonnepanelen. 

 

De voordelen en nadelen van de verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen 

Zwarte monokristallijne zonnepanelen zijn een onbetwiste favoriet; ze hebben een goed rendement per m² en vallen minder op dan bijvoorbeeld blauwe panelen. CIS zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen hebben ook zo hun voordelen, maar aan deze soorten zonnepanelen hangt nu nog een flink prijskaartje. 

Omdat al deze nieuwere soorten fotovoltaïsche zonnepanelen nog te duur zijn of te weinig opbrengen per m², bieden wij deze panelen niet aan. Zo krijg je bij ons echt waar voor je geld. En we komen onze beloftes altijd na. Leveren jouw zonnepanelen minder op dan vooraf door ons berekend? Met onze SunSure Opbrengstgarantie ben jij tien jaar lang verzekerd van de voorspelde opbrengst.  Dat betekent dat als wij er naast zitten, we jou het verschil terugbetalen.  

 

Gegarandeerd goed
Welke panelen je ook kiest: onze garanties zijn zo goed dat je hoe dan ook verzekerd bent van de beste deal. Daarom krijg je bij ons 10 jaar lang gegarandeerd de opbrengst die we voor jou hebben ingeschat, ook als de zon even wat minder schijnt.

Bekijk onze garanties

Wat is het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen?

Blauw, zwart, transparant en full-black: zonnepanelen zijn er niet alleen in verschillende afmetingen en materialen, maar ook in verschillende kleuren. De kleur van de zonnepanelen heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van het paneel, maar vaak ook op het rendement. De meeste zonnepanelen zijn zwart of blauw, maar ook transparante en rode zonnepanelen komen steeds vaker voor. 

We noemden het al even: polykristallijne zonnepanelen zijn meestal blauw, monokristallijne panelen zwart. De blauwe poly’s leveren minder op én ze steken ook meer af tegen je dak dan zwarte monopanelen.  Wij bieden daarom geen blauwe zonnepanelen meer aan en zien ook dat veel andere aanbieders hun blauwe zonnepanelen uit het assortiment halen en vervangen door minder opvallende, zwarte exemplaren.

 

Full black zonnepanelen

Naast ‘gewone’ zwarte monokristallijne zonnepanelen zijn er ook full black zonnepanelen (ook wel all black zonnepanelen genoemd). Bij full black zonnepanelen is ook het achterpaneel zwart, waardoor je de ruitjes tussen de zonnecellen niet ziet zitten.

Veel mensen vinden full black het mooist, maar volledig zwarte panelen hebben ook een nadeel: door hun diepzwarte kleur worden ze ook warmer dan ‘conventionele’ zwarte panelen. En dat kan weer een negatieve invloed hebben op de opbrengst. 

Wel merken we in gesprekken met onze klanten dat het uiterlijk van de zonnepanelen een steeds grotere rol gaat spelen bij het vergelijken van zonnepanelen: hoe onopvallender, hoe beter. 

 

Rode zonnepanelen

Heb je een dak met rode dakpannen waarop zwarte (of blauwe) zonnepanelen heel erg opvallen, dan kunnen rode zonnepanelen een interessant alternatief zijn. Rode zonnepanelen zijn wel een stuk duurder, dus bedenk je goed of de looks opwegen tegen de extra kosten. Hetzelfde geld voor transparante glas-glas panelen: ze liggen onopvallend op je dak en zijn ideaal op een serre of carport, maar zijn wel een stuk duurder dan conventionele zwarte monokristallijne panelen.

Onze soorten zonnepanelen

Veel van de op deze pagina genoemde zonnepanelen zijn nu nog niet rendabel (ze zijn of nog te duur of hebben een te lage opbrengst) en daarom bieden wij ze ook nog niet aan.

Uiteraard houden wij de nieuwste ontwikkelingen goed in de gaten. Als het in de toekomst qua opbrengst en prijs interessanter wordt, zullen we ons assortiment met nieuwe soorten zonnepanelen uitbreiden. 

Maar ook binnen ons assortiment is er voor ieder wat wils: vind je het belangrijk dat je jouw panelen zo snel mogelijk terugverdient, ben je op zoek naar panelen met een hoog vermogen of wil je het liefst een zo duurzaam mogelijk paneel?

Duurzame zonnepanelen

Bij Sungevity vinden we het belangrijk om zonnepanelen aan te bieden die vanuit circulair gedachtegoed gemaakt zijn. Deze panelen zijn nog duurzamer. Bijvoorbeeld zonnepanelen die gemaakt zijn in Duitsland, of panelen met silicium uit Noorwegen in plaats van uit China. Meer weten over deze panelen? Vraag het onze Solar Consultants!

Lees meer over de impact van zonnepanelen

Zie je door alle verschillende soorten zonnepanelen het bos niet meer? Wij helpen je graag! In een gratis adviesgesprek kijken onze adviseurs geheel vrijblijvend mee naar de potentie van jouw dak. Plan vandaag nog een gesprek in en ontdek hoeveel jouw dak waard is.

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in