De prijs van zonnepanelen

Alle ins en outs over de kosten van zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen kan nogal verschillen per aanbieder. Niet zo gek, want niet in elke prijs zijn dezelfde kosten opgenomen. Ook bij de aanschaf van zonnepanelen geldt: goedkoop is niet altijd duurkoop. Goedkope panelen hebben bijvoorbeeld vaak een lagere productiecapaciteit. Op de lange termijn zijn zonnepanelen met een lagere prijs dus zeker niet altijd voordeliger. Om de totale prijs van een zonnesysteem te berekenen moet je kijken naar het aantal panelen, het type panelen, het type omvormer, de garanties, de services, de installatie, het montagemateriaal en de mogelijkheid om btw terug te vragen. Als je al deze kosten bij elkaar optelt, kom je op een totaalprijs uit. Meer over de opbouw van de kosten kun je vinden op ons FAQ.

Bereken de prijs van een set zonnepanelen

Een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 3.300 kWh elektriciteit. Het gemiddelde systeem dat bij Sungevity wordt aangeschaft is een pakket van 10 tot 12 panelen. De prijs van een dergelijk compleet zonnepanelen systeem ligt tussen de €4.500,- en €5.500,- (incl. btw, waarvan je de btw kunt terugvragen). Hiermee wek je als gemiddeld huishouden genoeg op om rond de 80% van het jaarlijkse energieverbruik te dekken. Het rendement op een dergelijk systeem is rond de 13%.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Rekenvoorbeeld van een zonnepanelen set

Totale investering op basis van 12 zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp.

Zonnepanelen set (incl omvormer) € 5.221
Btw-teruggave (21%) - € 906
10 jaar opbrengstgarantie (SunSure) Inbegrepen
10 jaar productgarantie Inbegrepen
10 jaar installatie garantie Inbegrepen
Btw-teruggave service € 145
Alles-in-één pakket prijs € 4.460

Let op: dit is een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Wat is de prijs van zonnepanelen per m2 of kWh?

De prijs voor een kwalitatief goed zonnepaneel ligt tussen de €175 en €350. De prijs van een los paneel (dus excl. omvormer, bekabeling en materialen) is meestal in verhouding met het piekvermogen van het paneel. Als vuistregel kun je uitgaan van €1,-/Wp (incl. BTW). Panelen met een hogere productiecapaciteit zijn vaak duurder. Dit betekent niet direct dat de totale opbrengst hoger is: de opbrengst hangt namelijk af van meer factoren, bijvoorbeeld de oriëntatie van je dak. Het voordeel van panelen met een hogere productiecapaciteit is dat ze minder dakoppervlak in beslag nemen. Je hebt namelijk minder panelen nodig om je verbruik te dekken.

De totaalprijs van een zonnesysteem is afhankelijk van meerdere aspecten, zoals het aantal panelen, het type panelen, het type omvormer, de garanties, de services, de installatie en de mogelijkheid om btw terug te vragen. Daarom is het lastig om precies te zeggen wat de prijs per m2 of kWh is in jouw geval. Dit zeker weten? Vraag het onze zonne-experts.

Verschillende soorten zonnepanelen en de prijs

Ook in de zonnepanelen heb je verschillende prijs/kwaliteit verhoudingen, zoals bij een Ferrari, Audi en Kia. Inclusief bijbehorend verschillend prijskaartje. Om de prijs van een zonnepaneel slim te vergelijken moet je rekening houden met de productiecapaciteit van het paneel. De goedkoopste in zijn soort: de blauwe poly-zonnepanelen. Ongeveer 10% duurder zijn de zwarte mono-panelen. Over het algemeen ook met een iets hogere productiecapaciteit. De mono- en poly-zonnepanelen zie je het vaakst op de daken liggen.

Verschillende Soorten Zonnepanelen

Mono- en polykristallijne panelen

Mono en poly zonnepanelen zie je het vaakst op de daken liggen. Polykristallijne panelen herken je aan hun blauwe kleur. Poly’s zijn de goedkoopste panelen om te produceren. Ongeveer 10% duurder zijn de zwarte mono-panelen. Over het algemeen hebben deze ook een iets hogere productiecapaciteit.

Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee panelen? De oriëntatie van de siliciumkristallen in de panelen. Bij de blauwe poly-panelen staan deze alle kanten op, terwijl ze bij de zwarte mono-panelen allemaal één kant op staan. Poly-panelen doen het beter bij diffuus licht en mono-panelen bij directe instraling. In Nederland komen beide soorten licht ongeveer evenveel voor en maakt dat verschil dus niet zo heel veel uit. Onze Solar Warrior King kan je hier meer over vertellen.

Glas zonnepanelen

Glas waarin een flinterdunne film is verwerkt dat zonnestroom kan opwekken, glas zonnepanelen, zijn ongeveer 10% duurder dan normaal glas. De productiecapaciteit is wel lager dan die van een gewoon paneel. Je koopt dus een zonne-raam. Geen los paneel. Glas-glas panelen, waarbij de achterplaat van het paneel van glas is in plaats van plastic, gaan vaak langer mee. Fabrikanten geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar, bij een ‘normaal’ paneel ligt dit meestal op 80% na 25 jaar. Uiteraard wel wat prijziger: ze zijn zo’n 20% - 50% duurder.

Indakzonnesystemen

Indakzonnesytemen, waarbij de zonnepanelen in jouw dak verzonken liggen, zijn duurder dan zonnepanelen gemonteerd op het dak. Hierdoor ligt het rendement op een indaksysteem vaak lager. Dit komt voornamelijk door de hogere montage- en montagemateriaalkosten. De terugverdientijd wordt hiermee gemiddeld met 1 tot 2 jaar verlengd.

De zonnedakpannen zijn nog een stuk duurder. De prijs van de installatie alleen al is 3 keer duurder dan een regulier zonnesysteem. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnedakpan is zo’n 20 jaar. Bij een normaal systeem ligt dit op gemiddeld 7 jaar. Uiteraard bespaar je op de kosten van je dak: een zonnedakpan is gelijk aan een dakpan.

Ontwikkeling van de prijs van zonnepanelen

De laatste jaren zijn de kosten van zonnepanelen enorm gedaald. Sinds 1977 zelfs met meer dan 99%! De oorzaak van deze daling? Technologische ontwikkelingen en schaalvergroting. Momenteel vlakt de prijs wel wat af. Aan de andere kant nemen de energiekosten toe. De energieprijs is op dit moment gemiddeld 21 cent per kilowattuur. Het grootste deel daarvan is btw en energiebelasting. Mede hierdoor is de energieprijs afgelopen jaren gemiddeld met 6 procent gestegen.

Voor de komende jaren voorspelt Milieu Centraal dat de energieprijs nog verder zal stijgen.

Kosten Netstroom Vs Zonnestroom

Overige belangrijke informatie over de prijs van zonnepanelen


 • Hoe kan je de prijs van zonnepanelen verlagen?

  Om de aanschafkosten te verlagen, kan je gebruikmaken van een aantal regelingen. Direct na aanschaf kun je, als particulier, de btw over de aanschaf en installatie van jouw zonnepanelen terugvragen. Dit scheelt op een systeem van 10 panelen al bijna 750 euro en levert dus direct een besparing op. Ook salderen biedt voordeel. Met de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen, die geldt tot 2023, wordt de door jouw verbruikte en opgewekte elektriciteit één op één met elkaar verrekend. Na 2023 wordt deze regeling, zoals het nu lijkt, langzaam afgebouwd tot 2031. In sommige gemeenten zijn subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te kijken of dat ook voor jou geldt!

 • Wat bepaalt de opbrengst van zonnepanelen?

  Door te investeren in zonnepanelen bespaar je ieder jaar flink op je energierekening. Door te berekenen hoeveel je elk jaar bespaart en deze getallen bij elkaar op te tellen, kan er bekeken worden wanneer het bedrag gelijk is aan de initiële investering. Dit is namelijk het punt waarop je de de investering terugverdient en je winst gaat maken.

  De terugverdientijd hangt af van een aantal factoren. Soms lijkt het slim om goedkope panelen te kopen, omdat je dan misschien eerder je investering hebt terugverdiend. Niets is minder waar. Goedkope panelen, vaak met een slechtere kwaliteit, zorgen voor meer onderhoud en reparatie. En dus extra kosten. De kans is ook groter dat je opbrengst en rendement lager uitvallen omdat de productie van het paneel sneller of meer afneemt dan verwacht.

 • Het prijsvoordeel van Sungevity

  Bij Sungevity maken we altijd een complete offerte met alle kosten op een rij. Een overzichtelijk overzicht, zonder verrassingen achteraf. In de offerte zijn alle kosten voor materialen, installatie, garanties en services inbegrepen. Ook de btw-aftrek nemen we alvast mee. Je weet dus precies wat je investering is. Met onze software kunnen we een nauwkeurige berekening maken van wat jouw systeem gaat opwekken. Daar zijn we zo zeker van, dat we de eerste 10 jaar die opbrengst garanderen. Valt het lager uit dan voorspeld, dan krijg jij het verschil in euro’s terug.

Advies nodig?

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen op zonnepanelen? Vraag dan een gratis advies aan waarin we een kostenplaatje en rendementsoverzicht op maat maken. En natuurlijk beantwoorden we ook graag al je vragen!

Vraag gratis advies aan
Ontdek hoeveel je kan besparen