Zonnepanelen plaatsen

De ins en outs over zonnepanelen installeren

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen plaatst doe je dit omdat je een bepaalde opbrengst van de zonnepanelen verwacht. Het is dus belangrijk om na te gaan of je zonnepanelen deze opbrengst ook gaan halen op jouw dak. Dit zijn de belangrijkste tips:

1. Het is het gunstigst om zonnepanelen op het zuiden gericht te plaatsen. Oost of west opstellingen komen ook vaak voor, deze leveren in de meeste gevallen nog steeds een mooie opbrengst op. Relevanter dan de precieze richting is waar er schaduw op jouw dak valt. Een klein beetje schaduw kan al een groot effect hebben, afhankelijk van hoe de zonnepanelen aan elkaar geschakeld zijn en welke soort omvormer je gebruikt. Ook de hellingshoek van jouw dak heeft invloed op de opbrengst van je zonnepanelen.

2. Verder is het belangrijk om rekening te houden met een veiligheidsmarge vanaf het rand van het dak. Voor schuine daken is deze minstens 20 cm. Op platte daken mag een zonnepaneel niet dichter bij de rand van het dak liggen dan dat het paneel omhoog steekt, vaak tussen de 50-100 cm. Deze verplichte veiligheidsmarge zorgt ervoor dat de panelen bij harde wind niet van het dak waaien - lees hier meer over veiligheidsmarges en afmetingen van zonnepanelen.

Let op: is jouw dak deel van een beschermd stadsgezicht of een monument? Dan heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen Plaatsen Schuin Dak Achtergrond

Waar kan je zonnepanelen plaatsen?

Niet op elk dak kun je gemakkelijk zonnepanelen plaatsen. Op een rieten dak, schuin bitumen dak of leisteen dak is het technisch een stuk uitdagender (en dus duurder) om zonnepanelen te plaatsen. De meeste zonnepanelen worden op platte bitumen daken en schuine pannendaken geïnstalleerd. In onderstaande tabel kun je zien op welke soort daken wij wel en niet installeren. Soorten daken die niet genoemd worden in onderstaande tabel, zijn wel heel exotisch en daar moet eerst goed door een specialist naar gekeken worden.


zonnepanelen-plaatsen-daken-overzicht.jpg.jpg#asset:10101


Zonnepanelen Plaatsen Soorten Daken

Zelf plaatsen versus laten plaatsen: wat is verstandig als het gaat om zonnepanelen?

Verstandig is relatief. Als je handig bent, wilt investeren in de koop of huur van gereedschap en veiligheidsmateriaal en je geen zorgen maakt om garanties, kun je de zonnepanelen zelf installeren. Maar zonnepanelen installeren is niet hetzelfde als het ophangen van een schilderijtje. Het is een stuk ingewikkelder. Ervaring en expertise in het leggen van zonnepanelen heeft daarin echt een meerwaarde. Zo vergen bijvoorbeeld aanpassingen in de groepenkast voldoende kennis van zaken; het is levensgevaarlijk zomaar wat te gaan doen als je niet weet waar je mee bezig bent. Wil je niet zelf het dak op, sleutelen aan de meterkast, of je zorgen hoeven te maken over de afwerking? Dan kan je het beste voor een professionele installateur kiezen. Verder bieden de meeste aanbieders extra services en garanties waar je geen beroep op kunt doen als je zelf aan de slag gaat. Zo biedt Sungevity bijvoorbeeld 10 jaar installatiegarantie. Ook kun je altijd bij ons terecht als je zonnesysteem niet naar behoren werkt. Installeer je het systeem zelf, dan zijn alle mogelijke problemen voor eigen risico en rekening. Neem dit soort factoren dan ook altijd mee in je beslissing om wel of niet zelf te installeren.

Zonnepanelen Plaatsen Installateur Werk

Prijsverschil: zonnepanelen zelf plaatsen versus laten plaatsen

De prijs van zonnestroomsystemen is de afgelopen jaren enorm gedaald. Gemiddeld betaal je nu zo’n € 1,50 per Wp voor het installeren van zonnepanelen. Installeer je je zonnepanelen zelf, dan kost dit je gemiddeld € 1,20 per Wp (Energieleveranciers.nl). Het verschil in prijs tussen zonnepanelen laten installeren en het zelf doen is dus niet enorm. Omdat Sungevity zonnepanelen en andere materialen in bulk inkoopt kunnen wij deze voordeliger aanschaffen dan een individuele consument. Hou ook rekening met de tijdsinvestering: het kost veel meer van je eigen tijd om zelf zonnepanelen te installeren dan het te laten doen. Je eigen tijd is ook geld waard. Al met al is het toch iets duurder om zonnepanelen te laten installeren. Maar dit is ook een investering in kwaliteit en zekerheid: want wat gebeurt er als je jouw panelen per ongeluk verkeerd hebt aangesloten en je blaast er twee op? Of als je panelen niet opbrengen wat ze hebben beloofd? Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een specialist.

Andere belangrijk weetjes over zonnepanelen plaatsen


  • Wat heb je nodig om zonnepanelen te plaatsen?

    Om zonnepanelen te plaatsen heb je best veel specialistisch gereedschap nodig. Van allerlei valbeveiligingssystemen tot speciale MC4 tangen en van PVC knippers tot boren die door 50 centimeter beton kunnen boren. Dit heeft een gemiddelde doe-het-zelver niet in de schuur liggen. Verder heb je natuurlijk al het materiaal nodig wat je installeert: niet alleen de zonnepanelen en omvormer, maar ook YMvK- en Solarkabel, PVC-pijpen en/of kabelgoten, een werkschakelaar, een aardlek- of installatieautomaat, kabelschoenen, montagemateriaal, aardedraad, etc.

  • Waar plaats je een omvormer?

    Een omvormer plaats je bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen op een stevige, niet-brandbare verticale ondergrond in een voldoende goed geventileerde ruimte die niet als leefruimte wordt gebruikt (in verband met een beperkte maar wel hoorbare geluidsproductie van maximaal ~45 dB). Vaak betekent dit dat de omvormer op zolder, in een technische ruimte (bij de CV ketel), in de garage of in de bijkeuken wordt geplaatst. In uitzonderlijke gevallen kan hij ook buiten of in de meterkast worden opgehangen, als deze voldoende groot en geventileerd is. Deze opties hebben echter niet de voorkeur.

  • Hoe lang duurt een installatie?

    Dit hangt af van de complexiteit van de installatie en de installateur. Vanzelfsprekend duurt het minder lang om vier zonnepanelen te plaatsen dan 40 panelen. Standaard installaties zijn tussen de zes en 20 panelen. Bij Sungevity installeren we deze vaak in een (halve) dag. Ga je zelf 25 panelen plaatsen? Dan kun je er rustig vanuit gaan dat de installatie een meerdaags project wordt.

Ontdek hoeveel je kan besparen