Moet ik zonnepanelen onderhouden?

Onderhoud zonnepanelen

Moet ik zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen zitten mechanisch niet heel ingewikkeld in elkaar. Ze hebben geen bewegende onderdelen, en gaan daardoor niet snel kapot. Zonnepanelen zijn hierdoor zo goed als onderhoudsvrij. Natuurlijk kan er altijd onverwachts toch iets kapot gaan, wat je kunt zien door een verminderde opbrengst. Het is daarom belangrijk je zonnesysteem af en toe te checken. Ook kan er een lichte vuillaag op de zonnepanelen komen. Wij raden aan om zonnepanelen eens in de 2-3 jaar schoon te maken.

Waarom moet ik zonnepanelen onderhouden?

Door zonnepanelen goed te onderhouden garandeer je de hoogst mogelijke opbrengst van je zonnesysteem. Eén niet goed werkende zonnecel kan de opbrengst van het hele paneel en het hele systeem al naar beneden brengen. Hetzelfde geldt voor verontreinigde zonnepanelen: een vies zonnepaneel produceert minder stroom dan een schoon paneel.

Nu wordt een zonnepaneel niet heel snel vies. De meeste zonnepanelen zijn namelijk voorzien van een vuilafstotende coating. En dus doet een forse regenbui vaak al wonderen. Na verloop van tijd blijft er echter vaak een waas achter op je panelen, wat de opbrengst beïnvloed. Vergelijk het met je ramen, je kan er wel door naar buiten kijken, maar door een schoon raam zie je toch het meeste.

Zonnepanelen Onderhouden Stof En Vuil

Wanneer moet ik zonnepanelen onderhouden?

Bij Sungevity kun je elke dag checken hoe je zonnepanelen het doen in onze monitorings portal. Zo kun je gelijk zien of alle zonnepanelen naar behoren werken. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je ziet dat je zonnesysteem opeens minder oplevert dan normaal.

Verder raden wij aan om eens in de 2-3 jaar je zonnepanelen een schoonmaakbeurt te geven. Woon je in een gebied met veel luchtvervuiling, bijvoorbeeld dicht bij de kust, industrie, of een grote weg, dan kan het dat je je zonnepanelen iets vaker moet schoonmaken, namelijk zo’n één keer per jaar.

Monitoring Met Mijn Sungevity

Hoe kan ik zonnepanelen onderhouden?

In principe kun je zonnepanelen zelf schoonmaken. Hiervoor hoef je alleen water en een zachte spons of borstel te gebruiken. Ongeschikt zijn schoonmaakmiddelen, schuursponsen, harde borstels of hogedrukreinigers. Deze kunnen de speciale coatings van de zonnepanelen beschadigen of krassen achterlaten. Zijn je zonnepanelen echter lastig te bereiken of ga je liever niet zelf het dak op? Dan zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van zonnepanelen. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen onderhouden als ik het uitbesteed?

De kosten van het onderhouden van zonnepanelen hangt af van de grootte van je zonnesysteem. Sungevity werkt samen met een reinigingspartner. Voor 1-16 zonnepanelen betaal je €85 en voor een systeem van 17-25 panelen €115. Meer dan 26 panelen? Dan is de prijs op aanvraag. De prijs is inclusief btw, voorrijkosten, reiniging van je zonnepanelen, een visuele check van het systeem en rapportage.

Moet ik de omvormer onderhouden?

Een omvormer hoeft niet onderhouden te worden. Wel moet deze eens in de 10-15 jaar vervangen worden. Een omvormer heeft namelijk een kortere levensduur dan zonnepanelen, die 25 jaar meegaan. Via de monitorings portal of op de omvormer zelf kun je zien of het systeem nog werkt.

Onderhouden Van Een Omvormer
Ontdek hoeveel je kan besparen