Zonnepanelen kopen

Waar moet je op letten?

Zonnepanelen kopen of wachten?

Het beste moment om zonnepanelen te kopen is nu. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Een investering in een zonnesysteem is binnen een overzienbare tijd terug te verdienen. Er wordt voorspeld dat de prijs van zonnepanelen nog enigszins zal dalen, maar niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Nu kopen geeft een beter rendement dan wachten. Als je wacht loop je namelijk inkomsten mis die nu aangeschafte zonnepanelen je wel bieden.

Nu kun je ook nog gebruik maken van de btw-teruggave op de aankoop en installatie van zonnepanelen. Dit zorgt voor een kortere terugverdientijd en dus meer winst voor jou! Verder kun je tot 2020 nog profiteren van een ruime salderingsregeling vanuit de overheid. Deze zal na 2020 waarschijnlijk worden vervangen door een minder riante regeling, maar de precieze details zijn hierover nog niet bekend.

Welke zonnepanelen kopen?

De twee meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn mono- en polykristallijne zonnepanelen. Mono-panelen zijn zwart, poly-panelen zijn blauw. De zwarte panelen zijn ietsje duurder, maar hebben over het algemeen ook een iets hoger vermogen. De blauwe panelen verdienen zichzelf sneller terug. De keuze tussen zwarte en blauwe panelen hangt voornamelijk af van of je het uiterlijk van de zwarte panelen aantrekkelijker vindt, of dat je een snelle terugverdientijd het belangrijkst vindt.

Wil je een nog egaler uiterlijk, kies dan voor full-black panelen: dit zijn mono-panelen met een zwarte achterplaat en behuizing, waardoor het paneel nog minder opvalt. De opbrengst van all-black panelen is wel iets lager.


zonnepaneel-soorten-mono-poly-black.png#asset:5930

Waar zonnepanelen kopen?

Het wemelt van de aanbieders op de zonnepanelenmarkt. Neem daarom de tijd om een leverancier te vinden die je vertrouwt. Let op z’n minst op de volgende aspecten: een duidelijke prijsstelling, goede producten, goede garanties en geboden zekerheid, volledige service en snelle levertijd, en een bedrijfsprofiel dat bij jou past.

Type Zonnepanelen Kopen

Zonnepanelen kopen: de prijs zegt niet alles

Staar je bij het vergelijken van aanbieders niet blind op de prijs van de zonnepanelen alleen. Voor een werkend zonnesysteem heb je namelijk ook een omvormer nodig en alles moet netjes geïnstalleerd worden. Leveranciers bieden ook verschillende garanties aan: deze garanties zijn vaak in de prijs inbegrepen, waardoor het lastig is om prijzen te vergelijken. Let altijd goed op wat er bij de prijs inbegrepen zit. Zo kun een goede vergelijking maken tussen verschillende offertes en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Sungevity biedt bijvoorbeeld naast een product- en installatiegarantie, ook een opbrengstgarantie. Deze opbrengstgarantie garandeert een minimale opbrengst van 90% op de voorspelde stroomproductie van je zonnesysteem.

Rekenvoorbeeld aanschaf zonnepanelen

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van een Sungevity zonnesysteem. Over het algemeen geldt, hoe groter het systeem, hoe lager de prijs per kWh, omdat de vaste kosten zoals de omvormer en installatie gelijk blijven. Dit rekenvoorbeeld is gebaseerd op een systeem van 12 panelen met een vermogen van 300 Wp.

Kosten zonnepanelen set €5.281
Btw-teruggave €-966
10 jaar opbrengstgarantie (Sunsure) Inbegrepen
10 jaar productgarantie Inbegrepen
10 jaar installatie garantie Inbegrepen
Alles-in-één pakket prijs € 4.315
Rekenvoorbeeld

Subsidie, leningen, huren: wat zijn de opties?

Geen extra geld op de bank staan om zonnepanelen mee aan te schaffen? Er zijn ook andere manieren om zonnepanelen te financieren zodat je nog steeds kunt profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Alhoewel er geen landelijke subsidie meer beschikbaar is voor zonnepanelen, zijn er nog wel subsidies beschikbaar in sommige gemeenten. Verder zijn er verschillende leningen beschikbaar, zoals de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds en Greenloans van ABN AMRO. Dit zijn leningen tegen een lage rente waarmee je je woning kunt verduurzamen. Vanwege de lage rente valt er nog steeds rendement te maken op de aanschaf van zonnepanelen.

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren, maar ook hierbij zal het rendement lager uitvallen dan bij het zelf aanschaffen van zonnepanelen.

Hulp nodig bij het kopen van zonnepanelen?

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het kopen van zonnepanelen. Er zijn veel keuzes die je moet maken: welke panelen wil ik, waar wil ik mijn zonnesysteem aanschaffen, en hoe wil ik het financieren? En dan hebben we het nog niet eens gehad over of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen, en zo ja, hoeveel panelen er op passen. Een expert kan je hierbij helpen. Sungevity biedt een gratis dakscan aan, waarbij we kijken of jouw dak geschikt is voor panelen. Graag meer advies van onze experts? Vraag hier een gratis en vrijblijvend advies aan voor jouw situatie!

Vraag adviesgesprek aan

Ontdek hoeveel je kan besparen