Doe de dakscan

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? En hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het antwoord op deze twee vragen is niet altijd hetzelfde. Doe de gratis dakscan en ontdek binnen één minuut hoeveel zonnepanelen voor jou de beste keuze is.

Doe de dakscan

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren:

Weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Met onze gratis dakscan weet je binnen één minuut hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om jouw verbruik te dekken.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Als we berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, houden we rekening met obstakels zoals een dakraam, dakkapel of schoorsteen. Die snoepen namelijk meer dakoppervlak weg dan je misschien denkt.

Daarnaast kijken we naar de schaduw (door bijvoorbeeld andere huizen of bomen) die op het dak valt. Locatiegebonden factoren zoals de positie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak spelen ook mee. Als je dak een grote hellingshoek heeft, valt de schaduw van het ene paneel op het paneel ernaast. Hierdoor moeten de panelen verder uit elkaar gelegd worden en passen er dus minder zonnepanelen per m2 op het dak.

 

Formaat en soorten zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk nodig hebt, hangt o.a. af van de soort zonnepanelen en de afmetingen van zonnepanelen. Het gemiddelde formaat van zonnepanelen is 170 bij 100 centimeter, dus ga uit van zo’n 1,70 m2 oppervlakte per paneel. Zo kun je snel inschatten hoeveel zonnepanelen per m2 er ongeveer op je dak passen.

Maar ook het soort zonnepanelen die je kiest, heeft invloed op de opbrengst – en dus op hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw verbruik te dekken. Het ene paneel is het andere niet en sommige soorten zonnepanelen wekken meer stroom op dan andere panelen. Zo leveren blauwe, polykristallijne panelen minder op dan monokristallijne panelen. Als je voor mono-panelen kiest, heb je dus minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken.

 

Inzicht in je stroomverbruik

Kortom, je dak helemaal vol leggen is niet automatisch de beste keuze. Een van de eerste dingen waar we je naar vragen, is jouw stroomverbruik. Want om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw verbruik te dekken, moet je eerst weten wat jouw gemiddelde energieverbruik is.

Je vindt jouw stroomverbruik terug op het jaaroverzicht van je energieleverancier, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Bij veel energieleveranciers ontvang je ook maandelijks een overzicht van je stroomverbruik per e-mail, of kan je dit terugvinden in je account. Geen overzicht bij de hand? In de tabel hieronder zie je het gemiddeld energieverbruik per huishouden volgens het Nibud.

Aantal personen in huishoudenGemiddeld energieverbruik per jaar
11810 kWh
22800 kWh
33310 kWh
43840 kWh
5 of meer4110+ kWh

Naast de grootte van je huishouden spelen natuurlijk ook de apparaten die je gebruikt een rol. Zo heb je jouw je energierekening sinds de coronacrisis waarschijnlijk flink omhoog zien gaan, want door het vele thuiswerken staan laptops en andere apparaten opeens de hele dag aan, waardoor je meer stroom verbruikt dan voorheen.

Kijk ook niet alleen naar je huidige stroomverbruik, maar ook naar de toekomst. Blijf je ook in de toekomst veel vanuit huis werken? Houd hier dan rekening mee. Verder is het ook slim om te kijken naar je apparaten: is je oude, energieslurpende wasmachine binnenkort aan vervanging toe? Een nieuw, energiezuinig model kan een hoop stroom schelen, waardoor je gemiddelde energieverbruik omlaag zal gaan.

Wat levert een zonnepaneel op per jaar?

Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel ligt anno 2021 rond de 340 Wp. Dit is het vermogen dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken, ook wel het piekvermogen van de zonnepanelen genoemd. In ons koude kikkerlandje komen deze ideale omstandigheden niet voor en heeft een zonnepaneel dus een wat lager vermogen dan de hoeveelheid Wp die wordt aangegeven door de fabrikant.

Maar wat levert een zonnepaneel op in Nederland? Voor een gemiddeld systeem in Nederland moet je rekening houden met een productiefactor van 0,9 kWh per Wp op jaarbasis. Stel dat je 3.000 kWh per jaar verbruikt, dan heb je dus gemiddeld zo’n 10 zonnepanelen van 340 wattpiek nodig.

In de tabel hieronder hebben we uitgerekend hoeveel zonnepanelen je gemiddeld gezien ongeveer nodig hebt om een bepaald jaarlijks energieverbruik af te dekken.

Stroomverbruik per jaarHoeveel zonnepanelen nodig (ruw geschat)
1800 kWh6
2500 kWh8
3000 kWh9-10
3500 kWh11-12
4000 kWh13
4500 kWh14-15

Maar let op: elk dak is anders. Naast het vermogen van de zonnepanelen zijn ook de oriëntatie van je dak (bijvoorbeeld op het oosten of het zuiden), de hellingshoek en eventuele schaduw allemaal van invloed op de opbrengst van jouw zonnepanelen per m2. Het ideale aantal zonnepanelen op jouw dak kan dus afwijken van de ruwe schatting in de tabel. Daarom krijg je van ons altijd een uitgebreid advies op maat dat nauwkeurig is afgestemd op jouw dak.

Afbouw salderingsregeling

Is het slim om je hele jaarverbruik af te dekken met zonnepanelen? Jazeker. Zeker nu de elektriciteitsprijzen maar blijven stijgen is het slim om een zo groot mogelijk deel van de energie die je verbruikt zelf op te wekken. Want voor stroom die je niet hoeft af te nemen van het elektriciteitsnet hoef je ook niet te betalen.

Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kan je dit overschot aan energie terugleveren aan het elektriciteitsnet en wordt dit verrekend met de energie die je afneemt. Dit heet salderen. Maar als het aan het demissionaire kabinet ligt, wordt de salderingsregeling na 2023 afgebouwd. Je krijgt dan minder geld voor de zonnestroom die je teruglevert aan het net. De nieuwe regering moet het voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling nog goedkeuren, maar de verwachting is dat de afbouwregeling – eventueel in iets andere vorm – wel doorgaat.

Hierdoor wordt overtollige energie terugleveren dus iets minder aantrekkelijk gemaakt en is het slim om de stroom die je zelf opwekt ook direct te gebruiken (zet de wasmachine dus juist overdag aan als de zon schijnt). Houd hierbij ook rekening bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen op jouw dak. Wij geven je altijd een eerlijk advies: als je met een paar zonnepanelen je hele verbruik kan dekken, zullen wij je nooit aanraden om je hele dak vol te leggen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig in de toekomst?

Tot slot is het belangrijk om naar de toekomst te kijken: wat gaat er veranderen? Gaan de kinderen op kamers en verbruik je daardoor straks minder stroom? Ga je juist samenwonen of wil je misschien elektrisch gaan rijden en thuis opladen? Dan zal je stroomverbruik juist omhoog gaan.

Zonnepanelen gaan 25 jaar mee. Denk hoeveel zonnepanelen je nu nodig hebt, is niet automatisch hetzelfde als hoeveel zonnepanelen je over een paar jaar nodig hebt. Natuurlijk kan je altijd op een later tijdstip extra zonnepanelen aansluiten. Maar is dit de meest verstandige keuze? We maken regelmatig mee dat mensen eerst een klein aantal panelen laten plaatsen, maar later toch het aantal zonnepanelen uitbreiden. Dat is niet ideaal, want extra zonnepanelen aansluiten op dezelfde omvormer is zelden mogelijk. Dat betekent dat er een heel nieuw systeem moet worden aangelegd, en dat brengt weer onnodige extra kosten met zich mee.

Een goede zonne-adviseur vraagt dus direct goed door en vraagt ook naar je toekomstplannen. Bij Sungevity maken wij de tijd om dit soort belangrijke details met je te bespreken. Alleen op die manier krijg je een advies dat écht bij jouw dak en jouw situatie past.

Gratis advies?

Plan een afspraak