Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? En hoeveel heb ik er nodig? Het antwoord daarop is niet per se hetzelfde. Doe de gratis dakscan en ontdek de beste hoeveelheid zonnepanelen voor jou.

Doe de dakscan

Hoeveel zonnepanelen nodig zijn, hangt af van:

Weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen?

Met de gratis dakscan weet je binnen enkele minuten waar je aan toe bent.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen op je dak passen, ligt aan de oppervlakte van je dak en de afmetingen van de zonnepanelen. Zonnepanelen zijn gemiddeld 170 bij 100 centimeter, dus je kunt met 1,70 m2 oppervlak rekenen. Zo kun je snel schatten hoeveel zonnepanelen op je dak passen. Leer hier meer over de afmetingen van zonnepanelen.

Bij het berekenen van het aantal zonnepanelen voor jouw dak, moet je rekening houden met zaken als een dakraam, dakkapel of schoorsteen. Die snoepen meer dakoppervlak weg dan je misschien denkt.

Stel: een dakraam is maar 1 m2. Toch kan daardoor een heel zonnepaneel minder worden gelegd, dus gaat er 1,70 m2 van je oppervlak af. Valt er ergens schaduw op je dak? Dan kun je op die plek soms beter geen zonnepaneel leggen.

Hoeveel zonnepanelen zijn nodig voor je stroomverbruik?

Je hele dak vol leggen is niet altijd de beste keus. Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je weten wat jaarlijks jouw stroomverbruik gemiddeld is. Dit staat op het jaaroverzicht van je energieleverancier, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Geen overzicht bij de hand? Geen probleem: in de tabel hieronder zie je gemiddelde energieverbruik per huishouden volgens Milieucentraal en het Nibud.

Aantal personen in huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar
1 1810 kWh
2 2800 kWh
3 3310 kWh
4 3840 kWh
5 of meer 4110+ kWh

 

Stap twee: hoeveel kWh levert een zonnepaneel op per jaar?

Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel ligt anno 2021 rond de 340 Wp. Maar dit is het piekvermogen, en in ons grijze kikkerlandje kun je niet op 100 procent daarvan rekenen. Voor een gemiddeld systeem in Nederland kun je rekenen op een productiefactor van 0,9 kWh per Wp op jaarbasis. Stel dat je 3.000 kWh per jaar verbruikt, dan heb je dus gemiddeld 10 zonnepanelen nodig.

In de tabel hieronder hebben we uitgerekend hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt om een bepaald jaarlijks energieverbruik af te dekken.

Maar let op: elk dak is anders. De ligging (bijvoorbeeld op het oosten of het zuiden), de hellingshoek en eventuele schaduw zijn allemaal van invloed op de opbrengst per paneel. Daarom kunnen er grote verschillen zijn.

Stroomverbruik per jaar Hoeveel zonnepanelen nodig (ruw geschat)
1800 kWh 6
2500 kWh 8
3000 kWh 9-10
3500 kWh 11-12
4000 kWh 13
4500 kWh 14-15

Hoeveel zonnepanelen is verstandig om te nemen?

Is het slim om je hele jaarverbruik af te dekken met zonnepanelen? Ja, dat is slim. De elektriciteitsprijzen blijven stijgen, maar de zonnestroom van je eigen dak wordt niet duurder.

Meer opwekken dan je verbruikt is niet verstandig. De salderingsregeling wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd, waardoor je minder geld krijgt voor zonnestroom die je teruglevert. Lees hier meer over de afbouw van de salderingsregeling.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig in de toekomst?

Tot slot is het belangrijk om naar de toekomst te kijken: wat gaat er veranderen? Gaan de kinderen uit huis en verbruik je dan minder stroom? Of wil je misschien elektrisch gaan rijden en thuis opladen? Zonnepanelen gaan 25 jaar mee. Dus hoeveel zonnepanelen je nu nodig hebt, is niet per se hoeveel zonnepanelen je echt nodig hebt.

We maken regelmatig mee dat mensen eerst een klein aantal panelen plaatsen, om later uit te breiden. Dat is niet de handigste keus. Extra panelen aansluiten op dezelfde omvormer is zelden mogelijk. Dat betekent dat er een heel nieuw systeem moet worden aangelegd, en dat brengt weer onnodige extra kosten met zich mee.

Een goede adviseur vraagt dus direct goed door, ook naar je toekomstplannen. Bij Sungevity maken wij de tijd om dit soort belangrijke details met je te bespreken. Alleen op die manier krijg je een advies dat écht bij jouw dak en jouw leven past.

Advies nodig?

Plan een afspraak