Doe de dakscan

Zonnepanelen financieren: hoe betaal jij je panelen?

Ook zonder spaargeld kun je profiteren van zonnestroom. Een zonnepanelen financiering is namelijk ook mogelijk door zonnepanelen te huren of geld te lenen. Dat laatste is aanzienlijk voordeliger, maar hoe zit dat?

Doe de dakscan

Overstappen op zonnestroom is een slimme investering: het is goed voor het milieu en jij bespaart direct op je energierekening. Zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen, maar van welke voordelen jij uiteindelijk profiteert, hangt ook af van het type financiering voor zonnepanelen. Je kan zonnepanelen kopen met je eigen geld, de zonnepanelen huren, of een groene lening afsluiten als zonnepanelen financiering.

Kopen is op termijn het voordeligst, maar wat is de slimste zonnepanelen financiering als je niet genoeg spaargeld hebt om één keer een grote investering te doen? Wij zochten het voor je uit.

 

Financiering zonnepanelen: waarom dit voordelig is

Je kunt zonnepanelen huren voor een vast bedrag per maand. Dit klinkt aantrekkelijk, maar vaak zitten er wat addertjes onder het gras. Huren is duur, waarschuwt de Consumentenbond. Een groene lening als financiering voor je zonnepanelen is slimmer.

Met een zonnepanelen financiering ‘koop’ je jouw zonnepanelen met geleend geld, waarbij je de panelen in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Je hoeft voor deze zonnepanelen financiering dus niet in één keer een groot bedrag neer te tellen, maar je wordt wel eigenaar van de panelen. Hierdoor profiteer je ook van alle voordelen die zonnepaneleneigenaren hebben, zoals jarenlang gratis stroom en een hogere waarde van je huis. Je zonnepanelen financieren via een lening bespaart je daardoor op termijn een hoop geld, zeker vergeleken met huren.

 

Zonnepanelen huren via je woningcorporatie

Woon je in een huurhuis en kan je zonnepanelen huren via je woningcorporatie? Dan werkt de zonnepanelen financiering net even anders en gelden deze nadelen niet. Je verhuurder verzorgt de financiering voor zonnepanelen en jij betaalt een bijdrage per maand die verrekend wordt met je servicekosten. Op onze speciale huurderspagina lees je hoe dit precies werkt.

Zonnepanelen huren via je woningcorporatie
Wat is slim: zonnepanelen kopen, huren of financieren met een lening?

Waarom een zonnepanelen financiering slimmer is dan huren

Wat is de beste zonnepanelen financiering? Wij onderzochten de verschillende opties en berekenden wat je onder de streep overhoudt. De conclusie is duidelijk.

Lees het onderzoek

Financiering zonnepanelen: voor- en nadelen

Vaak gehoord: ‘Als ik zonnepanelen huur, wordt alles voor me geregeld’. Dat klopt, maar bij Sungevity geldt dit ook als je een systeem koopt met je eigen spaargeld of via financiering met een lening. Wij geven namelijk minimaal 15 jaar productgarantie, 10 installatiegarantie én tot wel 30 jaar vermogensgarantie. Daarom is een zonnepanelen financiering met vaste huurprijs bij ons geen optie; er zit voor jou gewoon geen voordeel in.

Direct besparen op je energierekening
Geen geld nodig om te investeren
Jarenlang gratis zonnestroom
Geen maandelijkse kosten
Minimaal 10 jaar compleet zorgeloos
Geen kredietcheck
Geen kosten voor overname of verwijderen van de panelen
Je bent eigenaar en je huis wordt meer waard
Aanbevolen
Kopen
Aanbevolen
Lenen

Wel profiteren van zonnepanelen, geen spaargeld over?

Lees meer over groene leningen

Kopen

Heb je genoeg spaargeld voor de financiering van je zonnepanelen? Dan is dit de beste keuze. Het rendement op zonnepanelen ligt bij een zonnepanelen financiering met eigen (spaar)geld tussen de 8% en 14%. Zodra je de panelen hebt terugverdiend, profiteer jij als zonnepaneleneigenaar nog jarenlang van gratis stroom. Ook wordt je huis meer waard met zonnepanelen op je dak.

Lees meer over kopen

Lenen

Als je de financiering voor zonnepanelen niet kan of wil doen met eigen spaargeld, dan is een zonnepanelen financiering met een lening de beste keus. Er zijn verschillende groene leningen, met elk hun eigen voorwaarden. Het voordeel? Je bent eigenaar van de zonnepanelen, waardoor je nadat je de lening hebt afbetaald nog jarenlang van gratis zonnestroom profiteert.

Lees meer over lenen

Huren

Bij Sungevity kun je geen zonnepanelen huren. De reden hiervoor? Heel simpel: omdat jij met deze zonnepanelen financiering onnodig duur uit bent. Dat komt omdat je als je zonnepanelen huurt nooit eigenaar van de panelen wordt. En daarmee loop je veel voordeel mis. Wil je weten hoe dit precies zit en hoeveel geld het je scheelt? Wij zochten het voor je uit.

Lees meer over huren

Salderingsregeling zonnepanelen

Een veelgehoord voordeel van zonnepanelen huren is dat het het bedrag dat je bespaart op je energierekening hoger is dan het maandbedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen financiering. Onder de streep houd je dus geld over. Dit is in veel gevallen inderdaad waar, maar de maandelijkse kosten bij huren zijn nog steeds hoger dan bij zonnepanelen financiering via een groene lening, zo blijkt uit onderzoek van Consumentenbond en uit ons eigen onderzoek. Met huur heb je dus minder voordeel dan wanneer je een lening afsluit voor je zonnepanelen financiering.

Als we naar de toekomst kijken, is er nog een bijkomend nadeel: de geplande afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen maakt een zonnepanelen financiering via huur nog minder aantrekkelijk. Nu wordt de stroom die je teruglevert aan het net (zonnestroom die je wel opwekt maar niet meteen gebruikt) een-op-een verrekend met de stroom die je afneemt. Dat heet salderen.

 

Afbouw salderingsregeling

Deze salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, tot je in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Dit houdt in dat je steeds minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het net. Overigens betekent dit niet dat je de stroom die je teruglevert straks gratis weggeeft, maar de vergoeding die je dan krijgt ligt dan wel een stuk lager dan nu. Het uiteindelijke voordeel op je energierekening kan hierdoor dus veranderen.

Omdat de maandelijkse kosten voor huren hoger zijn dan wanneer je de volledige financiering voor zonnepanelen ineens doet, is gevolg van de afbouw van de salderingsregeling voor mensen die zonnepanelen huren ook het grootst. Dit is de voornaamste reden waarom veel energieleveranciers – waaronder wij – geen zonnepanelen (meer) verhuren.

Lees meer over de afbouw van de salderingsregeling

Financiering zonnepanelen: de invloed van de verschillende opties op de terugverdientijd

Omdat zonnepanelen steeds betaalbaarder en efficiënter worden, is de terugverdientijd van zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald. Hoewel de terugverdientijd weer een klein beetje zal oplopen als de salderingsregeling wordt afgeschaft, blijft een financiering voor zonnepanelen een slimme investering.

 

Wat is eigenlijk de invloed van de zonnepanelen financiering op de terugverdientijd?

Onderzoeksinstituut TNO berekende dat je terugverdientijd als je dit jaar nog een financiering voor zonnepanelen doet, ongeveer 5 jaar zal zijn, terwijl je er in 2030 ruim 7 jaar over doet. Maar omdat zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, profiteer je ook dan nog meer dan 15 jaar van gratis stroom.

Maar let op: dit geldt alleen als je de zonnepanelen financiering uit eigen zak of met een lening doet, want als je ze huurt blijf je zo lang de panelen op je dak liggen iedere maand opnieuw een bedrag voor de zonnepanelen financiering betalen.

Btw op zonnepanelen

Als zonnepaneleneigenaar betaal je vanaf dit jaar geen btw meer op de levering en installatie van zonnepanelen. Dat levert extra voordeel op voor iedereen die zonnepanelen koopt met eigen geld of ze gaat financieren via een lening: dit btw-voordeel scheelt je al snel zo’n €1000 op de aankoopprijs. Maar let op: als je zonnepanelen huurt of least, werkt dit anders en loop je deze extra besparing mis.

Kortom, hoe jij de zonnepanelen ook financieert, je bespaart vanaf dag 1 op je energierekening én je draagt jouw steentje bij aan een duurzame toekomst en een beter klimaat. Maar de manier waarop jij de zonnepanelen financiert, heeft zeker invloed op je uiteindelijke (financiële) rendement. Onze solar consultants berekenen in een gratis adviesgesprek voor je hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen op je dak. Ook geven we je graag meer info over de verschillende opties voor de financiering van je zonnepanelen. Liever eerst een snelle indicatie van jouw besparing? Doe dan onze online dakscan.

Gratis dakscan?

Check je postcode