Zonnepanelen btw-teruggave

Dit is hoe het werkt met de btw-teruggave en zonnepanelen

Hoe werkt btw-teruggave zonnepanelen?

Als particulier kun je de btw terugvragen over je investering in zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% btw over het materiaal en de installatiekosten. Je kunt de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen alleen terugkrijgen als je je aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer. Je moet dan wél btw betalen over de stroom die je opwekt. Echter, de btw over de opgewekte stroom is een laag bedrag, waardoor je onder de kleine ondernemersregeling valt. Dat houdt in dat je alleen btw hoeft te betalen over het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft en daarna niet meer mits dit bedrag onder de € 1.345 blijft. Dit is het geval voor de meeste zonnepanelenbezitters.

Let wel op als ZZP’er, omdat ook andere activiteiten waarover je btw moet betalen meetellen en je de grens van € 1.345 dus sneller bereikt.

Let ook op als je jouw zonnepanelensysteem gaat uitbreiden: je kan gewoon weer de btw-aangifte doen voor jouw nieuwe panelen, máár je kan helaas niet voor de tweede keer ontheffing voor de administratieve verplichtingen aanvragen. Dus: je zult nu wel elk kwartaal aangifte moeten doen.

Regeling btw-teruggave zonnepanelen sinds 4 april 2018

Op 4 april 2018 heeft de Staatssecretaris de regeling voor btw-teruggave zonnepanelen aangepast. Er zijn twee grote veranderingen merkbaar voor particulieren:

Heb je voor 2013 zonnepanelen aangeschaft, maar ben je nog niet geregistreerd als ondernemer? Dan kun je dit alsnog doen. Je ontvangt dan een aangifte voor het tijdvak waarin de panelen zijn aangeschaft. Hiermee kun je de btw over de aanschaf en installatie terugvragen. Voorheen kon je alleen btw terugvragen als de zonnepanelen na 19 juni 2013 waren aangeschaft. Dit kan nog steeds. Let op: je moet nog wel de factuur kunnen laten zien!

Je kan als particulier nu ook direct verzoeken om ontheffing van administratieve verplichtingen bij de aanmelding als ondernemer. Omdat particulieren met zonnepanelen meestal geen btw hoeven te betalen na het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft stopt de Belastingdienst met het uitreiken van btw-aangiften na het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Je zal wel in de gaten moeten houden of de ontheffing daadwerkelijk is verleend, want anders kan een boete volgen voor het niet doen van de aangifte.

Zonnepanelen Btw Teruggave

Stappenplan zelf btw terugvragen

De procedure voor het terugvragen van btw over zonnepanelen bestaat uit meerdere stappen. Let bij elke stap goed op de termijn die de Belastingdienst stelt, want wanneer je iets te laat indient kan dit leiden tot een boete:

  1. Registreer als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kan via het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders.
  2. Wacht op de reactie van de Belastingdienst. De Belastingdienst zal een btw-nummer en eerste aangifte opsturen. Je hebt één maand om deze aangifte in te dienen.
  3. Doe aangifte omzetbelasting voor het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Voor dit tijdvak kun je de btw over de investering in zonnepanelen minus de btw over de opgewekte energie terugvragen. De btw over de opbrengst is in de praktijk vaak moeilijk te berekenen, daarom mag je gebruik maken van een geschat bedrag (forfait). Dit bedrag hangt af van de productiecapaciteit van je zonnesysteem.
Stappenplan Zelf Btw Terugvragen

Opbouw van het forfait btw-bedrag in relatie tot het opwekvermogen

Opwegvermogen in Wattpiek (wp) per jaar

Forfait

0 - 1000

€ 20

1001 - 2000

€ 40

2001 - 3000

€ 60

3001 - 4000

€ 80

4001 - 5000

€ 100

5001 - 6000

€ 120

6001 - 7000

€ 140

7001 - 8000

€ 160

8001 - 9000

€ 180

9001 - 10000

€ 200

bron: Belastingdienst

Geen gedoe? Laat Sungevity de btw-teruggave regelen

Voor velen is btw onbekend terrein. Geen tijd voor en zin in gedoe en administratieve rompslomp? We helpen je graag met het terugvragen van de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Sungevity werkt samen met de Centrale Btw Teruggave.

Kies je voor deze service, dan neemt de Centrale Btw Teruggave alle handelingen, aangiften en correspondentie voor haar rekening. Gedurende het teruggave traject word je op de hoogte gehouden van de voortgang. Indien er vragen zijn, dan kunnen zij die beantwoorden en wanneer er iets aan de hand is met bijvoorbeeld de Belastingdienst, dan lossen zij dat op. Voor meer informatie, neem contact op met een zonne-expert van Sungevity.

Btw Teruggave Uit Handen Geven
Ontdek hoeveel je kan besparen