Afmetingen zonnepanelen

Dit zijn de afmetingen van alle soorten zonnepanelen

Afmeting van een standaard zonnepaneel

De meeste mono- en polykristallijne zonnepanelen die op de markt zijn, hebben een standaard formaat. Een standaard zonnepaneel is 1,65 bij 1 meter groot. Voor snelle berekeningen kun je dus uitgaan van 1,65 m2 per zonnepaneel. De dikte van een zonnepaneel varieert tussen de 35 en 50 mm.

Grote zonnepanelen (2,00 x 1,00 meter) en kleine zonnepanelen (1,58 x 0,81 meter) komen ook voor. Grotere zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger vermogen. Kleine zonnepanelen zijn wel beschikbaar voor consumenten, maar worden nog nauwelijks gebruikt.

Standaard Zonnepaneel

Afmeting van een dunne film zonnepaneel

Dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelen genoemd, hebben een afwijkende afmeting. De meeste dunne film zonnepanelen hebben een kleinere afmeting dan kristallijne zonnepanelen. Ze zijn vaak wat vierkanter dan kristallijne zonnepanelen: wel ongeveer even breed, maar een stuk korter. Dunne film zonnepanelen bieden wij niet aan in ons assortiment.

Dunne Film Zonnepaneel

Afmetingen van overige zonnepanelen

De afmetingen van thermische zonnepanelen, die naast elektriciteit ook warmte opwekken, en transparante zonnepanelen wisselen behoorlijk van ‘gewone’ fotovoltaïsche zonnepanelen. Sommige leveranciers leveren deze zonnepanelen nu ook in het standaard formaat, zodat ze makkelijk te combineren zijn met ‘gewone’ zonnepanelen. Deze zonnepanelen bieden wij niet aan in ons assortiment.

Thermisch Zonnepaneel

Verband tussen afmeting en vermogen zonnepanelen

Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het paneel, hoe hoger het vermogen. Grotere panelen zijn niet efficiënter dan standaard panelen, maar wekken gewoon meer stroom op omdat ze groter zijn. Per vierkante meter wekken grotere panelen dus geen extra stroom op. Grote panelen worden voornamelijk in grootschalige installaties gebruikt. In kleinschalige installaties kom je ze amper tegen, omdat ze door de grotere afmetingen minder makkelijk te manoeuvreren zijn voor installateurs.

Afmetingen zonnepanelen op plat dak versus schuin dak

De afmetingen van zonnepanelen die geplaatst worden op een plat dak zijn in principe hetzelfde als die van zonnepanelen op een schuin dak. Wel kun je minder panelen kwijt op een plat dak. Dit komt omdat de panelen niet te dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden. Je wilt natuurlijk niet dat het ene paneel schaduw op het andere werpt!

Op een plat dak houd je rekening met zo’n 2,5 m2 benodigd dakoppervlak per standaard paneel. Om ruimte te besparen plaats je zonnepanelen rug-aan-rug op een plat dak. De panelen werpen dan geen schaduw op elkaar. Het nadeel van het rug-aan-rug plaatsen van zonnepanelen is dat de panelen niet direct op het zuiden, maar op het oosten en westen gericht staan.

Plaatsen Zonnepanelen Schuin Versus Plat Dak

De wettelijke veiligheidsmarge rond een zonnesysteem

Vanwege veiligheidsredenen - bijvoorbeeld om te zorgen dat panelen niet van het dak waaien - is een wettelijke veiligheidsmarge verplicht. Dit houdt in dat de zonnepanelen niet dichter bij de dakrand mogen worden geplaatst dan de hoogte van de zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor een hellend dak, hier worden zonnepanelen minstens 20 cm van de rand af geplaatst. Een goede installateur houdt hier altijd rekening mee. Veiligheid gaat immers voorop!

Reken uit hoeveel zonnepanelen op je dak passen

Wil je snel weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Deel dan het geschikte dakoppervlak door 1,65 voor een schuin dak, en door 2,5 voor een plat dak. Zo’n snelle berekening houdt natuurlijk geen rekening met de andere factoren die bepalen hoeveel panelen er op een dak passen. Denk bijvoorbeeld aan verplichte veiligheidsmarges, obstakels of schaduwen. In de praktijk zullen er dan ook minder zonnepanelen op jouw dak passen.

Wil je precies weten hoeveel panelen er op jouw dak passen? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend advies aan.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Ontdek hoeveel je kan besparen