Doe de dakscan

Afmetingen van zonnepanelen

Er zijn zoveel verschillende afmetingen van zonnepanelen, dat er niet van een ‘meest voorkomende afmeting’ kan worden gesproken. Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Doe de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Standaard afmeting zonnepaneel

Een ‘standaard’ afmeting voor een zonnepaneel is er dus niet, maar we kunnen wel iets zeggen over de gemiddelde afmetingen: 170 x 100 centimeter. De hoogte wil nog weleens een paar centimeter verschillen: het ene paneel is 165 centimeter hoog, het andere 170. We hebben er ook een van 176,5 cm. Waarom zo’n onlogisch formaat, vraag je je misschien af. Dit ligt aan het formaat van de zonnecellen: die hebben een standaard formaat van 156 x 156 centimer. In een standaard zonnepaneel zitten 6 rijen van 10 zonnecellen, al worden zonnepanelen steeds groter en kan er dus soms ook een extra rij zonnecellen bijkomen.

Oppervlakte zonnepanelen berekenen

Omdat zonnepanelen voor woningen vaak 1 meter breed zijn, is het makkelijk om de oppervlakte van zonnepanelen te berekenen en te vergelijken met de oppervlakte van je dak. (1 x 1,70 = 1,70 m2 is je rekenmaat.)

Maar let op: je kunt er niet automatisch van uitgaan dat je hele dak volgelegd kan worden. Als er een dakraam of schoorsteen in de weg zit, moet je misschien meer ruimte wegstrepen omdat je dan een heel paneel minder kwijt kunt. En ligt een deel van je dak in de schaduw? Dat kan ten koste gaan van de totale opbrengst. Soms is het voordeliger om op dat stuk dak dan geen zonnepanelen te plaatsen.

Ontdek hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Weten hoeveel zonnepanelen er écht op jouw dak passen?

Weten hoeveel zonnepanelen er écht op jouw dak passen? Onze gratis dakscan scant het gunstigste deel van je dak.

Hoe groot zijn zonnepanelen nog meer?

Als 1,70 m2 de standaard maat zonnepanelen is, hoe groot zijn andere zonnepanelen dan? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn grote zonnepanelen, maar je hebt ook kleine, smalle zonnepanelen. Zie hieronder de afmetingen per formaat. De dikte van een zonnepaneel varieert tussen de 3,5 en 5 cm.

Formaat zonnepaneelAfmetingen
Standaard zonnepanelen170cm x 100cm
Grote zonnepanelen200cm x 100cm
Kleine zonnepanelen158cm x 81cm

Naast de mono- en polykristallijne zonnepanelen die wij leveren, zijn er ook nog thermische of transparante zonnepanelen en dunne film of CIS zonnepanelen. De afmetingen van deze zonnepanelen verschillen behoorlijk.

Lees meer over soorten zonnepanelen

Zonnepanelen afmetingen en vermogen

De afmetingen van zonnepanelen en het vermogen hangen vaak met elkaar samen. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnepanelen, hoe hoger het vermogen. Kleinere zonnepanelen dan 165 cm worden dan ook nauwelijks meer gebruikt. Toch is groter niet altijd beter. Zonnepanelen met afmetingen van 200 x 100 cm zijn bijvoorbeeld  erg zwaar en daardoor lastig hanteerbaar voor de installateur.

Je kunt beter letten op het vermogen per vierkante meter dan op de afmeting van de zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als je het aantal Wp deelt door het aantal vierkante meters van het paneel, weet je de opbrengst per vierkante meter.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen & vermogen

Je moet kiezen tussen een zonnepaneel van 168 x 100 centimeter en een vermogen van 330 Wp, of een zonnepaneel van 170 x 100 centimeter met 340 Wp vermogen.

330 Wp / 1,68 = 196 Wp per m2
340 Wp / 1,70 = 200 Wp per m2

Het vermogen per vierkante meter is net iets hoger bij de grote zonnepanelen, maar het verschilt niet veel. In dit geval kun je misschien beter letten op de prijs, garanties of het merk.

Afmetingen zonnepanelen voor plat dak of schuin dak

De afmetingen van zonnepanelen voor een plat dak zijn niet anders dan die voor een schuin dak; het zijn dezelfde zonnepanelen. Wel worden zonnepanelen op een plat dak anders bevestigd dan op een schuin dak. Een schuin dak heeft al een hoek van zichzelf, dus daar gaan de panelen direct op. Op een plat dak worden de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd.

We hebben het steeds gehad over hoogte en breedte van zonnepanelen. Die zijn onderling uitwisselbaar. Zonnepanelen kunnen zowel verticaal (staand) als horizontaal (liggend) worden geplaatst, net zoals je je telefoon rechtop en liggend kunt gebruiken.

Of zonnepanelen liggend of staand geplaatst worden, hangt af van verschillende factoren. Allereerst de afmetingen van de zonnepanelen en de oppervlakte van het dak: hoe passen er zoveel mogelijk panelen op het dak? Ten tweede hoe het eruit komt te zien. Want het oog wil ook wat, nietwaar? Tenslotte het dak: op een plat dak plaatsen wij zonnepanelen alleen liggend, dus horizontaal. Dan vangen ze het minste wind, dus dat is het veiligst.

Vrijblijvend advies

Plan een afspraak in