Doe de dakscan

Afmeting zonnepaneel

De afmeting van een zonnepaneel kan nogal verschillen. Zo zijn er grote zonnepanelen, kleine zonnepanelen en zonnedakpannen. Toch heeft het overgrote deel van de zonnepanelen een standaard formaat.

Direct weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Doe dan de gratis online dakscan.

Doe de dakscan

Standaard afmeting zonnepaneel

Als je de overstap naar zonnestroom overweegt, wil je waarschijnlijk weten hoeveel energie jij kunt opwekken – en dus ook hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.

De meestvoorkomende maat zonnepanelen is circa 170 bij 100 centimeter. De hoogte wil nog weleens een paar centimeter verschillen: het ene paneel is 165 centimeter hoog, het andere 175.

Waarom zo’n onlogisch formaat, vraag je je misschien af. Want je hele dak vol leggen met zonnepanelen zou toch veel makkelijker zijn als de panelen bijvoorbeeld 150 cm hoog zouden zijn? De ietwat ‘gekke’ afmeting van een zonnepaneel komt door het formaat van de zonnecellen: die hebben een standaard formaat van 156 x 156 centimeter.

Een even aantal zonnecellen per paneel is het meest efficiënt, maar te veel zonnecellen maken een paneel te zwaar en bij een klein aantal zonnecellen per paneel is er juist weer veel montagemateriaal nodig. Daarom zitten er in een standaard zonnepaneel 6 rijen van 10 à 12 zonnecellen. Er zit dus wel degelijk een gedachte achter deze op het eerste oog onlogische afmeting van zonnepanelen.

 

Hoe breed is een zonnepaneel?

Een gemiddeld zonnepaneel heeft een breedte van 100 cm. Zonnepanelen kunnen echter zowel staand als liggend geplaatst worden. Daarom zijn de termen ‘breedte’ en ‘hoogte’ eigenlijk inwisselbaar. Hoewel wij het standaard over een hoogte van 170 cm en een breedte van 100 cm hebben, kan je het ook omdraaien.

PV-panelen

Oppervlakte zonnepanelen berekenen

Omdat zonnepanelen die op daken van woonhuizen liggen doorgaans 1 meter breed zijn, is het makkelijk om de oppervlakte van zonnepanelen te berekenen en dit te vergelijken met de oppervlakte van je dak: je rekenmaat is 1 x 1,70 = 1,70 m²).

Maar let op: je kunt er niet automatisch van uitgaan dat je hele dak vol gelegd kan worden. Een dakraam of schoorsteen die in de weg zit kan ervoor zorgen dat er uiteindelijk minder panelen op je dak passen. Je kan de verschillende soorten panelen ook niet zomaar met elkaar combineren en dat kleine stukje ‘naakte’ dakruimte naast een schoorsteen of dakraam vullen met een kleiner paneel.

Ligt een deel van je dak in de schaduw? Dat kan ten koste gaan van de totale opbrengst. Daarom is het soms voordeliger om op dat stuk dak dan geen zonnepanelen te plaatsen.

Ontdek hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt

Weten hoeveel zonnepanelen er écht op jouw dak passen?

Onze gratis online dakscan scant het gunstigste deel van je dak.

Welke andere afmetingen kunnen zonnepanelen hebben?

Als 1,70 m² de meest voorkomende afmeting van een zonnepaneel is, welke grootte hebben andere zonnepanelen dan? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Er zijn namelijk grote zonnepanelen, maar je hebt ook kleine, smalle zonnepanelen.

Hieronder zie je de standaard maat per formaat zonnepaneel. De dikte van een zonnepaneel varieert tussen de 3,5 en 5 cm.

 

Welke maat zonnepanelen past bij jouw dak?

Maat zonnepaneelAfmetingen
Standaard zonnepanelen170cm x 100 cm
Grote zonnepanelen195cm x 100 cm
Kleine zonnepanelen150cm x 100 cm

Grote panelen hebben vaak ook een hoger rendement per paneel, maar dat betekent niet automatisch dat het grootste paneel altijd de beste keuze is. Kleinere panelen kunnen bijvoorbeeld een slimme keuze zijn als er door het compacte formaat nét een extra paneel op je dak past, waardoor je uiteindelijke opbrengst juist hoger is. In een gratis adviesgesprek kijken onze solar consultants mee naar je dak en geven je gratis en vrijblijvend advies over welke soort en maat zonnepanelen het beste bij jouw dak en situatie past.

Naast de monokristallijne zonnepanelen die je bij ons kunt kopen, zijn er ook thermische zonnepanelen, transparante zonnepanelen en dunne-film zonnepanelen.

Thermische zonnepanelen, beter bekend als zonnecollectoren, zijn doorgaans groter van formaat dan ‘normale’, zonnepanelen.
Dunne film zonnepanelen (ook wel CIS of CIGS panelen) daarentegen zijn een stuk kleiner dan kristallijne panelen; zo’n 1,25 x 100 cm. Het rendement per m² van dunne film panelen ligt lager, dus om dezelfde capaciteit te behalen heb je meer panelen nodig.

Lees meer over de verschillende soorten zonnepanelen

Zonnepanelen afmetingen en vermogen

De afmeting van een zonnepaneel en het vermogen van een paneel hangen vaak met elkaar samen. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnepanelen, hoe hoger het vermogen. Maar grote panelen hebben ook zo hun nadelen: echt grote zonnepanelen met afmetingen van 200 x 100 cm zijn bijvoorbeeld erg zwaar en daardoor lastig hanteerbaar voor de installateur.

Je kunt beter letten op het vermogen per vierkante meter dan op de maat van de zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Als je het aantal Wp deelt door het aantal vierkante meters van het zonnepaneel, weet je de opbrengst per vierkante meter.

 

Rekenvoorbeeld zonnepanelen & vermogen

Stel je hebt de keuze uit een zonnepaneel van 168 x 100 centimeter en een vermogen van 330 Wp en een zonnepaneel van 170 x 100 centimeter met 340 Wp vermogen.

330 Wp / 1,68 = 196 Wp per m²
340 Wp / 1,70 = 200 Wp per m²

Je zou misschien neigen naar het paneel met het hoogste vermogen, maar omgerekend naar wattpiek per m² scheelt het niet veel. In dit geval is het daarom slim om bij het vergelijken ook te letten op de prijs, garanties of het merk.

Verschilt de maat van zonnepanelen voor een plat of een schuin dak?

De afmetingen van zonnepanelen op een plat dak zijn niet anders dan die voor een schuin dak; het zijn dezelfde zonnepanelen. Wel worden zonnepanelen op een plat dak anders bevestigd dan op een schuin dak. Op een schuin dak liggen de zonnepanelen in de hellingshoek van het dak, op een plat dak kan je de hellingshoek en legrichting zelf bepalen.

 

Staand of liggend?

Op een plat dak plaatsen we zonnepanelen alleen liggend, dus horizontaal. Dat is het veiligste, want dan vangen ze het minste wind. Op een hellend dak kunnen we de zonnepanelen ook staand, dus horizontaal plaatsen.

Of de zonnepanelen op jouw dak het beste liggend of staand geplaatst kunnen worden, hangt af van verschillende factoren. Hierbij spelen ook de afmetingen van de zonnepanelen en de oppervlakte van het dak een belangrijke rol, want hoe passen er zoveel mogelijk panelen op het dak?

 

Advies aanvragen

Onze zonne-adviseurs helpen je tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek graag bepalen welke zonnepanelen het beste passen bij jouw wensen en jouw dak.

Vrijblijvend advies

Plan een afspraak in