Zonnepanelen schoonmaken

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk schone energie opwekken met jouw zonnepanelen. Een frisse schoonmaakbeurt van jouw panelen zorgt weer voor een optimale opbrengstgarantie. Je kunt je zonnepanelen zelf schoonmaken, maar ook aan ons uitbesteden. Zo waarborg je de levensduur van je zonnepanelen!

  • 1-16 panelen - €85
  • 17-25 panelen - €115
  • 26 of meer panelen - prijs op aanvraag

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

De meeste zonnepanelen beschikken over een vuilafstotende coating. Hierdoor spoelt het vuil er door een regenbui grotendeels vanaf. Ondanks het feit dat het in Nederland regelmatig regent, wordt niet al het vuil door regen van de zonnepanelen afgespoeld. Je kunt zonnepanelen het beste vergelijken met een auto: die moet je ook af en toe een wasbeurt geven. Verontreinigde zonnepanelen absorberen minder zonlicht en dit leidt er uiteindelijk toe dat jouw zonnepanelen minder stroom opwekken. Na een goede wasbeurt kun je weer rekenen op een optimale opbrengst.

Met name bij zonnesystemen met een kleine hellingshoek is het belangrijk om het systeem goed schoon te houden. Bij een kleine hellingshoek spoelt het vuil naar beneden en hoopt het zich onderaan de rand op. Wanneer dit meer dan 1 cm wordt, komt het vuil al over de zonnecellen heen. Hierdoor zal de hele onderste rij cellen en dus ook het hele zonnepaneel minder stroom produceren.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je zonnepanelen schoonmaken?

Dat is moeilijk te zeggen en afhankelijk van de omgeving waar je woont. Woon je op een boerderij of naast een drukke weg? Dan is de kans groot dat jouw zonnepanelen sneller vies worden. Sommige aanbieders van zonnesystemen raden aan om het systeem elk jaar te laten reinigen. Wij zijn van mening dat dit niet voor elk zonnesysteem noodzakelijk is. Eén keer per 2-3 jaar is in de meeste gevallen voldoende.

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Onze reinigingspartner reinigt zonnepanelen met een telescoopborstel en osmosewater. Osmosewater is vrij van zouten, kalk, ijzer, lood, magnesium, natrium, kalium en organische vervuiling. Doordat osmosewater zo puur is, laat het geen vlekken of strepen achter. Het schoonmaken gebeurt in de meeste gevallen vanaf de grond. Als de zonnepanelen erg hoog liggen en moeilijk te bereiken zijn, moet er een stelling gebouwd worden, hier zijn extra kosten aan verbonden.

Wat kost zonnepanelen schoonmaken?

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het zonnesysteem.

1-16 panelen - €85.
17-25 panelen - €115.
26 of meer panelen - prijs op aanvraag

De prijs is inclusief btw, voorrijkosten en reiniging. Indien er een stelling gebouwd moet worden om uw zonnepanelen te kunnen bereiken, dan kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn.

zonnepanelen-schoonmaken-thumb-webshop.png#asset:10310:url

Waar bestaat de reiniging uit?

Onze reinigingspartner reinigt zonnepanelen met een telescoopborstel en osmosewater. Osmosewater is vrij van zouten, kalk, ijzer, lood, magnesium, natrium, kalium en organische vervuiling. Doordat osmosewater zo puur is, laat het geen vlekken of strepen achter.

Mocht je zelf je zonnepanelen willen schoonmaken, gebruik dan alleen een tuinslang of een zachte spons. Gebruik geen harde borstel, hogedrukspuit, Dreft, Cif of ander reinigingsmiddel. Hierdoor kun je namelijk de vuilafstotende coating van de panelen beschadigen. Je kunt de panelen met gewoon water, regenwater of osmosewater schoonmaken.

Bestel de reinigingsservice