Doe de dakscan

Salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Wat betekent dit voor jou? En voor de terugverdientijd van je zonnepanelen?

Wat verandert er aan de salderingsregeling?

Tot 2023 wordt 100% van de energie die je teruglevert (zonnestroom die je zelf opwekt maar niet verbruikt) volledig verrekend. Het plan van de – inmiddels demissionaire – regering was om de hoeveelheid energie die je mag verrekenen (= salderen) vanaf 2023 met 9% terug te schroeven, totdat je in 2031 niets meer mag verrekenen. Dat ziet er zo uit:

 

Salderingsregeling afgebouwd

 

Na de val van het kabinet Rutte III begin dit jaar is het voorstel om de salderingsregeling af te bouwen echter controversieel verklaard. Dat betekent dat het demissionaire kabinet hier niet meer over mag beslissen, maar dat een nieuwe regering zich over deze regeling moet gaan buigen.

Omdat er nog weinig schot in de formatie zit, wordt de kans steeds groter dat het praktisch niet haalbaar wordt om in januari 2023 al te beginnen met afbouwen. In dat geval profiteer je dus nog wat langer van de financiële voordelen van de salderingsregeling. Dat kans dat het afbouwen van de salderingsregeling helemaal wordt teruggedraaid, is echter heel erg klein.

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is in het leven geroepen om mensen te stimuleren om zonnepanelen te nemen. Energieleveranciers en de overheid betalen hier de prijs voor. Zonnepanelen zijn inmiddels zo voordelig geworden, dat deze stimulans niet meer nodig is. Met of zonder salderen: je verdient je zonnepanelen altijd dubbel en dwars terug.

 

Wat voor gevolgen heeft de afbouw van de salderingsregeling?

De afgebouwde salderingsregeling kan effect hebben op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit effect is klein voor wie nu al zonnepanelen heeft en wordt groter naarmate je later instapt. Kortom: hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Op zoek naar harde cijfers? Uit onderzoek van Sungevity blijkt dat het rendement gemiddeld met zo’n 2 procent terugloopt (van 18% naar 16%). De terugverdientijd loopt gemiddeld op met 2 tot 3 maanden. Maar let op: dit geldt alleen voor wie dit jaar nog instapt. Met elk jaar dat je wacht, loopt je rendement met een half procent terug.

Volgens berekeningen van TNO verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2020 in 7 jaar terug, waar mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen, er ruim 9 jaar over doen (bron: Solar Magazine). Dat levert je nog steeds zo’n 16 jaar gratis zonnestroom op, dus zonnepanelen blijven ook na afschaffing van de salderingsregeling een slimme investering. Feit blijft: hoe eerder je overstapt, hoe groter je voordeel.

Hoe werkt salderen?

De salderingsregeling houdt in dat je een teveel aan opgewekte zonnestroom kunt terugleveren aan het net.

Lees verder

Is de afbouw van de salderingsregeling opgenomen in jullie aanbod?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is daarom al verwerkt in onze offerte. Je hoeft niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Offerte aanvragen

Wat kan ik doen om het maximale uit mijn zonnepanelen te halen?

Tot 2023 maakt het niet uit wat je doet, omdat de salderingsregeling nog volledig geldt. Als we verder naar de toekomst kijken, is het slim om zoveel mogelijk verbruik overdag te plannen, wanneer de zon schijnt en je panelen stroom opwekken. Door elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser en wasdroger op zonnestroom te laten draaien, bespaar je op je energierekening. Door het vele thuiswerken ben je dit misschien onbewust al vaker gaan doen. Ook je elektrische auto opladen op zonnestroom is slim.

 

Is het slim om te investeren in een batterij?

Je eigen niet gebruikte zonnestroom opslaan in een thuisbatterij zorgt er niet alleen voor dat je jouw eigen zonnestroom ook ’s avonds kunt gebruiken, maar ook dat de piekbelasting op het elektriciteitsnet minder wordt. Omdat het effect van de afgebouwde salderingsregeling relatief klein is en thuisbatterijen nog behoorlijk prijzig zijn, raden we de aanschaf van een thuisbatterij nu echter nog niet aan. Je haalt de investering van een batterij er voorlopig simpelweg nog niet uit.

Wel is de verwachting dat een zonnesysteem mét batterij over een kleine tien jaar voordeliger wordt dan eentje zonder. Zeker als de kostprijs van batterijen blijft dalen en er andere gunstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld een subsidieregeling voor thuisbatterijen, op gang komen.

Wij houden alle ontwikkelingen rondom thuisbatterijen en de salderingsregeling nauwlettend voor je in de gaten en updaten deze pagina zodra er nieuws is.