Doe de dakscan

Salderingsregeling voor zonnepanelen (2020+)

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Wat betekent dit voor jou? En voor de terugverdientijd van je zonnepanelen?

Wat verandert er aan de salderingsregeling?

Tot 2023 wordt 100% van de energie die je teruglevert volledig verrekend. Vanaf 2023 wordt de hoeveelheid energie die je mag verrekenen (salderen) met 9% teruggeschroefd, totdat je in 2031 niets meer mag verrekenen.

Salderingsregeling afgebouwd

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is ontstaan om mensen te stimuleren om zonnepanelen te nemen. Energieleveranciers en de overheid betalen hier de prijs voor. Zonnepanelen zijn inmiddels zo voordelig geworden, dat deze stimulans niet meer nodig is. Met of zonder salderen: je verdient je zonnepanelen altijd dubbel en dwars terug.

Wat voor gevolgen heeft de afbouw van de salderingsregeling?

De afgebouwde salderingsregeling kan effect hebben op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit effect is klein voor wie nu al zonnepanelen heeft en wordt groter naarmate je later instapt. Kortom: hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Op zoek naar harde cijfers? Uit onderzoek van Sungevity blijkt dat het rendement gemiddeld met zo’n 2 procent terugloopt (van 18% naar 16%). De terugverdientijd loopt gemiddeld op met 2 tot 3 maanden. Maar let op: dit geldt alleen voor wie dit jaar nog instapt. Met elk jaar dat je wacht, loopt je rendement met een half procent terug.

Volgens TNO verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2020 in 7 jaar terug, waar mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen, er 9 jaar over doen.

Hoe werkt salderen?

De salderingsregeling houdt in dat je een teveel aan opgewekte zonnestroom kunt terugleveren aan het net.

Lees verder

Is de salderingsregeling opgenomen in jullie aanbod?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling is daarom al verwerkt in onze offerte. Je hoeft niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Offerte aanvragen

Wat kan ik doen om het maximale uit mijn zonnepanelen te halen?

Tot 2023 maakt het niet uit wat je doet, omdat de salderingsregeling nog volledig geldt. Richting 2030 is het slim om zoveel mogelijk verbruik overdag te plannen, wanneer de zon schijnt. Door elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasmachine en droger op zonnestroom te laten draaien, bespaar je op je energierekening. Ook je elektrische auto opladen op zonnestroom is slim. Het verplichte thuiswerken van nu is een mooie kans om hier nu al een gewoonte van te maken.

Is het slim om te investeren in een batterij?

Omdat het effect van de afgebouwde salderingsregeling klein is en batterijen nog behoorlijk prijzig zijn, raden we dit nu nog niet aan. Je haalt de investering van een batterij er voorlopig nog niet uit.

Wel verwacht Dutch New Energy Research dat rond 2030 een zonnesysteem mét batterij voordeliger wordt dan eentje zonder. Zeker als de kostprijs van batterijen blijft dalen, er een subsidie komt en andere gunstige ontwikkkelingen ontstaan.