Doe de dakscan

Veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen over de financiering, installatie en meer.

Plan hier een vrijblijvend adviesgesprek in

Financiering

Welke voordelen levert zonne-energie op voor de vastgoedeigenaar?

Zonnepanelen leveren direct en indirect rendement op. Allereerst daalt uw energierekening door het gebruik van eigen, schone zonnestroom. Zo verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan een beter energielabel en een hogere GRESB score. Dit heeft een positief effect op huuropbrengsten, bezettingsgraad en de waarde van het vastgoed. Bovendien profiteren huurders van een toekomstbestendige woning en u haalt uw duurzaamheidsstellingen.

Zijn zonnepanelen nog rendabel na het afbouwen van de salderingsregeling?

De salderingsregeling heeft alleen effect op de besparing van kleinverbruikers, en dat ook pas vanaf 2023. De salderingsregeling zorgt er nu nog voor dat het gunstig is om stroom terug te leveren aan het net. Die stroom mogen verbruikers namelijk wegstrepen (salderen) tegen de stroom die zij afnemen van het energiebedrijf. Daarmee behalen zij een voordeeltje. Vanaf 2023 morgen kleinverbruikers elk jaar wat minder stroom wegstrepen, en vanaf 2031 kunnen zij niet meer salderen. Dan krijgen zij een vergoeding voor elke kWh die zij ongesaldeerd aan het net leveren. Maar investeren in zonnepanelen blijft een goed idee, ook zonder salderingsregeling.

Hoe profiteer ik maximaal van mijn zonnepanelen na het afbouwen van de salderingsregeling?

Vanaf 2023 is het slim om zoveel mogelijk stroom zelf ‘op te maken’, bijvoorbeeld door de vaatwasser en de wasmachine alleen overdag aan te zetten (wanneer de zon schijnt) of door te investeren in batterijen die de opslag van zonnestroom mogelijk maken. Wat een eventuele nieuwe regeling ook biedt, wij denken altijd in oplossingen om tot interessante businessmodellen te komen.

Welke belastingvoordelen zijn er bij de aanschaf van zonnepanelen voor vastgoedeigenaren?

Bij aanschaf van zonnepanelen kan belasting worden teruggevraagd. Dit draagt bij aan een beter financieel rendement. Ten eerste kunt u de BTW terugvragen. Dat scheelt honderden euro’s! Afhankelijk van de zwaarte van de energie-aansluiting kunt u daarnaast in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Hoe zit het met subsidies voor zonnepanelen in 2021?

Om de ontwikkeling van duurzame energie te bevorderen heeft de RVO de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE) in het leven geroepen. De aanvraag voor de SDE++ subsidie 2021 is open van 21 september tot 14 oktober 2021. Daarnaast liggen er in vele gevallen ook lokaal kansen: sommige gemeenten bieden een subsidieregeling of een extra gunstige lening. Geen zorgen, wij zetten alle mogelijke subsidies voor u op een rijtje!

Hoe werkt de SDE subsidie?

Er is een budget van € 5 miljard beschikbaar voor de subsidie SDE++ 2021. De subsidie werkt als een veiling. Aanvragers geven aan hoeveel subsidie zij nodig hebben voor een geslaagd project in cent per kWh. De goedkoopste technieken per kWh worden van subsidie voorzien. Afhankelijk van het resterende budget wordt subsidie toegewezen aan duurdere aanvragen. Wanneer de grens van het budget is bereikt, worden doorgaans de resterende subsidieaanvragen afgewezen.

Wanneer kan ik de SDE subsidie aanvragen?

De aanvraag voor de SDE++ subsidie 2021 is open van 21 september tot 14 oktober 2021.

Hoe verdienen zonnepanelen zichzelf terug?

Als u overstapt op zonnepanelen doet u eerst een grotere investering: u betaalt of financiert de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Na de aanschaf bespaart u elke maand op de energierekening. Als u die maandelijkse besparingen optelt, komt u na gemiddeld 6-7 jaar op het bedrag uit dat u voor het zonnesysteem heeft betaald. Daarna is elke euro die u bespaart pure winst.

Welk type zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

Bij ons kunt u hem krijgen: het paneel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Met een extra lange productgarantie van 25 jaar en een hoge energieproductie van 360 Wp behaatl u het hoogst mogelijke rendement. Daar komt nog bovenop dat de vermogensgarantie lineair is. Dat betekent dat het vermogen van het paneel maximaal 0.25% per jaar afneemt. Dat is extreem weinig, waardoor deze panelen heel lang optimaal blijven presteren.

Lees meer over onze producten

Installatie

Op welk woningtype installeert Sungevity zonnepanelen?

Wij installeren zonnepanelen op rijtjeshuizen, meergezinswoningen en flats. Door onze ruime ervaring met complexe situaties vinden wij een passende oplossing voor elk dak. Dat doen wij door uw wensen vooraf te inventariseren, de potentie voor zonnestroom in kaart te brengen en ieder pand vooraf goed te inspecteren.

Lees meer over onze projecten

Wat als er al zonnepanelen op mijn dak(en) liggen?

Wanneer u meer energie wilt opwekken en er nog ruimte is op het dak, is het mogelijk om een bestaand zonnesysteem uit te breiden. Dit kan door een aantal zonnepanelen toe te voegen of door een tweede systeem neer te leggen. Welke optie de beste is verschilt per situatie. Wij adviseren u graag over de uitbreiding van uw bestaand zonnesysteem.

Is mijn aansluiting bij de netbeheerder groot genoeg?

Bij het verduurzamen van vastgoed komt u in aanraking met de netbeheerder. Netbeheerders onderhouden en beheren het stroomnetwerk. Met uw zonnesysteem gaat u stroom leveren aan het net. U dient zonnepanelen dus aan te melden bij de netbeheerder. In sommige gevallen is het ook nodig om een meterwissel of een verzwaring van de hoofdaansluiting aan te vragen. Wij snappen dat dit ingewikkeld kan klinken. Daarom ondersteunen onze projectmanagers u in het contact met de netbeheerder.

Overig

Is het nodig zonnepanelen te verzekeren en waar moet ik op letten?

Meld het zonnesysteem altijd aan bij de opstalverzekering. Wijzigingen aan de woning moet u verplicht doorgeven. Stel dat er schade aan het zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen wordt de schade gedekt. Neem contact op met uw verzekeraar voor de voorwaarden.