Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

Sungevity: Wees realistisch over zonne-energie

Opbrengst zonnepanelen op Nederlandse daken dekt maximaal 50% van de energievraag۪

Amsterdam 13 juni 2015 In Nederland is nog veel te winnen op het gebied van zonne-energie, maar we moeten uitkijken voor te optimistische schattingen. Dat zegt Frank Goovaerts, directeur van Sungevity Nederland. Hij reageert op recente cijfers van onder andere Adviesbureau DNV, dat stelt dat zonnepanelen in Nederland 130 % van de elektriciteitsbehoefte van alle huishoudens zouden kunnen opwekken.

50% is realistischer
De praktijk leert dat 50 procent realistischer is. Wij brengen met onze Remote Solar Design ieder huis in Nederland afzonderlijk in kaart met satellietfoto۪s, hyperlokale weerdata en driedimensionale LIDAR-data. Dan blijkt dat er veel daken niet geschikt zijn omdat er bijvoorbeeld teveel schaduw op valt, of ze te klein zijn. Wij registreren ook obstakels als schoorstenen en dakramen die er voor zorgen dat er minder panelen op het dak passen. Oppervlaktecijfers en instralingsgegevens alleen zeggen dus lang niet alles.

Exact in kaart
Omdat het de daadwerkelijke situatie exact in kaart brengt, kan Sungevity met grote zekerheid zeggen dat het maximale solarpotentieel op Nederlandse daken rond de 16 Gigawattpiek is. Dat is ruim 50% vanhet totale Nederlandse particuliere stroomverbruik. De studie van DNV komt met 41 GWp tot 130%. Als ook de daken van bedrijven en openbare gebouwen worden meegeteld stijgt dit tot 66 GWp. De Zonatlas komt uit op 64 GWp.

Instant iQuoteDeze zomer lanceert Sungevity een interactieve kaart van Nederland, waarin alle huiseigenaren via de Instant iQuote direct een gratis luchtfoto van hun huis krijgen, plus het exacte aantal panelen dat op het dak realistische schatting van de mogelijke opbrengst ervan.

RealistischFrank Goovaerts: We willen een realistisch beeld geven van de potentie van zonne-energie in Nederland. Daarom laten we ons niet verleiden tot opgeklopte cijfers.

Geen overbelast netwerk Bijkomend voordeel van deze naar beneden bijgestelde cijfers is dat er geen gevaar dreigt dat een te hoog aanbod van zonne-energie het elektriciteitsnetwerk zal overbelasten. Volgens het genoemde DNV-rapport kan het Nederlandse stroomnetwerk met kleine aanpassingen16 GWp aan genstalleerd solarvermogen kan verwerken.

Aanbod voorspellen Goovaerts: Lokaal zullen er hogere concentraties zonne-energie aangeboden worden. Ons systeem kan helpen voorspellen waar dat zal gebeuren en we hebben hier al contact over met de netbeheerders.

Infographic bron: www.sungevity.nl/zonnepotentieel

Ontdek hoeveel je kan besparen