Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

Duurzaam de feestdagen in met zonnepanelenjurk

Mode-ontwerper Ronald van der Kemp maakt feestelijke ‘solar dress’ voor zonnekoningin Roebyem Anders

Amsterdam 17 december 2018- Stel je voor dat je straks je telefoon kunt opladen vanuit je broekzak: hoe handig is dat? Roebyem Anders, Chief Mission Officer (CMO) Sungevity, kan met haar nieuwe zonnepanelenjurk zelfs de kerstboom verlichten. De eyecatcher die Ronald van der Kemp voor haar ontwierp behoort nu al tot haar favorieten. Anders: “Met deze jurk kan ik laten zien dat de zon een enorme bron van energie is waar we makkelijk gebruik van kunnen maken.”

Ronald van der Kemp, bevriend met Roebyem Anders vertelt: “Dit is geen jurk die in de collectie zit, ik wilde puur Roebyem verrassen met deze gimmick. Hoe leuk en nuttig is het als je met je jurk van alles kunt opladen en aanzetten? De zonnepanelen liggen op de schouder. Na een uur in het licht zijn de panelen werkzaam. Het stekkertje zit in de voering en kun je uit de zak trekken.” De creatie ziet er allesbehalve technisch uit, Ronald wilde er juist een spannende disco- of feestjurk van maken. Van der Kemp: “De glitterstof is een leftover stof, want ik werk alleen met leftovers. Duurzaam geproduceerd dus. Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten hoezeer het consumeren van fast fashion de wereld vervuilt.”

Deel een feestjurk

Er is wereldwijd geëxperimenteerd met solarpowered kleding. De Nederlandse ontwerpster Pauline van Dongen bracht bijvoorbeeld technologie en mode samen, evenals Tommy Hilfiger. Waarom het niet doorzet naar de high street fashion? Anders: “Solar kleding is prachtig om een statement te maken, maar we kunnen ons nog beter focussen op zonnepanelen op grote oppervlakten zoals daken en wegen. Wat kleding betreft: focus op schoon katoen en verminder het energieverbruik bij het maken van kleding. Tip voor de feestdagen: Koop niks, deel een jurk! Je feestjurk van vorig jaar is iemands nieuwe jurk van dit jaar. Jij kan prima in een jurk van je vriendin verschijnen, je draagt die jurk toch maar één keer. En laat die kerstverlichting lekker op je zonnepanelen branden.”


Ontdek hoeveel je kan besparen