Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

Zonne-energie in de winter? Dat kan. Zelfs als je geen (eigen) dak boven je hoofd hebt.

Het donkerste weekeinde van het jaar staat voor de deur. Hoe staat het dan met de zonnepanelen op de daken? Heb je er deze dagen nog wat aan of liggen ze er voor spek en bonen bij?

Dit artikel stond ook in het Parool.tekst LARA AERTS

In december moeten we het gemiddeld doen met 44 zonuren, tegen 204 in de zonnigste maand: mei.Toch liggen de panelen er zeker niet nutteloos bij, zegt Roebyem Anders van zonnepanelenbedrijf Sungevity. Zonnepanelen hebben geen zon nodig, maar licht. In de winter zijn de dagen weliswaar korter, maar tussen zonsop- en zonsondergang wordt gewoon energie opgewekt. Alleen als er een laag sneeuw op de panelen ligt, is de opbrengst nul.

De lente is traditioneel het seizoen dat mensen zonnepanelen aanschaffen. Toch heeft het bedrijf van Anders vorige maand een van de beste maanden ooit gedraaid.  De klimaatconferentie was in het nieuws en in de herfst ging de kachel natuurlijk weer aan. Ik denk dat het mensen aan het denken heeft gezet.

Sowieso merkt Anders dat de markt booming is: "Wij noemen het een solarcoaster." Vlak voordat de subsidieregeling halverwege 2013 afliep, was er een stormloop op zonnepanelen. Daarna kwam er een dip.

"Mensen waren aan het wachten op de volgende regeling, die niet kwam." Die afwachtende houding is weg, merkt Anders.  "Mensen zien ook dat je zonder subsidie een goede investering doet. De panelen worden goedkoper en de risico's worden minder: zo garanderen wij tegenwoordig de opbrengst die we voorspellen. De aankoopprijs heb je er in zes tot zeven jaar uit, daarna heb je nog bijna twintig jaar gratis stroom."

Die zonnepanelen voorzien overigens zelden in de hele energiebehoefte van een huishouden. Maar wat er wordt opgewekt, kan worden weggestreept (in jargon: gesaldeerd) tegen de energie die je verbruikt. Zo zie je op een zonnige dag je energiemeter teruglopen: er wordt meer opgewekt dan verbruikt. Resultaat: een flink lagere energierekening.

Grof geschat is het rendement jaarlijks vergelijkbaar met een spaarrekening die zes a zeven procent rente geeft. De panelen gaan zo'n 20 tot 25 jaar mee. In de meeste gevallen kun je de btw over de aanschafwaarde en de installatiekosten (21 procent) terugvragen: je wordt namelijk (kleine) ondernemer als je stroom opwekt en levert aan je energiebedrijf. Het rendement stijgt daarmee nog enkele procenten.

Voor huiseigenaren die geen zak geld (reken op drietot tienduizend euro) voor de aanschaf van de panelen hebben liggen, bestaan ondernemingen als het Amsterdamse BigSolar, waar panelen kunnen worden gehuurd. Na aftrek van de huurprijs is een huishouden van vier personen jaarlijks ongeveer 160 euro minder kwijt aan energie. Niet belachelijk veel, maar er wordt wel meteen milieuwinst geboekt. En bij een financiele meevaller kunnen de panelen tussendoor worden gekocht.

Twijfels

Friedes Lameris (44, ondernemer) woont in Oud-West met zijn vriendin en twee kinderen. Sinds 2013 heeft hij zonnepanelen op het dak. "Ik ben geinteresseerd in technologie, duurzaamheid en milieu en besloot uit te zoeken hoe het zat met zonnepanelen en de leveranciers. Ik had mijn twijfels bij het voorgespiegelde jaarlijkse rendement van zes a zeven procent over 25 jaar. Maar het moet wel heel gek lopen als de aanschaf van zonnepanelen op termijn zichzelf niet terugverdient. Bovendien draag je een klein beetje bij aan een duurzamere samenleving."

"Bij mij in de straat ben ik de enige met zonnepanelen. Anderen zeggen liever een dakterras te hebben, maar dat is prima te combineren. Ik heb een dakterras en zonnepanelen."

De gemeente Amsterdam schat dat elf vierkante kilometer - ongeveer de helft van het Amsterdamse dakoppervlak - geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Het streven is om in 2040 vijftig tot tachtig procent daarvan te hebben bedekt met panelen. In 2020 zou twaalf procent van het geschikte dakoppervlak die moeten bevatten. Op zonatlas.nl kun je in een paar minuten (vul de postcode in en het huisnummer) zien of het pand een geschikt dak heeft en ook zie je een schatting van het rendement.

Bottleneck in de binnenstad is dat veel panden monumenten zijn. Om die te mogen bekleden met panelen is een vergunning nodig. Voorts wonen in veel Amsterdamse panden meerdere eigenaren, verenigd in een VvE. Er is een meerderheid van stemmen nodig om zonnepanelen op het dak te kunnen leggen.

Voor maximaal financieel profijt moet vervolgens vanaf die panelen naar elke woning een aparte kabel worden gelegd. Dat kan bijvoorbeeld middels een zogenoemde Herman, de zonnestroomverdeler. Zo'n Herman is kostbaar, waardoor pas na een jaar of tien de kosten voor installatie van de panelen, omvormers en Herman zijn terugverdiend.

Mensen die geen eigen dak hebben omdat ze huren, of lid zijn van een niet-enthousiaste VvE, kunnen evengoed zonne-energie gebruiken. Via het crowdfundingplatform Zonnepanelendelen.nl kan worden geinvesteerd in zonne-energieprojecten, waarbij je het rendement op je bankrekening of een korting op je energienota krijgt. Aan het einde van de looptijd krijg je je inleg terug.

Oprichter Sven Pluut: "Iedereen kan bij ons voor 25 euro een stukje zonnepaneel kopen: een ZonneDeel. Je kunt het vergelijken met het vastzetten van geld op een depositospaarrekening met ongeveer vier procent rente."

Flesjes zonbier

Tristan Spits (34) is een van de vijf partners van het Amsterdamse biermerk Oedipus in Noord. Binnenkort installeert het bedrijf zonnepanelen op het dak, die worden gefinancierd via Zonnepanelendelen.nl. "Tijdens een vakantie in Schotland kwam ik in the middle ofnowhere een eetcafe tegen. Binnen hadden ze een tijdlijn met stappen in duurzaamheid: in 2003 duurzame vis op het menu, in 2006 zonnepanelen, in 2008 een biogasinstallatie in de tuin - zoiets. Dat vond ik mooi. Wij laten nu op een kant van het dak zonnepanelen installeren. Oedipusfans kunnen via Zonnepanelendelen doneren: in ruil voor vijftig euro krijgen ze vijf jaar elk jaar zes flesjes speciaal zonbier die ze kunnen ophalen bij de brouwerij."

Sinds de start van Zonnepanelendelen vorig jaar hebben 1500 mensen samen al 2,3 miljoen euro geinvesteerd in elf projecten. De in totaal elfduizend zonnepanelen zijn op publieke daken geinstalleerd, maar ook in weilanden en langs snelwegen.

En er is het project Zonstation #1van Amsterdam Energie. In overleg met de gemeente en het GVB kreeg Amsterdam Energie toestemming het dak van metrostation Reigersbos vol te leggen met zonnepanelen. Oprichter Rolf Steenwinkel: "We verkopen ze voor 350 euro per stuk. In totaal komen er 315 te liggen."

Koop je zo'n paneel, dan wordt de energie die jouw aandeel opwekt weggestreept tegen je energieverbruik. Die saldering is - omdat het niet je eigen dak betreft - net als bij zonnepanelendelen en VvE-constructies zonder Herman, niet volledig. Steenwinkel: "Ben je huiseigenaar van een volledig pand, dan is het voordeliger daarop panelen te leggen. Maar is dat niet zo, dan kun je op deze manier toch zonne-energie gebruiken." Zonnepanelen op het dak van een hal van de RAI. Als het aan de gemeente ligt, komen op veel meer Amsterdamse daken zonnepanelen.

FOTO EVERT ELZINGA/ANP

Ontdek hoeveel je kan besparen