Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

Engie en Sungevity sluiten elkaar in de armen

Energiebedrijf Engie neemt zonne-energiebedrijf Sungevity over. Dat maakten de twee bedrijven deze maandag bekend. Het geplaagde Sungevity hoopt door de overname in rustiger vaarwater te komen. Het bedrijf zal zelfstandig opereren en er worden geen personele gevolgen voorzien.

Dit is een artikel van Energeia (betaald)

Sungevity, dat op basis van satellietbeelden, luchtfotografie en rekensoftware zonne-installaties voor daken ontwerpt, maakte roerige maanden mee nadat de gelijknamige Amerikaanse moeder in betalingsproblemen kwam. Het aantreden van president Trump leidde tot onzekerheid in de Amerikaanse zonnepanelenmarkt, waarop investeerders zich terugtrokken. In maart vroeg de moeder surceance van betaling aan, en werd het hele bedrijf overgenomen door investeerders onder leiding van Northern Pacific Group. Die groep heeft nu de Europese tak Sungevity International verkocht aan Engie.

Zowel Engie als Sungevity zijn in hun nopjes met de overname. Engie wil klanten een "totaal product" aan bieden als het gaat om verduurzaming, zegt Engie-woordvoerder Michael Verheul. Zonne-installaties ontbraken nog in dat plaatje, maar met de overname van Sungevity heeft Engie ook die kennis in huis. "De energietransitie gaat richting lokaal en decentraal, daar horen zonnepanelen bij", zegt Verheul. "Klanten willen integrale advisering, geen losse elementen. Met de overname spelen we in op die trend." In maart richtte Engie een nieuw bedrijfsonderdeel op -Evis- dat totaaloplossingen voor verduurzaming van gebieden, gebouwen en fabrieken biedt.


Feest

Sungevity vierde deze maandag feest, liet mede-oprichter Roebyem Anders vandaag weten. "Wij verwachten dat de overname onze missie, de rooftop revolution, vleugels geeft." Het zonnebedrijf werkt sinds een jaar tot wederzijdse tevredenheid samen met Engie, dus toen de Amerikaanse moeder in problemen raakte, kwam het energiebedrijf al snel in beeld als strategische partner.

"De solar markt is een onrustige markt, je moet vasthouden aan je toekomstvisie en investeren", zegt Sungevity-oprichter Anders. "Dat past bij Engie, dat deelt onze visie en gelooft in onze plannen. Een private equity-partij zit daar anders in." Met de kapitaalkrachtige partner wil Sungevity uitbreiden, zowel in Nederland als in het buitenland. Nu is het bedrijf actief in Nederland, België en Duitsland. De activiteiten in het Verenigd Koninkrijk zijn op een laag pitje gezet nadat het Britse beleid veranderde.

Dat is onderdeel van de kracht van Sungevity, aldus de Sungevity-vrouw. Het bedrijf drijft op de software, installatie en panelen worden van leveranciers betrokken. Daarom kan snel worden uitgebreid, maar ook weer snel een vestiging worden opgedoekt. Het is de tegenovergestelde koers die Engie vaart, door Sungevity over te nemen en zo zonnestroomkennis binnenshuis te halen.


Groot en wendbaar

Sungevity zal zelfstandig opereren binnen Engie. Het huidige management blijft aan, en het bedrijf volgt de eigen koers. Zo neemt Sungevity deel aan de Schooldakrevolutie, om zonnepanelen op alle scholen in Nederland te leggen, en startte het onlangs met de Huurdakrevolutie, om ook huurders van zonnestroom te voorzien. Sungevity is overigens niet het enige bedrijf dat op basis van software en satellietbeelden de optimale opstelling berekent voor panelen; zo is er bijvoorbeeld ook de Delftse startup Solar Monkey. Engie combineert door de overname het voordeel van in-house kennis en vaardigheden met de slagkracht van een innovatieve startup, zegt Anders. Het is de echo van de woorden van de directeur van Engie-onderdeel Evis Guido Frenken drie maanden geleden: "Ik koester de mentaliteit van het ondernemen én de kracht van een corporate."

Sungevity en Engie doen geen uitspraken over de financiële details.

Ontdek hoeveel je kan besparen