Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

'De Telegraaf moet niet alleen schrijven over zonnepanelen'

Verschenen op Trouw.nl 23/01/13, geschreven door Vincent Dekker

Bedrijven onderschatten welk een kostbaar bezit zij hebben bovenop hun kantoren en andere gebouwen. Prachtige platte daken, waar heel veel zonne-energie kan worden opgewekt. Amsterdam worstelt met het plan om groene energie met windmolens op te wekken. De provincie Noord-Holland is tegen. Dus opperde Jeanine van Pinxteren (GroenLinks), stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Centrum, om alle bedrijfsdaken in het havengebied en Westpoort vol te zetten met zonnepanelen. 'Vol te plempen', maakte De Telegraaf daar vervolgens weinig vleiend van. En dat zette mensen bij Zonline weer aan het denken en rekenen: hoeveel zonne-energie zou je kunnen opwekken met panelen op de daken van het Telegraaf-concern?

Niet oneerbaar

Dat is dus een opmerkelijk hoeveelheid: 788.000 kWh, genoeg om 245 huishoudens van stroom te voorzien, aldus Zonline. Daar heb je dan 3500 zonnepanelen voor nodig, die een investering vergen van een miljoen euro. Veel geld? Ach, voor TMG, het moederbedrijf van De Telegraaf, valt dat wel mee. En het valt nog meer mee als je bedenkt dat er dan in 25 jaar 3,9 miljoen mee wordt verdiend, rekent Zonline De Telegraaf voor. Dat is een rendement van 6 procent, jaar-in jaar-uit. In deze tijd bepaald geen oneerbaar voorstel. Zonline heeft ook uitgerekend hoeveel zonnepanelen er op alle daken in het Westelijk Havengebied van Amsterdam zouden passen. Dat zouden er 100.000 tot 125.000 kunnen zijn, die samen 28 gWh aan stroom zouden leveren. Net zo veel als 13 middelgrote windmolens (van 1 GigaWatt) zouden leveren, en genoeg om een kleine 9000 woningen van stroom te voorzien. Kosten: 35 miljoen, opbrengst in 25 jaar: 104 miljoen.

Bergen en Belgi

Dat zijn toch indrukwekkende cijfers. Ze spreken mij extra aan omdat ik met de co̦peratie-in-oprichting Bergen Energie net betrokken ben geraakt bij een project om van bedrijfsdaken in Alkmaar kleine energiecentrales te maken. Ook daar namelijk veel mooi platte daken.De ideen erover zijn natuurlijk bepaald niet revolutionair te noemen. In Belgi is het al enkele jaren de normaalste zaak van de wereld. Dus misschien moeten we daar nog eens in de leer.

En tenslotte moet ik even al mijn criticaster voor zijn: Ja, Trouw heeft ook een groot plat dak... Is weliswaar niet vanonszelf maar gehuurd, samen met veel andere bedrijven (waaronder van de gemeente Amsterdam...), maar toch. Misschien moet Zonline ook eens kijken naar Jacob Bontiusplaats 9 in Amsterdam. Ik tel al snel 8000 vierkante zonnemelk-meters.

Ook zin om met uw bedrijf zonnemelker te worden? Houd dan op Twitter ook @VincentDekker4 in de gaten.

Ontdek hoeveel je kan besparen