Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

Aan tafel: 'De tafel is een afgekeurd zonnepaneel'

Bron: Trouw door Roos Menkhorst en fotografie van Jörgen Caris

Roebyem Anders (48) van Sungevity, begon haar bedrijf in zonnepanelen in het koetshuis in haar achtertuin in Amsterdam. Daar wordt nog steeds gebrainstormd aan de ‘solar-tafel’. Roebyem staat op plaats 9 in de Duurzame 100.

“Een keer in de drie weken zitten we hier met een clubje. Het voelt alsof je er even tussenuit bent: een soort bijkomen op de hei, maar dan anders. Hier ontstaan nieuwe ideeën. Dat gebeurt onder andere aan deze tafel. 

Het zonnepaneel dat in de tafel zit heb ik al zo’n vijftien jaar. Ik werkte een tijd in Sydney bij een groot zonnepanelenbedrijf, daar heb ik hem in de fabriek uit een bak met afgedankte spullen gevist. Jarenlang heeft het paneel bij ons thuis aan de muur gehangen als een kunstwerk. Veel mensen vinden zonnepanelen lelijk, maar ik vind het prachtige dingen. 

Terug in Nederland hing hij in het Koetshuis. Op een gegeven moment bedacht we dat het leuk zou zijn om er een tafel van te maken. We hebben een paar handige jongens gevraagd om een gat in de tafel te zagen, en het paneel er in te leggen. Onze eerste deal hebben we aan deze tafel gesloten. Na een tijdje hebben we de poten korter laten zagen, nu is het een koffietafel.

Soms vragen mensen of het ding stroom opwekt. Natuurlijk niet, zeg ik dan, maar het creëert wel een moment: je kunt meteen uitleggen waarom het zo belangrijk voor onze aarde is dat iedereen aan de zonnepanelen gaat.”


Foto: Wat gebeurt er rond de tafel, de ontmoetingsplek bij uitstek?

Het artikel is te lezen in Trouw Tijd, 21 oktober 2017

Ontdek hoeveel je kan besparen