De salderingsregeling gaat veranderen. Hoe werkt salderen precies en wat betekent de afbouw voor u als huurder?
Zonnepanelen leveren vooral overdag stroom op, terwijl de meeste huishoudens juist ‘s avonds veel stroom verbruiken. Hierdoor wekken uw panelen soms meer stroom op dan u direct nodig heeft. De stroom die u niet gebruikt levert u (automatisch) terug aan het elektriciteitsnet. Op andere momenten verbruikt u juist meer stroom dan u opwekt, bijvoorbeeld ‘s avonds, als de lampen en televisie aanstaan maar de zon al onder is.
Op de jaarlijkse energierekening ziet u hoeveel stroom u heeft afgenomen van uw energieleverancier en hoeveel u heeft teruggeleverd. De stroom die u hebt teruggeleverd wordt afgetrokken van uw verbruik. Dit heet salderen. U ‘verkoopt’ uw overtollige energie dus eigenlijk aan uw energieleverancier voor hetzelfde bedrag als de stroom die u afneemt.
De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd om het nemen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken en het opwekken van duurzame energie te stimuleren. Maar omdat de salderingsregeling eigenlijk een vorm van subsidie is, kost het de overheid geld. Nu steeds meer mensen zonnepanelen nemen, wordt deze regeling volgens de overheid overbodig (en te duur). Daarom willen ze de salderingsregeling af gaan bouwen.
Nu is de stroom die u teruglevert nog evenveel waard als de stroom die u afneemt. Maar dit gaat veranderen als de salderingsregeling wordt afgebouwd: de stroom die u teruglevert wordt dan steeds minder waard. De komende twee jaar verandert er nog niets. Maar vanaf 2025 mag u steeds minder salderen, en vanaf 2031 helemaal niets meer. Het afbouwplan ziet er zo uit:
Als u na 2025 steeds minder mag salderen, wordt de besparing op de energierekening ieder jaar een klein beetje minder. Maar hoeveel u uiteindelijk van de afbouw van de salderingsregeling merkt, is afhankelijk van twee factoren:
1. Verhoog uw directe verbruik
Zodra u minder mag salderen, wordt de stroom die u teruglevert steeds een klein beetje minder waard. Het is dan slim om uw apparaten zoveel mogelijk aan te zetten op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken. Zoveel mogelijk zonnestroom zelf ‘opmaken’ dus. Draai dus overdag een wasje op zonnestroom en zet ook de vaatwasser overdag aan in plaats van ‘s avonds. Zo profiteert u optimaal van de stroom die u zelf opwekt en hoeft u ‘s avonds minder stroom af te nemen.
TIP: Zet niet al uw apparaten tegelijk aan, maar na elkaar. Anders verbruikt u misschien weer meer stroom dan u opwekt en moet u alsnog stroom afnemen.
Natuurlijk kan u niet al uw verbruik overdag plannen. Want ‘s avonds moeten de lampen aan en heeft ook de tv of computer stroom nodig. Kijk daarom ook goed hoe hoog de terugleververgoeding van uw energieleverancier is.
2. Controleer de terugleververgoeding
Betekent de afbouw van de salderingsregeling dat u straks een steeds groter deel van de stroom die u wel opwekt maar niet verbruikt gratis teruglevert aan het net? Nee, gelukkig niet! Voor iedere kWh stroom die u ongesaldeerd teruglevert, ontvangt u een ‘redelijke terugleververgoeding’ van de energieleverancier. Maar let op: energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog dit bedrag is, en de onderlinge verschillen zijn enorm.
TIP: Kijk als u overstapt van energieleverancier dus niet alleen naar het leveringstarief (de stroomprijs), maar ook naar het teruglevertarief. Hoe hoger de terugleververgoeding, hoe minder u merkt van de afbouw van de salderingsregeling. Betaalt uw energieleverancier een hele lage terugleververgoeding? Dan kan het slim zijn om na afbouw van de salderingsregeling over te stappen naar een energieleverancier met een hogere terugleververgoeding.
Wij hebben de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden voor u op een rij gezet.