Doe de dakscan

Met zonnepanelen op het dak betaalt u die energierekening met gemak

Het domineert al een tijdje het nieuws: de energieprijzen stijgen tot ongekende hoogte. De gasprijs breekt record naar record, maar ook de prijzen voor elektriciteit blijven stijgen. Miljoenen huishoudens krijgen hierdoor te maken met een flink hogere energierekening. 

Hoeveel u precies van deze prijsstijging merkt, is van verschillende factoren afhankelijk. Naast het type energiecontract, speelt ook de energiezuinigheid van de woning een rol. Als er zonnepanelen op het dak van een goed geïsoleerde woning liggen, bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en zal u ook een stuk minder van de enorme prijsstijgingen merken.

Met een zonnefabriekje op het dak, betaalt u die energierekening straks met gemak!

Waarom stijgen de energieprijzen?

Een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende energieprijzen is dat de vraag enorm is toegenomen. Tijdens de coronacrisis was de vraag naar gas laag en lagen veel industrieën bijna stil. Inmiddels herstelt de economie weer langzaam en neemt de vraag weer toe. Als gevolg daarvan stijgen ook de prijzen. Daarnaast hebben we afgelopen jaar te maken gehad met een relatief koude winter, waardoor er flink wat gas opgestookt is.

En hoe zit het dan met elektriciteit?

Maar dit gaat allemaal alleen maar over gas, denkt u nu misschien. Waarom gaan de elektriciteitsprijzen dan ook omhoog? Nou, dat zit zo: hoewel we steeds meer schone stroom opwekken uit Nederlandse wind of de zon, wordt nog bijna driekwart van alle stroom opgewekt in gascentrales. Hierdoor hebben deze stijgende prijzen dus een direct effect op onze elektriciteitsprijzen.

Wat kan ik het beste doen nu de energieprijzen zo stijgen?

Heeft u een vast energiecontract dat nog doorloopt? Dan heeft u voorlopig nog geen last van de stijgende energieprijzen. Als u een variabel contract of een aflopend vast contract hebt, is de kans heel groot dat deze prijsstijgingen wel snel voelbaar worden in de portemonnee. Volgens experts ziet het er nu zelfs naar uit dat we op jaarbasis gemiddeld honderden euro’s extra aan energiekosten kwijt kunnen gaan zijn.

Overstappen?

Wel overstappen naar een andere energieleverancier, niet overstappen.. het is lastig te voorspellen wat verstandig is. Wat u zelf kan doen, is ervoor zorgen dat de energierekening zo laag mogelijk blijft. Denk hierbij aan kleine aanpassingen zoals de verwarming uitdraaien in ruimtes waar niemand is, iets minder lang onder de douche staan en de vaatwasser en wasmachine pas aanzetten als ze echt vol zijn, maar denk ook aan zonnepanelen op het dak. Minder verbruiken is niet altijd even makkelijk, maar minder stroom afnemen van de energieleverancier wel. Met zonnepanelen op het dak.

Kies voor zonnepanelen en word uw eigen energieleverancier 

Met zonnepanelen wekt u zelf uw eigen schone energie op. U bent hierdoor minder afhankelijk van (de torenhoge prijzen van) de energieleverancier. Doe dus overdag eens een wasje op zonnestroom en laat de zon de rekening betalen. Want hoe meer er in het huishouden op de zon draait, hoe minder stroom er van het elektriciteitsnet afgenomen hoeft te worden – én hoe meer u bespaart. Achter de donkere wolken van de hoge stroomprijzen schijnt nog altijd de zon!

Meer weten over de voordelen van zonnepanelen?

Bekijk onze huurdak pagina

Woningcorporaties

Bent u werkzaam bij een woningcorporatie en op zoek naar meer informatie?

Lees hier meer