Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Zonnepanelen terugleveren en salderen

Wat is terugleveren of salderen?

Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Met zonnepanelen lever je eigen groene stroom aan het elektriciteitsnet. De stroom die jij zelf met een zonnesysteem opwekt, verbruik je minder (in kWh) van jouw energieleverancier. Daar hoef je de energieleverancier dus niet voor te betalen en de bijhorende belastingen ook niet. Als je overdag werkt of op vakantie gaat dan kan je de opgewekte stroom gewoon op een later moment gebruiken. De productie zonnestroom en jouw verbruik worden uiteindelijk over een heel jaar verrekend.

Jouw meter registreert wat jij teruglevert aan het elektriciteitsnet. Tenminste als je een meter heeft die dit kan bijhouden (lees hieronder meer over geschikte meters). Wek jij meer op dan je zelf nodig hebt, dan telt de meter terug. Verbruik je meer dan je opwekt dan telt de meter op. Voor je de zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden om na te gaan of jouw meter geschikt is. Zo niet laat deze op tijd vervangen, zodat er geen problemen ontstaan met salderen of terugleveren.


Is mijn energiemeter geschikt voor zonnepanelen en terugleveren?

We krijgen regelmatig de vraag of de huidige meter geschikt is voor het aflezen van de opgewekte zonnestroom, of dat deze vervangen moet worden bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter geschikt is om automatisch terug te leveren aan het net en om de door jou opgewekte zonnestroom te registreren. Vraag het bij twijfel dan ook altijd even na bij jouw netbeheerder (bijvoorbeeld Liander of Enexis). Je bent sowieso verplicht om jouw netbeheerder te melden dat jij zonnepanelen gaat installeren (lees onderaan de pagina hoe dat kan).

Nederlandse netbeheerders moeten de komende jaren aan alle huishoudens een slimme energiemeter aanbieden en verouderde meters kosteloos vervangen. De slimme meter is geschikt voor zonnepanelen en registreert wat jij opwekt, verbruikt en teruglevert. Idee is dat iedereen inzicht krijgt in het eigen verbruik en dat mensen bewuster omgaan met hun energie.


Meest gebruikte energiemeters

De meest voorkomende energiemeters voor huishoudens hier in Nederland zijn de meters tot 3x80A (A= Ampère ofwel de stroomsterkte).


Geschikte meters voor zonnepanelen:

Slimme energiemeter

Tussen 2014 en 2020 vervangen netbeheerders (samen met woningbouwcorporaties) alle oude gas- en elektriciteitsmeters door een slimme meter.

De nieuwe slimme meter is geschikt voor zonnepanelen en om op afstand te lezen, je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven. Wettelijk is bepaald dat alleen de netbeheerder de meter zes keer per jaar mag aflezen en je verbruik mag doorgeven aan jouw energieleverancier. Zo kan jij elke twee maanden een overzicht ontvangen van jouw energiegebruik en de geschatte kosten tegenover jouw eigen opgewekte zonnestroom. Voordeel: bewust worden van het energieverbuik.

Ben je geen voorstander van het aflezen van de slimmer meter op afstand, dan kan je deze functie laten uitzetten, of de slimme meter weigeren. Voor zonnepanelen is wel een meter nodig die goed bijhoudt hoeveel stroom jij verbruikt en terug levert.

Ferraris draaischijfmeter

Deze analoge meter is zeer geschikt voor zonnepanelen. Op momenten dat de zonnepanelen meer stroom leveren dan de stroom die je zelf verbruikt zal de meter automatisch terugdraaien.

Digitale meter met terugleverregistratie

In nieuwbouwwoningen hangt meestal een digitale meter met teruglever registratie. Deze digitale meter heeft een apart telwerk voor teruggeleverde energie, daarom hoef je deze meter ook niet te vervangen.


Niet geschikte meters voor zonnepanelen:

Digitale meter zonder teruglevertelwerken

Deze meter dien je te laten vervangen. Met deze meter bespaar jij alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. Hoeveel stroom je terug levert wordt niet bijgehouden en dus ook niet vergoed. Vervanging van deze meter voor een slimme meter is gratis. Vraag het na bij jouw netbeheerder.


Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Als je zonnepanelen laat installeren ben je verplicht om dat te melden aan jouw netbeheerder. Zo kan de netbeheerder tijdig controleren of jouw energiemeter daarvoor geschikt is of moet worden vervangen. Verder is dit nodig om misverstanden te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer je wel meterstanden moet bijhouden en doorgeven. Melden dat je zonnepanelen hebt kan gemakkelijk via www.energieleveren.nl.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen