Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Zonnepanelen terugleveren en salderen

Wat is terugleveren of salderen?

Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Met zonnepanelen levert u eigen groene stroom aan het elektriciteitsnet. De stroom die u zelf met een zonnesysteem opwekt, verbruikt u minder (in kWh) van uw energieleverancier. Daar hoeft u de energieleverancier dus niet voor te betalen en de bijhorende belastingen ook niet. Als u overdag werkt of op vakantie gaat dan kunt u de opgewekte stroom gewoon op een later moment gebruiken. De productie zonnestroom en uw verbruik worden uiteindelijk over een heel jaar verrekend.

Uw meter registreert wat u teruglevert aan het elektriciteitsnet. Tenminste als u een meter heeft die dit kan bijhouden (lees hieronder meer over geschikte meters). Wekt u meer op dan u zelf nodig heeft, dan telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op. Voor u de zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden om na te gaan of uw meter geschikt is. Zo niet laat deze op tijd vervangen, zodat er geen problemen ontstaan met salderen of terugleveren.


Is mijn energiemeter geschikt voor zonnepanelen en terugleveren?

We krijgen regelmatig de vraag of de huidige meter geschikt is voor het aflezen van de opgewekte zonnestroom, of dat deze vervangen moet worden bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter geschikt is om automatisch terug te leveren aan het net en om de door u opgewekte zonnestroom te registreren. Vraag het bij twijfel dan ook altijd even na bij uw netbeheerder (bijvoorbeeld Liander of Enexis). U bent sowieso verplicht om uw netbeheerder te melden dat u zonnepanelen gaat installeren (lees onderaan de pagina hoe dat kan).

Nederlandse netbeheerders moeten de komende jaren aan alle huishoudens een slimme energiemeter aanbieden en verouderde meters kosteloos vervangen. De slimme meter is geschikt voor zonnepanelen en registreert wat u opwekt, verbruikt en teruglevert. Idee is dat iedereen inzicht krijgt in het eigen verbruik en dat mensen bewuster omgaan met hun energie.


Meest gebruikte energiemeters

De meest voorkomende energiemeters voor huishoudens hier in Nederland zijn de meters tot 3x80A (A= Ampère ofwel de stroomsterkte).


Geschikte meters voor zonnepanelen:

Slimme energiemeter

Tussen 2014 en 2020 vervangen netbeheerders (samen met woningbouwcorporaties) alle oude gas- en elektriciteitsmeters door een slimme meter.

De nieuwe slimme meter is geschikt voor zonnepanelen en om op afstand te lezen, u hoeft dus geen meterstanden meer door te geven. Wettelijk is bepaald dat alleen de netbeheerder de meter zes keer per jaar mag aflezen en je verbruik mag doorgeven aan jouw energieleverancier. Zo kan u elke twee maanden een overzicht ontvangen van uw energiegebruik en de geschatte kosten tegenover uw eigen opgewekte zonnestroom. Voordeel: bewust worden van het energieverbuik.

Bent u geen voorstander van het aflezen van de slimmer meter op afstand, dan kunt u deze functie laten uitzetten, of de slimme meter weigeren. Voor zonnepanelen is wel een meter nodig die goed bijhoudt hoeveel stroom u verbruikt en terug levert.

Ferraris draaischijfmeter

Deze analoge meter is zeer geschikt voor zonnepanelen. Op momenten dat de zonnepanelen meer stroom leveren dan de stroom die u zelf verbruikt zal de meter automatisch terugdraaien.

Digitale meter met terugleverregistratie

In nieuwbouwwoningen hangt meestal een digitale meter met teruglever registratie. Deze digitale meter heeft een apart telwerk voor teruggeleverde energie, daarom hoeft u deze meter ook niet te vervangen.


Niet geschikte meters voor zonnepanelen:

Digitale meter zonder teruglevertelwerken

Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. Hoeveel stroom u terug levert wordt niet bijgehouden en dus ook niet vergoed. Vervanging van deze meter voor een slimme meter is gratis. Vraag het na bij uw netbeheerder.


Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Als u zonnepanelen laat installeren bent u verplicht om dat te melden aan uw netbeheerder. Zo kan de netbeheerder tijdig controleren of uw energiemeter daarvoor geschikt is of moet worden vervangen. Verder is dit nodig om misverstanden te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer u wel meterstanden moet bijhouden en doorgeven. Melden dat u zonnepanelen heeft kan gemakkelijk via www.energieleveren.nl.

Ontdek wat u kunt besparen.