Doe de dakscan

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Wat is de salderingsregeling precies? En waarom gaat de salderingsregeling veranderen? Hier lees je alles over salderen met zonnepanelen.

Adviesgesprek aanvragen

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je soms meer energie opwekken dan je verbruikt. Die overtollige energie lever je terug aan het net. De salderingsregeling voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de zonnestroom die jij teruglevert aan het elektriciteitsnet een-op-een wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Eigenlijk verkoop je jouw ongebruikte stroom dus aan je energieleverancier. Dankzij de salderingsregeling krijg je hier een mooie vergoeding voor.

hoe werkt salderen zonnepanelen infographic

Wijziging salderingsregeling zonnepanelen: wat verandert er?

In de huidige vorm van de salderingsregeling is de stroom die je teruglevert evenveel waard als de stroom die je afneemt. Dat verandert als de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, zo is het plan van minister Rob Jetten. Dit voorstel moet wel nog aangenomen worden door de Eerste Kamer.

Eigenlijk zou de salderingsregeling al vanaf dit jaar (2023) veranderen, maar dat is met 2 jaar uitgesteld. Hierdoor profiteer je als zonnepaneleneigenaar dus langer dan verwacht van de financiële voordelen van salderen met zonnepanelen. Volgens de huidige plannen mag je vanaf 2025 in één keer 36% minder salderen. Vanaf 2027 gaat het percentage dat je mag salderen jaarlijks met 9% omlaag. Tenslotte gaat de laatste 28% er in 2030 in één keer af. Dat ziet er als volgt uit:

Afbouw salderingsregeling

 

Waarom verandert de salderingsregeling?

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd als financiële prikkel om zonnestroom aantrekkelijker te maken. Zonnepanelen waren toen nog erg duur en de terugverdientijd van  zonnepanelen was lang. Tegelijkertijd zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen tien jaar flink gedaald, waardoor zonnepanelen kopen al veel aantrekkelijker is geworden. Daarom wil het kabinet de salderingsregeling (die altijd al bedoeld als een tijdelijke maatregel) stapsgewijs afbouwen.

 

Wat betekent de afbouw van het salderen voor jou?

Benieuwd wat de gevolgen van de afbouw van de salderingsregeling zijn voor jou en jouw terugverdientijd? In onze blog over de afbouw van de salderingsregeling vertellen we je alles over salderen na 2025.

Wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor jou?

Is de afbouw van de salderingsregeling opgenomen in jullie aanbod?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en we vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is daarom altijd al verwerkt in onze offerte. Je hoeft dus niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Offerte aanvragen

Vraag en antwoord salderingsregeling

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

De huidige salderingsregeling wordt verlengd tot 1 januari 2025. Daarna begint (waarschijnlijk) de afbouw. Om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke voorstel in te halen, mag je per 1 januari 2025 direct 36% minder salderen. Daarna mag je ieder jaar 9% minder salderen, totdat de salderingsregeling in 2031 helemaal stopt.

Is de salderingsregeling al definitief?

Op 20 mei 2022 heeft minister Jetten laten weten dat het kabinet de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling met 2 jaar wil uitstellen naar 1 januari 2025. Over dit aangepaste wetsvoorstel moet nog gestemd worden, maar dat je langer volledig mag salderen dan oorspronkelijk gepland is alvast zeker.

Waarom je nog in 2023 zonnepanelen moet installeren?

Als je dit jaar nog zonnepanelen koopt, profiteer je nog meer dan 2 jaar maximaal van de financiële voordelen van de salderingsregeling. En dat heeft een positief effect op de terugverdientijd én je rendement. Ook bespaar je met zonnepanelen iedere maand weer flink op je energierekening. Kortom: hoe eerder je kiest voor zonnepanelen, hoe meer je profiteert.

Hoe kan ik mij aanmelden voor salderen?

Om te kunnen salderen, moet je jouw zonnepanelen registreren op www.energieleveren.nl. Zo weet de netbeheerder dat je stroom gaat terugleveren en krijg jij de juiste terugleververgoeding. Ook kijkt de netbeheerder of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen. Je krijgt hier vanzelf bericht over.

Wat kan ik doen om ook als de salderingsregeling verandert het maximale uit mijn zonnepanelen te halen?

Zodra je minder mag salderen, wordt de stroom die je teruglevert minder waard dan de stroom die je direct verbruikt. Dan is het slim om je energieverbruik zoveel mogelijk overdag te plannen, als je zonnepanelen stroom opwekken. Draai dus overdag een wasje op zonnestroom en zet ook de vaatwasser overdag aan in plaats van ‘s avonds. Zo profiteer jij ook na afbouw van de salderingsregeling optimaal van je zonnepanelen.

Is het slim om te investeren in een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij sla je de zonnestroom die je niet meteen gebruikt zelf op, zodat jouw apparaten ook ‘s avonds op zonnestroom kunnen draaien. Omdat de overtollige zonnestroom niet op het net, maar in je thuisbatterij terechtkomt, helpt een thuisbatterij ook overbelasting van het stroomnet tegengaan. Momenteel is een thuisbatterij financieel echter nog niet zo interessant omdat salderen je meer oplevert.

Zijn zonnepanelen de investering nog waard?

Zeker, ook als je straks minder of helemaal niet meer kunt salderen, verdienen zonnepanelen zich nog steeds ruimschoots terug. Maar feit blijft: hoe eerder je instapt, hoe groter je voordeel.
Vraag daarom vandaag nog een adviesgesprek aan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.