Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Salderen met jouw eigen zonnepanelen

Verrekening bij energie terugleveren

Je hebt besloten om zonnepanelen te gaan kopen. Natuurlijk speelt daarin mee om meer zelfvoorzienend te zijn, een bijdrage te leveren aan het milieu, maar het is vooral heel prettig dat je jouw maandlasten flink kunt verlagen.

Met zonnepanelen wek ik mijn eigen energie op, toch?

Ja en nee. De opbrengst van jouw zonnepanelen gebruik jij in eerste instantie zelf in jouw woning. Elektriciteit zoekt namelijk altijd de snelste weg naar jouw wasmachine, computer of andere apparatuur. Wanneer je een overschot hebt aan stroom, dan ga je dit terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dit noemen we salderen.

Overigens is het handig om te weten dat de salderingsregeling momenteel tot 1 januari 2023 blijft bestaan. Daarna zal het fiscale voordeel dat momenteel geldt, langzaam afgebouwd worden. Omdat de prijs van zonnepanelen nog steeds daalt, zal daarmee de terugverdientijd gewoon rond de 7 jaar blijven!

Hoe ga ik dan exact met zonnepanelen besparen?

Aan het einde van het jaar wordt bepaald hoeveel je hebt opgewekt en dit wordt volledig afgetrokken van jouw energierekening. Het maakt dus voor jou niets uit of je de stroom direct zelf gebruikt of dat je het gaat salderen. Je krijgt voor beide routes hetzelfde bedrag per kilowattuur toegekend.

Hoe duur is stroom eigenlijk?

Wanneer jouw jaarverbruik onder de 10.000 kWh ligt, kost een kilowattuur gemiddeld 21 eurocent. Deze prijs is als volgt opgebouwd:

  • Kaal leveringstarief (afhankelijk per energieleverancier tussen de 5 en 9 eurocent)
  • Energiebelasting + ODE (in 2016 11 eurocent)
  • 21% btw (ongeveer 4 eurocent)

Wanneer je meer dan 10.000 kWh per jaar verbruikt, kost een kilowattuur minder, namelijk gemiddeld 14 eurocent. Dit heeft er mee te maken dat de energiebelasting zo۪n 7 eurocent lager ligt boven de 10.000 kWh. Na de 21% btw-heffing, komen we op een lager tarief uit. Dit betekent ook dat we goed in de gaten moeten houden dat jouw jaarverbruik niet veel hoger ligt dan 10.000 kWh/jaar. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het voor jou minder interessant wordt om te investeren in zonnepanelen.

Is salderen altijd interessant?

Niet altijd. Per 1 januari 2014 is er sprake van onbeperkt salderen. Voor 1 januari 2014 lag de grens op 5.000 kWh per jaar. Dit betekent nog niet dat het aantrekkelijk is om onbeperkt te salderen. Energieleveranciers houden namelijk de grens van het jaarverbruik aan om te salderen. Daarboven ontvang je per gesaldeerde kilowattuur een terugleververgoeding, die lager ligt dan de volledige prijs van 1 kilowattuur (gemiddeld 7 cent vs. 21 cent). Salderen wanneer je meer produceert dan je op jaarbasis nodig hebt, heeft dus weinig zin. Kortom, wil je dus het maximale uit jouw investering halen? Dan doe je er goed aan om niet meer dan jouw eigen jaarverbruik te gaan produceren.

Enkele rekenvoorbeelden

Situatie 1: Jouw productie ligt lager dan jouw jaarverbruik.
Stel, jouw jaarverbruik is 3.500 kWh. Jouw zonnepanelen wekken 2.000 kWh op. Of je het nu zelf volledig gaat verbruiken of gaat salderen, jij krijgt hiervoor het volle tarief van 21 eurocent per kWh (gemiddelde prijs 2016). Het restant van 1.500 kWh wordt op de normale wijze in rekening gebracht door jouw energieleverancier. Jouw eerste jaarlijkse besparing bedraagt 420,-.

Situatie 2: Jouw productie is ongeveer gelijk aan jouw jaarverbruik.
Stel, jouw jaarverbruik is 3.500 kWh. Jouw zonnepanelen wekken 3.500 kWh op. Of je het nu zelf volledig verbruikt of gaat salderen, jij krijgt hiervoor het volle tarief van 21 eurocent per kWh. Schitterend, je bent volledig zelfvoorzienend! Je blijft wel aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat je kunt salderen. Jouw eerste jaarlijkse besparing bedraagt 735,-.

Situatie 3: Jouw productie ligt hoger dan jouw jaarverbruik.
Stel, jouw jaarverbruik is 3.500 kWh. Jouw zonnepanelen wekken 4.000 kWh op. Voor de eerste 3.500 kWh krijg je de volle 21 eurocent per kWh, voor de 500 kWh die je jaarbasis 'over' heeft krijg je een terugleververgoeding van gemiddeld 7 eurocent. Jouw eerste jaarlijkse besparing is 735,- + 35,- = 770,-.

Kortom...

Wanneer je het maximale uit jouw investering wilt halen, loont het om niet meer dan jouw eigen jaarverbruik zelf te gaan produceren. Je zult dan altijd tegen het hoogste tarief salderen, zodat jouw terugverdientijd zo laag mogelijk blijft.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen