Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Wat is de terugverdientijd van de zonnepanelen?


Hoe wordt de terugverdientijd van zonnepanelen berekend?

Zonnestroom is niet alleen leuk maar ook financieel aantrekkelijk; waar u eerst betaalde voor uw stroom, gebruikt u met zonnepanelen de zon, en die is gratis. De investering heeft zich terugverdiend zodra de totale besparing op uw elektriciteitskosten even groot is als de aanschafkosten van uw zonnestroomsysteem. Dit is het geval wanneer de totale productie van het systeem vermenigvuldigd met de prijs van stroom even groot is als de investering. Voor een precieze berekening moeten we daarom de productie weten en wat u anders betaald zou hebben.


Productie berekenen

Het berekenen van de productie begint met het vermogen uitgedrukt in wattpiek. Dat is de totale hoeveelheid stroom die een een systeem produceert onder testcondities (instraling van 1.000 W/m2 bij 25° C). Duizend wattpiek levert onder deze omstandigheden in een uur een kilowattuur op. Testcondities komen in de praktijk zelden voor. Bovendien verschillen daken in oriëntatie, hellingshoek en hoeveelheid schaduw. Verder is er in Nederland nog een klein verschil in het aantal zonuren per regio. Gemiddeld wordt bij de berekening van de opbrengst uitgegaan van ongeveer 850 kilowattuur per 1.000 wattpiek voor schaduwvrije daken. In de praktijk verschilt dit echter sterk per situatie. Daarom berekent Sungevity de productie voor ieder dak afzonderlijk en krijgt u een garantie op de voorspelde opbrengst.


Energieprijs bepalen

De energieprijs is op dit moment gemiddeld 21 cent per kilowattuur. Het grootste deel daarvan is btw en energiebelasting. Mede daardoor is de energieprijs afgelopen jaren gemiddeld met 6 procent gestegen. Voor de komende jaren voorspelt Milieu Centraal dat de energieprijs met vier procent zal stijgen. Met zonnepanelen bespaart u dus ieder jaar een beetje meer op uw elektriciteitsrekening.


Gemiddelde terugverdientijd

Gemiddeld verdienen zonnestroomsystemen van Sungevity zich in 6 tot 10 jaar volledig terug. Deze systemen gaan minimaal 25 jaar mee, terwijl de stroomprijzen verder toenemen. Hierdoor zal de totale besparing gedurende de levensduur van een systeem 3 tot 5 keer de aanschafwaarde bedragen. Sungevity rekent dit precies voor u uit in uw persoonlijk zonne-advies. Zo ziet u in één oogopslag wat in uw specifieke situatie de terugverdientijd is.


Waarom kom ik soms hele korte terugverdientijden tegen?

Aanbieders van zonnepanelen adverteren soms met terugverdientijden van 2 à 3 jaar. Dit lijkt te mooi om waar te zijn en dat blijkt het in de praktijk ook te zijn. Eigenlijk is er geen eerlijke berekening mogelijk waarbij een zonnestroomsysteem zich zo snel terugverdient en vervolgens ruim 22 jaar gratis stroom levert. Hieronder vindt u een overzicht van gebruikte trucs en zaken waar u op moet letten.


Particuliere aanschaf zonnepanelen

  • De investering wordt lager weergegeven. Voor er begonnen wordt met het berekenen van de terugverdientijd moeten alle kosten opgenomen worden.
  • De stijging van de elektriciteitsprijzen wordt hoog ingeschat. Omdat de terugverdientijd afhankelijk is van de toekomstige energieprijs zal het hoog inschatten van de stijging leiden tot een kortere terugverdientijd.
  • De productie van zonnestroomsysteem wordt te hoog ingeschat. Onder ideale omstandigheden zal een systeem veel meer produceren dan op de meest gangbare daken. Door de productie twintig procent hoger in te schatten daalt de terugverdientijd al snel met 1 à 2 jaar. Verder zullen zonnestroomsystemen door de jaren heen iets minder gaan produceren. Als deze degradatie niet wordt meegenomen, zal de productie hoger lijken en de terugverdientijd korter.


Zakelijke aanschaf zonnepanelen

  • Fiscale voordelen worden te hoog ingeschat. Omdat u bij een zakelijke aanschaf in aanmerking komt voor de fiscale aftrekmogelijkheden EIA en KIA kan de investering tot 35 procent lager uitvallen; (EIA 41% + KIA 28%) * inkomstenbelasting 52%. Voor een BV is dit echter 14 procent.
  • Energieprijs wordt inclusief btw berekend. In privéberekeningen staat standaard de verrekenprijs voor het bepalen van de besparing op 21 cent per kilowattuur. Zakelijk zou u over de 21 cent de btw terugkrijgen waardoor de netto besparing nog maar 19 cent per kilowattuur is. Dit scheelt al snel 1 à 2 jaar terugverdientijd.
  • Afschrijving wordt meegenomen als fiscaal voordeel. De meest voorkomende fout is dat de afschrijving van het systeem wordt meegenomen als een fiscaal voordeel en net als de besparing als een positieve cashflow wordt meegerekend. Als de kosten van afschrijving als fiscaal voordeel worden aangemerkt, moet ook de besparing als fiscaal nadeel gerekend worden. Onder de streep levert afschrijving zo geen fiscaal voordeel op.

Bij Sungevity kunt u tijdens het intakegesprek aangeven of u een zakelijke aanschaf overweegt. We kunnen voor u zowel particuliere als zakelijke berekeningen maken.

Ontdek wat u kunt besparen