Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

De levensduur van zonnepanelen

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is tegenwoordig tenminste 25 jaar. Ook 30 tot 35 jaar is al geen uitzondering meer. De panelen kunnen steeds langer op het dak blijven liggen, na een betrouwbare installatie heeft u er dus lange tijd geen omkijken naar. Dat is in ieder geval onze bedoeling, dat u jarenlang zorgeloos kunt genieten van eigen schone stroom. Die onafhankelijkheid van de energiemaatschappij maakt de investering mede zo aantrekkelijk, na de terugverdientijd kunt u dus nog zo’n 20 jaar eigen energie opwekken. Maar wat bepaalt nou de levensduur van de zonnepanelen?


Wat bepaalt de levensduur?

Zonnepanelen slijten op den duur, zoals vele producten. De platen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche zonnecellen van silicium en dat silicium kent nog steeds een degradatie, al is die bij een zuivere kwaliteit beperkt: hoe zuiverder het silicium, hoe minder de degradatie. Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals een weerbestendige afwerking. Uw zonnepanelen liggen jarenlang buiten in zon, regen en wind. Daar moeten ze natuurlijk wel tegen kunnen. Een goede afwerking zorgt voor een optimale productie, ook op de lange termijn. De vuilafstotende coating beschermt uw zonnepanelen tegen weer en wind, plus het vuil spoelt er met regen gewoon af, de zonnepanelen zijn dus onderhoudsvrij. Het maximale uit uw zonnesysteem halen? Kies voor kwaliteitsproducten van de beste materialen en een betrouwbare aanbieder die een lange levensduur kan garanderen. De kwaliteit van zonnepanelen wordt onafhankelijk getest door bijvoorbeeld het vakblad Photon. In de lijst krijgt u inzicht waar de betere producten vandaan komen.


Materiaal en kwaliteit

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt ook voor de zonnecellen in een paneel. Belangrijk is dat alleen de zonnecellen met positieve afwijking worden gebruikt. Fotovoltaïsche zonnecellen worden na productie eerst getest en vervolgens geselecteerd om in een zonnepaneel te plaatsen. Betere producenten gebruiken enkel cellen met een positieve afwijking. Een negatieve tolerantie zorgt er immers voor dat een paneel met een vermogen van 200Wp daadwerkelijk maar zo’n 196Wp levert. Een dergelijk paneel opgenomen in een zonnesysteem kan de opbrengst van het gehele systeem naar beneden halen. Voor een maximale opbrengst is het dus belangrijk om panelen te kiezen met een positieve vermogenstolerantie.


Levensduur en installatie

Materialen, de opbouw en afwerking bepalen de levensduur van een enkel zonnepaneel, maar de werking van het complete zonnesysteem is afhankelijk van meer. Ook een goed ontwerp bepaalt de opbrengst en levensduur, evenals een correcte installatie en aansluiting op de juiste omvormer. Kies voor een aanbieder die uitsluitend gebruik maakt van kwaliteitsproducten, die niet alleen garant staat voor de zonnepanelen, maar ook voor een goede installatie, zoals aanbieders met een zonnekeur. Sungevity heeft een zonnekeur. Wij vertellen u graag meer over onze producten, over de herkomst en kwaliteit en bieden zelfs een unieke garantie op de opbrengst; de eerste 10 jaar moet het systeem opwekken wat wij vooraf hebben berekend, anders betalen we het verschil.


Levensduur en fabrikant

De kwaliteit van zonnepanelen wordt ontwikkeld in het productieproces. Het verloop en de controle van het proces en product bepalen of een zonnesysteem uiteindelijk goed werkt, of de voorspelde opbrengst jaar in jaar uit kan worden opgewekt. Er gaan veel verhalen rond dat Chinese zonnepanelen kwalitatief minderwaardig zijn. Wilde verhalen, want er komen heel veel goede producten uit China en dus ook kwaliteit zonnepanelen. Het maakt dus niet uit waar de fabriek staat, maar in de snel groeiende en concurrerende zonnepanelenmarkt zijn helaas ook slechte producten in omloop. Kijk bij twijfel eens naar de testen van onafhankelijk vakblad Photon, de lijst geeft u inzicht welke fabrikanten de betere zonnepanelen leveren.


Levensduur en garantie

Alle fabrikanten van zonnepanelen geven een productgarantie op zonnepanelen. Een productgarantie van 10 jaar is de standaard. Deze productgaranties worden gedekt door de verkopende partij of de importeur/groothandel. Let hierbij dus goed op: “Bij wie moet u zijn om een productgarantie te verhalen?“ Sungevity biedt alleen de betere kwaliteit zonnepanelen aan voor een goede prijs. Wij werken enkel met vooraanstaande fabrikanten. Omdat we zeker weten dat u op ons materiaal en een goede installatie kunt vertrouwen, garanderen we de opbrengst van uw systeem voor 10 jaar. Omdat een productgarantie standaard is, heeft u veel meer aan een garantie op het aantal kWh.

Vraag eerst eens een gratis en vrijblijvend zonne-advies aan. Uw adviseur kan u tijdens een adviesgesprek alles vertellen over de levensduur van de zonnepanelen en de werking van het zonnesysteem. Sungevity voorziet u graag van de gewenste informatie, bijvoorbeeld over de herkomst van onze producten en andere eigenschappen die voor u van belang zijn.

Ontdek wat u kunt besparen.