Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Groene daken en zonnepanelen

Samen zorgen ze voor een nog beter rendement

Dat zonnepanelen steeds hoger rendement gaan leveren bij een oplopende buiten temperatuur is een onjuiste aanname. Zonnepanelen leveren hun maximale rendement bij 25 graden Celsius terwijl daarna het rendement bij elke graad temperatuurstijging afneemt met een half procent. Dit ontkracht de algemeen geldende regel dat hoe warmer het is, hoe meer stroomopbrengst zonnepanelen geven. Helaas dit is een fabel.

Met name in de zomer kan de temperatuur op een plat dak bedekt met dakleer flink oplopen tot wel 60 tot 70 graden. Wilt u een optimaal rendement voor uw zonnepanelen op een plat dak dan is het dus zaak de omgeving te koelen. Maar hoe krijgt u dit voor elkaar zonder meer stroom te verbruiken? Het antwoord is heel simpel en kosteloos, door natuurlijke koeling dan wel groene daken. Heel logisch: de groene vegetatie rond de zonnepanelen koelt de temperatuur van het dak, puur door de verdamping van de plantjes. Deze houden water vast en bij verdamping heeft dat een sterk verkoelend effect op de directe omgeving. Hierdoor kunnen de zonnepanelen optimaal de zonnestralen omzetten in gratis natuurlijke groene stroom.

Het effect is nog groter bij platte daken in binnensteden, die warmer worden dan daken op het platteland omdat dichte bebouwing warmte vasthoudt. In het Engels bestaat daar een mooi woord voor het urban heat island-effect. Ons devies: leg uw eigen groendak tuin aan zonder onderhoud of water geven. Dat heeft nog veel meer voordelen. De allernieuwste beplanting koelt niet alleen het dak in de zomer maar isoleert het dak nu ook in de winter. Dit zorgt uiteraard voor een aanmerkelijk lager energieverbruik.

Tot slot wordt uw dak ook blijer van een groene metamorfose. De dakbedekking gaat in plaats van 20 jaar wel 40 jaar mee, omdat verwering van het dakleer door zoninstraling geheel komt te vervallen. Dit in combinatie met de lagere energierekening door isolatie en zonnestroomopbrengsten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over minder fijnstof en meer vlindertjes en bijtjes. U zou zich bijna af waarom er überhaupt nog grijze daken bestaan

Heeft u interesse in een groen dak? Laat het ons vooral weten! Sungevity werkt samen met verschillende partners zodat wij uw dak samen nog groener kunnen maken. 

Ontdek wat u kunt besparen.