Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Zonnepanelen vergelijken, waar moet u op letten?

De markt voor zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gegroeid, ook hier in Nederland. Dit is mede te verklaren door de toenemende vraag van de consument, dalende prijzen van zonnepanelen, de gestegen opbrengst per paneel en de aantrekkelijke btw regeling. Dat heeft geleid tot een levendige concurrentie op de markt en daarmee soms grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Even oriënteren op internet en u wordt al snel overspoeld met leveranciers en aanbiedingen. Dat maakt het voor de consument lastiger om te zoeken naar betrouwbare producten, service en garanties.

De uitdrukking goedkoop is duurkoop kan ook gelden voor een zonnesysteem, waarvan het toch wenselijk is dat het 30 jaar lang (de gemiddelde levensduur van zonnepanelen) goed en wel functioneert, zodat de vooraf berekende opbrengst en het beloofde rendement kan worden behaald. Benieuwd welke panelen voor uw situatie meest lonend zijn? Vraag dan een betrouwbare aanbieder om advies. We hebben hieronder een checklist gemaakt voor als u toch zelf de markt wilt verkennen.


Prijs en kwaliteit vergelijken

Dat de prijs van invloed is op uw beslissing dat begrijpen wij. De prijs voor een kwalitatief goed zonnepaneel ligt tussen de €175 en €350. De prijs van een los paneel (dus excl. omvormer, bekabeling en materialen) is meestal in verhouding met het piekvermogen van het paneel. Als vuistregel kun je uitgaan van €1,-/Wp (incl. BTW). Panelen met een hoger rendement zijn vaak duurder terwijl de opbrengst niet hoger is. Het voordeel van panelen met een hoger rendement is dat ze minder dakoppervlak in beslag nemen. De totaalprijs van een zonnesysteem is afhankelijk van meer, zoals de omvormer, bevestigingsmaterialen en installatiekosten. Vraag is dus: Kiest u voor een set zonnepanelen mét of zonder installatie? Uiteraard is de prijs voor zonnepanelen zonder installatie lager, dan wanneer u kiest voor een zonnesysteem met installatie.


Keurmerken zonnepanelen

Om te bepalen in hoeverre een paneel is geproduceerd volgens kwaliteitseisen kunt u kijken naar de verschillende keurmerken van de panelen. Kwaliteitskeurmerken zijn bijvoorbeeld TÜV en SGS, maar ook panelen met een CE en IEC certificering zijn goed. Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Aanbieders met een Zonnekeur leveren kwaliteitsproducten en een goede installatie. U kunt ook afgaan op de zonnepanelentest van onafhankelijke organisatie Photon.


Type zonnepanelen

Poly- en mono-kristtalijn
Poly-kristallijn en mono-kristallijn zonnepanelen worden het meest aangeboden. Zonnepanelen van mono-kristallijn zijn (iets) duurder, maar hebben vaak ook een hoger rendement. Poly-kristallijn panelen zijn eenvoudiger te produceren en daarom goedkoper. Verder zit er verschil in: Opbrengst: het vermogen en rendement van mono-kristallijn panelen is over het algemeen hoger dan van poly-kristallijn panelen. Kleur: mono-kristallijn panelen zijn donkerder, (bijna) zwart. Poly-kristallijn panelen hebben een blauw paarse kleur. Opbouw: Mono panelen ogen meer effen, in poly panelen zit meer structuur. Licht: Door het verschil in opbouw zijn mono-kristallijn panelen meer gevoelig voor direct zonlicht en poly panelen meer voor diffuus licht.

Dunne-film modules en geïntegreerde panelen
Panelen met een dunne film zijn een stuk lichter dan de gebruikelijke mono- en poly-kristallijn panelen. Ze zijn goedkoper per Wattpiek, maar de efficiëntie is ook een stuk lager. Daarom zijn dunne-film panelen met name geschikt voor een uitgebreider systeem op zeer grote daken of in een veld. Er zijn tegenwoordig ook geïntegreerde zonnepanelen, vaak in de vorm van dakpannen. Esthetisch aantrekkelijk, qua prijs nog iets minder. Het rendement is vergelijkbaar met poly- men mono-krystallijn panelen, maar de kosten van een investering zijn momenteel nog zo’n 1,5 tot 2 keer hoger.


Chinese zonnepanelen versus Europese zonnepanelen

Het is een fabeltje dat Chinese zonnepanelen of Chinese zonnecellen kwalitatief minder goed zijn dan zonnepanelen uit bijvoorbeeld Duitsland of elders uit Europa. Onafhankelijke testresultaten tonen aan dat bepaalde Chinese zonnepanelen kwalitatief (zeer) hoogwaardig zijn. De kwaliteit van zonnepanelen wordt jaarlijks onafhankelijk getest door het vakblad Photon. In deze testen staan de betere Chinese merken zelfs bovenaan de lijst.


Garantie op zonnepanelen

De garantie op de installatie wisselt per aanbieder. Zonnepanelen hebben standaard een vermogensgarantie van 25 of 30 jaar (de levensduur). Er wordt gegarandeerd dat het paneel na 25 jaar nog minimaal 80% van het initiële maximale vermogen zal afgeven (gebaseerd op standaard testcondities).

Naast de vermogensgarantie biedt Sungevity de unieke SunSure opbrengstgarantie aan. Waar de vermogensgarantie zich richt op het vermogen van het zonnepaneel onder testcondities, garandeert SunSure hoeveel stroom het zonnesysteem daadwerkelijk produceert nadat het op uw dak is geïnstalleerd. Met SunSure houden wij uw zonnesysteem nauwkeurig in de gaten. Iedere dag wordt uw systeem uitgelezen en aan het eind van het jaar beoordeelt ons monitoring team of uw systeem ook daadwerkelijk heeft geproduceerd wat wij vooraf berekend hebben. Als het systeem minder elektriciteit produceert dan verwacht, dan krijgt u van ons gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terug.


Kwaliteit omvormer en bevestigingsmaterialen

Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen garanderen nog geen kwalitatief hoogwaardig systeem of een optimale opbrengst. Ook de kenmerken van uw omvormer, bevestigingsmaterialen en andere zaken zijn van groot belang voor een goede werking en maximale opbrengst. Lees hier meer over zonnepanelen en de omvormer.


Vraag advies

Op internet wordt u overspoeld door informatie. Zelf een vergelijk maken is dus wat uitzoekwerk. Aan te raden is om op zoek te gaan naar een aanbieder die u een betrouwbaar advies kan meegeven over de beste zonnepanelen voor uw situatie, onderbouwd door heldere ontwerpen en berekeningen. In slechts een paar muisklikken ontvangt u van Sungevity een interactieve offerte en advies op maat. Onze ontwerpafdeling berekent het aantal panelen, uw opbrengst en besparing op de energierekening en een specialist in zonne-energie geeft daar telefonisch toelichting bij. De specialist kan u alles vertellen over de prijs- en kwaliteitsverschillen van zonnepanelen.

Ontdek wat u kunt besparen