Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Subsidie op zonnepanelen

Hoe zit het met de subsidie in 2017?

Tegenwoordig is het investeren in zonne-energie zeer rendabel en zijn subsidies niet meer nodig. De kwaliteit van zonnepanelen is zo hoog, dat de terugverdientijd flink omlaag is gegaan. 

Als extra stimulans voor duurzaam gedrag, zijn er op dit moment in enkele gemeenten nog subsidieregelingen actief.  Of dit geldt voor uw gemeente kunt u controleren via Energiesubsidiewijzer.


De btw-regeling

Ook al zijn de subsidiemogelijkheden zeer beperkt, door een uitspraak van het Europese Hof is het mogelijk om de volledige btw van uw zonnesysteem terug te krijgen van de Belastingdienst. Dit betreft ongeveer 15% van de totale kosten, en scheelt ongeveer zo’n 1,5 jaar in uw terugverdientermijn. Lees meer over de werkwijze van de btw-regeling.


Zijn er nog andere financiële regelingen mogelijk?

Ja. Eerlijk is eerlijk, u behaalt het hoogste financiële rendement wanneer u in 1x het zonnesysteem aanschaft. Natuurlijk is het een grote investering; het kan daarom goed zijn dat u liever uw zonnepanelen met behulp van maandelijkse financiëring aanschaft. Hieronder vindt u een rijtje mogelijkheden:

1. Duurzaamheidslening: 
Deze lening wordt verstrekt door de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) waarbij u de gehele looptijd 3% rentekorting krijgt. Er zijn ongeveer 350 gemeenten in Nederland die deze Duurzaamheidslening aanbieden. Bekijk de site van SVn om te bepalen of uw gemeente ook deelneemt.

2. Energiebespaarlening 
Wanneer u erover denkt om meer duurzame investeringen uw woning toe te gaan passen, dan kunt u ook kiezen voor Energiebespaarlening van SVn. De belangrijkste kenmerken van deze lening zijn:

  1. Het is een maandannuïteitenlening
  2. Van de lening kan max. 75% gebruikt worden voor de financiering van zonnepanelen.
  3. U kunt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen.
  4. Looptijd van 7 tot 15 jaar met vaste rente.

3. Groenleningen 
Verschillende banken bieden een groene lening aan, gericht op het verduurzamen van de woning. Een voorbeeld hiervan is GreenLoans.

Ontdek wat u kunt besparen