Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte panelen?

Onze Solar Warrior King legt je graag uit wat precies het verschil is tussen blauwe en zwarte panelen

De kristallen bepalen

Het verschil zit in het productieproces. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij poly-kristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij mono-kristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling. 

Wat blijkt is dat in de Nederlandse omstandigheden de twee typen panelen dezelfde opbrengst hebben wanneer dit over een heel jaar wordt bekeken. De betere werking van de poly's bij diffuus licht, wordt door de mono's gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. In de praktijk is het vaak een esthetische keuze. De mono-kristallijne panelen hebben veelal een zwarte afwerking, waardoor dit een egaler beeld op het dak oplevert. Dit is een heel persoonlijke opvatting. 

Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw esthetische voorkeur. De keuze is aan jou!

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen