Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Zonnepanelen huren, kopen of financieren?


Huren, kopen of financieren: wat zijn de voor- en nadelen?

Als je eigen schone stroom wil opwekken, heb je meerdere opties om de zonnepanelen te financieren. Een voor de hand liggende optie is de zonnepanelen te kopen met eigen middelen. Voor gemiddeld 4000 tot 6000 euro heb je een werkend zonnesysteem op je dak liggen. Maar ook als je deze investering niet wil maken, kan je op je dak je eigen, schone energie opwekken.

Financieren van zonnepanelen

Als je je zonnepanelen financiert, hoef je niet zelf vooraf een investering te maken. Wel bespaar je direct op je elektriciteitsrekening. Je kan die besparing gebruiken om te betalen voor de financiering. Goed om te weten: je bent zelf eigenaar, dat betekent dat je ook de 21% btw kan terugvragen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te financieren, bijvoorbeeld via onze financieringspartner GreenLoans of via een regeling jouw gemeente. Je kunt zelf kijken of financieren een optie is voor jou.

Huren van zonnepanelen

Er zijn tegenwoordig diverse aanbieders die zonnepanelen verhuren. De gehuurde zonnepanelen liggen dan op jouw dak en jij betaalt huurkosten aan de leverancier. Door te huren heb je op voorhand geen eigen investering nodig. Je betaalt maandelijks of jaarlijks een vast bedrag voor je zonnepanelen. Omdat je geen eigenaar bent, kun je niet de btw terugvragen. Vaak kan je na een aantal jaren het zonnesysteem overnemen en zijn de zonnepanelen alsnog van jou. Dit kan je echter wel flink wat geld kosten. Een voordeel is dat onderhoudskosten zijn inbegrepen, je komt dus niet voor verrassingen te staan. Ook zal de verhuurder ervoor zorgen dat jij kwaliteit panelen op je dak hebt liggen. Zij zitten natuurlijk niet te wachten op onnodige onderhoudskosten!

Zonnepanelen kopen

Het grootste voordeel van zonnepanelen kopen van je eigen middelen: je besparing is het grootst. Vaak heb je zonnepanelen al na 6-7 jaar terugverdiend, terwijl zonnepanelen 25 jaar schone stroom opwekken. Dat betekent toch al snel 18 jaar gratis energie! Ook kan je de betaalde 21% btw terugvorderen. Omdat het systeem van jou is ben je wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud en het vervangen van de omvormer. Gelukkig hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig.

Andere financieringsmogelijkheden

Op zoek naar een andere manier om de zonnepanelen te financieren? Er zijn ook speciale leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals de landelijke Energiebespaarlening. Ook is er in sommige gemeenten de Duurzaamheidslening beschikbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van SVN of van jouw (nieuwe) gemeente.

De voor- en nadelen op een rijtje

 

 

Huren

Kopen

Financieren

Voordelen

+ Besparing vanaf dag 1 op de energierekening

+ Geen aanschafkosten

+ Onderhoudskosten zijn inbegrepen

 

+ Hoogste besparing per jaar

+ Terugverdientijd: na gemiddeld 6 jaar terugverdiend. Elke opgewekte kWh is daarna je eigen winst.

+ Rendement: gemiddeld 8-14% op 25 jaar

+ Hogere verkoopprijs: zonnepanelen zijn goed voor je energielabel, én dus je verkoopprijs

+ Vanaf jaar 6 is elke opgewekte kWh directe winst voor jou. Wordt de stroomprijs hoger? Dan is je besparing ook hoger (gemiddeld stijgt de energieprijs met 2% per jaar)

 

+ Besparing vanaf dag 1 op je energierekening

+ Gebruik je besparingen om voor het zonnesysteem te betalen

+ Als eigenaar kun je  21% btw terugvorderen

+ Je hoeft je spaargeld niet aan te raken

 

Nadelen

- Totale besparing over 25 jaar is lager

-  Je zit al snel 10 jaar vast aan een huurcontract

- Kosten voor overname en verwijderen kunnen ingewikkeld en duur zijn.

 

- Investering van zo'n 4000 tot 6000 euro

- Vervanging omvormer (na 14 jaar) en onderhoud zijn voor eigen rekening

 

- Je betaalt rente over de lening.

- Je moet slagen voor een kredietcontrole

 Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen