Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Zonnepanelen huren, kopen of financieren?


Huren, kopen of financieren: wat zijn de voor- en nadelen?

Als je eigen schone stroom wil opwekken, heb je meerdere opties om de zonnepanelen te financieren. Een voor de hand liggende optie is de zonnepanelen te kopen met eigen middelen. Voor gemiddeld 4000 tot 6000 euro heb je een werkend zonnesysteem op je dak liggen. Maar ook als je deze investering niet wil maken, kan je op je dak je eigen, schone energie opwekken.

Financieren van zonnepanelen

Als je je zonnepanelen financiert, hoef je niet zelf vooraf een investering te maken. Wel bespaar je direct op je elektriciteitsrekening. Je kan die besparing gebruiken om te betalen voor de financiering. Goed om te weten: je bent zelf eigenaar, dat betekent dat je ook de 21% btw kan terugvragen! Er zijn verschillende mogelijkheden om te financieren, bijvoorbeeld via onze financieringspartner GreenLoans. Andere mogelijkheden zijn de SVn Duurzaamheidslening via jouw gemeente, of de landelijke Energiebepaarlening. Je kunt zelf kijken of financieren een optie is voor jou.

Huren van zonnepanelen

Er zijn tegenwoordig diverse aanbieders die zonnepanelen verhuren. Wij raden altijd aan om eigenaar te worden van een zonnesysteem. Als eigenaar heb je meer voordelen dan als huurder. Als je huurt, betaal je huurkosten aan de leverancier. Ook hier heb je dus op voorhand geen eigen investering nodig. Je betaalt maandelijks of jaarlijks een vast bedrag voor je zonnepanelen. Een groot nadeel is dat je geen eigenaar bent van het systeem. Dat betekent dat je geen btw terugvragen. Je verliest dus 21% van het aankoopbedrag - vaak al zo'n €1000! 
Bij huurcontracten kun je vaak na een aantal jaren het zonnesysteem overnemen en zijn de zonnepanelen alsnog van jou. Dit kan je echter wel flink wat geld kosten. Een voordeel is dat onderhoudskosten zijn inbegrepen, je komt dus niet voor verrassingen te staan. Gelukkig hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig en  heb je als je eigenaar van zonnepanelen ook altijd garanties over jouw aankoop. 

Zonnepanelen kopen

Het grootste voordeel van zonnepanelen kopen van je eigen middelen: je besparing is het grootst. Vaak heb je zonnepanelen al na 6-7 jaar terugverdiend, terwijl zonnepanelen 25 jaar schone stroom opwekken. Dat betekent toch al snel 18 jaar gratis energie! Ook kan je de betaalde 21% btw terugvorderen. Omdat het systeem van jou is ben je wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud en het vervangen van de omvormer. Gelukkig hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig.

Financieringsmogelijkheden

Op zoek naar een manier om de zonnepanelen te financieren? Er zijn speciale leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals de landelijke Energiebespaarlening. Ook is er in sommige gemeenten de Duurzaamheidslening beschikbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van SVN of van jouw gemeente. Je kunt ook terecht bij onze financieringspartner GreenLoans.  Experts behandelen al jouw vragen zodat je kan kijken of financiering een optie is voor jou.

De voor- en nadelen op een rijtje


Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen