Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

De prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar flink gedaald. Dit is mede te verklaren door de toenemende vraag. Een grotere productie maakt de gebruikte materialen en diensten goedkoper. Dat maakt zonnepanelen en overgaan op groene zonnestroom momenteel aantrekkelijk. Dat de prijs van invloed is op uw beslissing is logisch. Voor consumenten is niet altijd even duidelijk waar de prijzen en prijsverschillen op gebaseerd zijn. Hieronder meer informatie over de prijs van zonnepanelen.


Hoe is de prijs van zonnepanelen opgebouwd?

De prijs voor een kwalitatief goed zonnepaneel ligt tussen de €175 en €350. De prijs van een los paneel, exclusief omvormer, bekabeling en ander installatiemateriaal, staat eigenlijk voortdurend in verhouding met het piekvermogen van het paneel. U kunt daarbij uitgaan van ongeveer €1,- per Wattpiek (incl. btw). Panelen met een hoger rendement zijn dus vaak duurder. Het grootste voordeel van panelen met een hoger rendement is dat ze minder dakoppervlak in beslag nemen.

De totaalprijs van een zonnesysteem is gebaseerd op meer dan alleen de zonnepanelen. Kiest u bijvoorbeeld voor een set zonnepanelen mét of zonder installatie? Uiteraard is de prijs voor zonnepanelen zonder installatie lager, dan wanneer u kiest voor een zonnesysteem met installatie.


Zonnepanelen prijs en kwaliteit

Gelukkig bieden de meeste aanbieders goede kwaliteitspanelen aan. Om te bepalen in hoeverre een paneel is geproduceerd volgens kwaliteitseisen kunt u kijken naar de verschillende keurmerken van de panelen. Belangrijke keurmerken zijn TÜV en SGS, minimale vereisten zijn CE en IEC certificering. Indien een paneel al deze keurmerken heeft kunt u er vanuit gaan dat het paneel zeker 25 en tegenwoordig zelfs al 30 jaar mee gaat. Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Aan kwaliteit hangt een prijskaartje. De zonnepanelen met een keurmerk of certificering zijn iets duurder, maar uiteindelijk leveren ze u waarschijnlijk meer op. Wij raden u aan zonnepanelen te vergelijken. Bekijk bijvoorbeeld de testresultaten van Photon, PV test of Oko-test. De kwaliteit van andere zonnepanelen is niet bewezen. Het is een fabeltje dat Chinese zonnepanelen of Chinese zonnecellen kwalitatief minder goed zijn dan zonnepanelen uit bijvoorbeeld Duitsland of elders uit Europa. Onafhankelijke testresultaten tonen aan dat bepaalde Chinese zonnepanelen kwalitatief (zeer) hoogwaardig zijn.


Zonnepanelen vermogen en opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. In Nederland zijn de weersomstandigheden echter niet altijd volgens model. De exacte opbrengst van een zonnepaneel is naast het aantal uren zon en vermogen ook nog afhankelijk van de ligging ten opzichte van het zuiden, de hellingshoek en eventuele schaduw op het paneel. De zonnepanelen die momenteel het meest worden geïnstalleerd hebben een vermogen van 250 of 260 Wattpiek. Er zijn tegenwoordig ook al panelen van 280 of 300 Wp. Hoe hoger het vermogen hoe hoger de prijs. Panelen met een hoger rendement zijn met name interessant voor een kleiner dakoppervlak.


Zonnepanelen en installatie

Voor een zonnesysteem met installatie geldt veelal hoe meer zonnepanelen hoe aantrekkelijker het totaalplaatje, omdat de prijs per paneel dan voordeliger wordt, plus de installatiekosten wegen minder zwaar op de totaalkosten van een uitgebreider systeem. Zoals u waarschijnlijk al weet komt er bij een compleet zonnesysteem meer kijken dan alleen een set losse zonnepanelen, er is bijvoorbeeld nog een omvormer nodig en bekabeling.


Zonnepanelen en garanties

De garantie op de installatie wisselt per aanbieder. Zonnepanelen hebben standaard een vermogensgarantie van 25 of 30 jaar (de levensduur). Er wordt gegarandeerd dat het paneel na 25 jaar nog minimaal 80% van het initiële maximale vermogen zal afgeven (gebaseerd op standaard testcondities).

Naast de vermogensgarantie biedt Sungevity de unieke SunSure opbrengstgarantie aan. Waar de vermogensgarantie zich richt op het vermogen van het zonnepaneel onder testcondities, garandeert SunSure hoeveel stroom het zonnesysteem daadwerkelijk produceert nadat het op uw dak is geïnstalleerd. Met SunSure houden wij uw zonnesysteem nauwkeurig in de gaten. Iedere dag wordt uw systeem uitgelezen en aan het eind van het jaar beoordeelt ons monitoring team of uw systeem ook daadwerkelijk heeft geproduceerd wat wij vooraf berekend hebben. Als het systeem minder elektriciteit produceert dan verwacht, dan krijgt u van ons gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terug.

Ontdek wat u kunt besparen