Alle vragen voor je beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, jouw dak.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Bij de overweging zonnepanelen aan te schaffen is logischerwijs één van jouw eerste vragen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Er zijn mensen die kiezen om hun hele dak vol te leggen en zo hun dak maximaal inzetten als duurzame energiebron. Heel goed natuurlijk. Wij snappen ook dat dit niet voor iedereen werkt. Het is namelijk in de meeste gevallen winstgevender om precies genoeg zonnepanelen aan te schaffen die je elektriciteitsverbruik kunnen dekken. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, dan zijn er drie zaken belangrijk om rekening mee te houden - we behandelen ze verder hieronder.

Drie aandachtspunten om het aantal zonnepanelen te berekenen:
1. Je energieverbruik
2. Aantal zonnepanelen geschikt voor je verbruik
3. Je dak geschiktheid & capaciteit

1. Bekijk je energieverbruik op je jaarafrekening
De meest rendabele situatie is als je met je zonnepanelen evenveel opwekt als dat je verbruikt. Je jaarlijks verbruik vind je op de jaarafrekening van jouw energieleverancier. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen tussen de 280 en 300 Wp. Daarnaast verbruikt een gemiddeld huishouden rond de 3500 kWh aan elektriciteit.

Gemiddeld jaarlijks verbruik huishoudens

Aantal personen in huishouden

Gemiddeld verbruik (kWh)

1

2000

2

3000

3

3500

4

4000

5 of meer

4500

2. Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb bij mijn energieverbruik?
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen bij je verbruik passen spelen een aantal factoren mee. Natuurlijk ligt het er aan voor wat voor type zonnepaneel je kiest met het bepaalde wattpiek vermogen. Daarnaast kan onder andere de oriëntatie van je dak, de helling, schaduw en de locatie in het land invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Het verschil tussen een systeem op Goeree-Overflakkee met 35 graden naar het zuiden en een in Kampen met 60 graden naar het westen kan al snel 35% verschillen.

Om het aantal van zonnepanelen te berekenen is de jaaropbrengst van een zonnesysteem (kWh) 90% van de systeemcapaciteit (Wattpiek). Een rekenvoorbeeld: verbruik jij jaarlijks 3500 kWh, dan heb je 14 zonnepanelen nodig 3500 / (280 * 0.9). Hieronder zie je een overzicht met gemiddeld energieverbruik voor een huishouden met daarbij het aantal zonnepanelen uitgerekend voor een gangbare situatie.

De jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh)

Jaarlijks energieverbruik

Aantal zonnepanelen voor een 280Wp paneel

2000 kWh

8

2500 kWh

10

3000 kWh

12

3500 kWh

14

4000 kWh

16

5000 kWh

20

6000 kWh

24

3. Dak capaciteit
Nu komen we aan bij het lastigere gedeelte. Als we weten hoeveel zonnepanelen jij nodig zou hebben, moeten ze natuurlijk wel op je dak kunnen passen. Allereerst kijken we naar de geschiktheid van je dak ivm schaduwwerking, obstakels en ook het materiaal van je dak is belangrijk om mee te nemen. Om uiteindelijk te bepalen hoeveel zonnepanelen op je dak passen moeten we rekening houden met een aantal zaken: bijvoorbeeld veiligheidsmarges, obstakels en schaduw. Eén kleine pijp op het dak kan al direct invloed hebben op de werking van je systeem. Bij ons vind je daarom ook geen simpele calculatietool. Om zeker te weten dat jij het maximale rendement uit je dak haalt, maken onze ervaren solar experts een ontwerp speciaal voor je dak.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek wat jij kunt besparen