Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Bij de overweging zonnepanelen aan te schaffen is logischerwijs één van uw eerste vragen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Er zijn mensen die kiezen om hun hele dak vol te leggen en zo hun dak maximaal inzetten als duurzame energiebron. Heel goed natuurlijk. Wij snappen ook dat dit niet voor iedereen werkt. Het is namelijk in de meeste gevallen winstgevender om precies genoeg zonnepanelen aan te schaffen die uw elektriciteitsverbruik kunnen dekken. Wilt u weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, dan zijn er drie zaken belangrijk om rekening mee te houden - we behandelen ze verder hieronder.

Drie aandachtspunten om het aantal zonnepanelen te berekenen:
1. Uw energieverbruik
2. Aantal zonnepanelen geschikt voor uw verbruik
3. Uw dak geschiktheid & capaciteit

1. Bekijk uw energieverbruik op uw jaarafrekening
De meest rendabele situatie is als u met uw zonnepanelen evenveel opwekt als dat u verbruikt. Uw jaarlijks verbruik vindt u op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen tussen de 280 en 300 Wp. Daarnaast verbruikt een gemiddeld huishouden rond de 3500 kWh aan elektriciteit.

Gemiddeld jaarlijks verbruik huishoudens

Aantal personen in huishouden

Gemiddeld verbruik (kWh)

1

2000

2

3000

3

3500

4

4000

5 of meer

4500

2. Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb bij mijn energieverbruik?
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen bij uw verbruik passen spelen een aantal factoren mee. Natuurlijk ligt het er aan voor wat voor type zonnepaneel u kiest met het bepaalde wattpiek vermogen. Daarnaast kan onder andere de oriëntatie van uw dak, de helling, schaduw en de locatie in het land invloed hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen. Het verschil tussen een systeem op Goeree-Overflakkee met 35 graden naar het zuiden en een in Kampen met 60 graden naar het westen kan al snel 35% verschillen.

Om het aantal van zonnepanelen te berekenen is de jaaropbrengst van een zonnesysteem (kWh) 90% van de systeemcapaciteit (Wattpiek). Een rekenvoorbeeld: verbruikt u jaarlijks 3500 kWh, dan heeft u 14 zonnepanelen nodig 3500 / (280 * 0.9). Hieronder ziet u een overzicht met gemiddeld energieverbruik voor een huishouden met daarbij het aantal zonnepanelen uitgerekend voor een gangbare situatie.

De jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh)

Jaarlijks energieverbruik

Aantal zonnepanelen voor een 280Wp paneel

2000 kWh

8

2500 kWh

10

3000 kWh

12

3500 kWh

14

4000 kWh

16

5000 kWh

20

6000 kWh

24

3. Dak capaciteit
Nu komen we aan bij het lastigere gedeelte. Als we weten hoeveel zonnepanelen u nodig zou hebben, moeten ze natuurlijk wel op uw dak kunnen passen. Allereerst kijken we naar de geschiktheid van uw dak ivm schaduwwerking, obstakels en ook het materiaal van uw dak is belangrijk om mee te nemen. Om uiteindelijk te bepalen hoeveel zonnepanelen op uw dak passen moeten we rekening houden met een aantal zaken: bijvoorbeeld veiligheidsmarges, obstakels en schaduw. Eén kleine pijp op het dak kan al direct invloed hebben op de werking van uw systeem. Bij ons vindt u daarom ook geen simpele calculatietool. Om zeker te weten dat u het maximale rendement uit uw dak haalt, maken onze ervaren solar experts een ontwerp speciaal voor uw dak.

Ontdek wat u kunt besparen.