Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Hoe werkt de btw-teruggave zonnepanelen?

btw teruggave zonnepanelen, wat kan het voor u opleveren?


Btw terugvragen zonnepanelen

Btw terugvragen kan voor zowel de btw op de aanschafkosten als de btw op de installatiekosten van het zonnestroomsysteem.  De 21% btw die u betaalt heeft,  kunt u bij de Belastingdienst terugvragen.  De Belastingdienst heeft een document gepubliceerd met de meest gestelde vragen en antwoorden over btw-teruggave zonnepanelen.


Voorbeeld btw-teruggave zonnepanelen

Stel dat begin 2017 een systeem van 12 zonnepanelen met een vermogen van 2.900 Wp is aangeschaft. Het systeem kostte € 5.149,-, inclusief 21% btw op de materialen en installatiewerkzaamheden. De verlaging van de btw op de installatiewerkzaamheden is in 2013 door de Nederlandse overheid ingesteld en liep tot 1 januari 2015. De btw-teruggave zonnepanelen komt bij een dergelijke installatie neer op ruim € 894,-. Het forfaitbedrag dat afgedragen moet worden aan de Belastingdienst is € 60,-.

Hierdoor is het totale voordeel op dit pakket € 894,-. Een complete installatie kost daardoor € 4.255,-. Door de uitspraak van het Europees Hof is het aanschaffen van zonnepanelen nu aantrekkelijker dan ten tijde van de landelijke subsidieregeling.


Welke stappen zult u moeten nemen voor deze regeling?

1. Registratie als btw-ondernemer
De eerste stap die u dient te nemen, is u registreren als btw-ondernemer. U kunt dit doen door het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ te downloaden op de site van de Belastingdienst. Als u zonnepanelen heeft laten installeren op óf na 20 juni 2013, dan kunt u alsnog gebruik maken van deze btw-regeling indien u in 2013 geregistreerd was als ondernemer voor de btw. Heeft u voor 20 juni 2013 een zonnepaneelinstallatie aangeschaft, dan komt u helaas niet in aanmerking voor het btw-teruggave zonnepanelen.

2. Aangifte omzetbelasting (per tijdsvak in 2017)
Nadat u van de Belastingdienst een reactie heeft gehad met daarin een bevestiging dat u btw ondernemer bent ontvangt u een oproep om de aangifte omzetbelasting te doen. Dat kan een papieren of digitale aangifte zijn. In het eerste jaar mag u de btw over de investering minus de btw over de opgewekte energie van dat kalenderjaar terugvragen. De btw over de opbrengst is in de praktijk moeilijk te berekenen, daarom wordt vaak gebruik gemaakt van het forfait. De maand na ieder kwartaal dient een aangifte omzetbelasting gedaan te worden. De aangiften kunt u doen via de site van de Belastingdienst (daarvoor heeft u inloggegevens nodig die u ontvangt van de Belastingdienst).

3. Aanvraag ontheffing btw-verplichting (voor 2017)
U bent vanaf het moment dat u zich heeft geregistreerd als btw-ondernemer verplicht btw af te dragen over de productie van uw systeem. In de praktijk betekent dit echter dat particulieren niet verplicht zijn btw te betalen en automatisch onder de kleine-ondernemersregeling vallen. Als het af te dragen btw-bedrag lager is dan € 1.345,- kunt u ontheffing aanvragen van de btw verplichting volgens de kleine-ondernemersregeling. Systemen met minder dan 220 zonnepanelen vallen over het algemeen onder deze regeling. Let op: deze regeling is alleen van toepassing als u niet al bent geregistreerd als btw-ondernemer. Neem daarom in dit geval eerst contact met uw persoonlijke Sungevity adviseur!


Btw zonnepanelen en Sungevity

In samenwerking met De Centrale BTW Teruggave bieden wij u de mogelijkheid om dit gehele proces uit handen te geven. Zo heeft u wel de voordelen, niet de lasten van het terugvragen van btw op zonnepanelen. De Centrale BTW Teruggave is een onafhankelijke organisatie die gespecialiseerd is in de btw-teruggave voor zonnepanelen. Zij neemt alle handelingen, aangiften en correspondentie voor haar rekening tot de btw is terug ontvangen en de ontheffing is verleent. Gedurende het teruggavetraject wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang, indien er vragen zijn, dan kunnen zij die beantwoorden en indien er iets aan de hand is met bijvoorbeeld de Belastingdienst, dan lossen zij dat op.

Indien u gebruik wenst te maken van deze mogelijkheid, kunt u via uw zonne-advies (uw digitale offerte) op het tabblad ‘btw-regeling’ de benodigde documenten downloaden. U kunt natuurlijk ook altijd uw persoonlijke adviseur bij Sungevity benaderen voor meer informatie of andere vragen over de btw-teruggave zonnepanelen.

Ontdek wat u kunt besparen