Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Hoe verloopt een installatie van zonnepanelen?

Onderdelen van een PV installatie

Zonnepaneleninstallatie

Een compleet zonnesysteem bestaat uit een aantal aaneengesloten onderdelen. Natuurlijk komen er zonnepanelen op het dak en worden er één of meerdere omvormers geplaatst in uw woning. Er wordt bekabeling aangelegd zodat de zonnepanelen via de omvormer worden aangesloten op de meterkast. De meeste zonnesystemen bieden ook online monitoring. In dat geval wordt uw omvormer via wifi of een ethernetkabel verbonden met het internet. Met de online monitoring van Sungevity kunt u zelf in één oogopslag zien wat u opwekt én verbruikt. Meer inzicht betekent meer besparen. Zo bent u altijd op de hoogte van de prestaties van uw systeem.


Zonnepanelen plaatsen stap voor stap

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen en daar dienen monteurs de juiste voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Soms moet er een steiger gebouwd worden aan uw gevel, zodat installateurs veilig op uw dak kunnen werken. Ook moet er nagedacht worden over hoe de bekabeling kan lopen en waar de omvormer geplaatst kan worden.

1. Installatie zonnepanelen op het dak 
Voor zowel schuine daken als platte daken bestaan er specifieke montagematerialen. Click-Fit en Flat Fix zijn veel gebruikte producten van de Nederlandse fabrikant Esdec. Deze montagematerialen voldoen aan alle veiligheidseisen en zijn uitvoerig getest. De bevestiging van de zonnepanelen vergt geen grote aanpassingen aan de dakconstructie, zodat het risico op schade en lekkages tot een absoluut minimum beperkt wordt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin (pannen)dak gebruiken de installateurs vaak haken die onder dakpannen geplaatst worden. Op de haken worden rails gemonteerd, zodat de panelen boven het pannendak komen te liggen, maar niet op de dakpannen steunen.

Op platte daken worden de zonnepanelen veelal in metalen profielen geplaatst, zodat ze schuin op uw dak komen te staan. De profielen worden niet vastgeschroefd in het dak om lekkages te voorkomen. Ballasttegels zorgen ervoor dat het zonnesysteem stevig vaststaat.

2. Plaatsing omvormers 
Tijdens de installatie van zonnepanelen installeert een andere monteur de omvormer(s), die wordt opgehangen aan een muur in uw woning. Doorgaans komt de omvormer in de CV-ruimte, een was- of bergruimte of in de meterkast. Zo heeft u er geen last van. De grootte van een omvormer is over het algemeen te vergelijken met een desktop computer. Er wordt vervolgens een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer en er wordt een leiding gelegd naar uw meterkast. De meeste zonnestroomsystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding aangesloten worden op een vrije groep in de meterkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, wordt er een extra groep bijgeplaatst.

3. Controle en monitoring zonnesysteem 
Een zonnestroomsysteem begint te werken als alle stekkers zijn aangesloten, en er zonlicht op de panelen valt. Na de installatie van zonnepanelen dient er natuurlijk gecontroleerd te worden of de installatie correct werkt. Op bijna iedere omvormer is een display aanwezig, zo kan u zien wat uw zonnepanelen opbrengen. Met de online monitoring van Sungevity kunt u zelf in één oogopslag zien wat u opwekt én verbruikt. Meer inzicht betekent meer besparen. Zo bent u altijd op de hoogte van de prestaties van uw systeem.

Installatie zonnepanelen bij Sungevity 
De installatie van een zonnesysteem lijkt een flinke klus, maar voor onze gespecialiseerde installateurs is het dagelijkse kost. Zij hebben ruime ervaring, beschikken over de benodigde certificaten en werken volgens de strenge richtlijnen. Door heel Nederland hebben we lokale installatieteams voor u klaarstaan die graag voor u de zonnepanelen plaatsen.

Uiteraard leggen de installateurs de bekabeling zo veel mogelijk buiten het zicht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kruipruimte of een kabelschacht. Onze elektromonteur zal een extra groep plaatsen in uw meterkast, zodat het systeem veilig is gezekerd. Ook als u nog een vrije groep heeft in uw meterkast, plaatst de installateur voor u een extra groep.

Als alles is aangesloten, meten onze installateurs het hele zonnesysteem nog een keer door. Zo weten we zeker dat alles correct is aangesloten. Bij daglicht kunt u direct na de installatie de omvormer in werking zien treden, en de eerste kilowattuur opgewekt zien worden. Voordat onze monteur weg gaat, zullen zij u nog helpen met het aansluiten van de monitoring. U kunt dan op uw computer, smartphone of tablet de productie van het zonnesysteem op een overzichtelijke manier bijhouden. Zo haalt u alles uit uw zonnesysteem. De Sungevity monitoring maakt het heel eenvoudig om slimme beslissingen te maken. Zonder in te leveren op comfort. Ook mooi meegenomen: geen verrassingen meer zodra de energierekening op de mat valt.


Ontdek wat u kunt besparen.