Sungevity respecteert je privacy. Deze website maakt enkel gebruik van noodzakelijke, functionele en anonieme statistieken cookies voor het goed functioneren van de website. Meer informatie vind je in onze Privacyverklaring. Dit bericht verdwijnt zodra je op 'OK' hebt geklikt.
OK
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Werking van zonnepanelen

Met zonnepanelen gaat u eigen stroom opwekken. Na een goede installatie van uw zonnesysteem gaat dat gewoon vanzelf. Wanneer u overstapt op zonnestroom is het wenselijk dat de zonnepanelen 30 jaar lang (de levensduur van panelen vandaag de dag) goed en wel functioneren, zodat de vooraf berekende stroomopbrengst en het beloofde rendement ook werkelijk kunnen worden behaald. Wanneer u inzicht krijgt in de werking van zonnepanelen weet u kwaliteit wellicht beter te herkennen. Lees hieronder meer.


De opbouw en werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel is een vrij eenvoudig product, opgebouwd uit een aluminium frame, een kunststof achterplaat met een verdeelkast, gelamineerde silicium zonnecellen en een glazen voorplaat. De silicium zonnecellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer vormt deze spanning om tot 230 volt wisselstroom, zodat deze geschikt is voor uw stopcontact en teruglevering aan het elektriciteitsnet. Zonnecellen zijn dun en kwetsbaar. Goed lamineren en kitten is van belang om vocht en vuil te weren en de maximale opbrengst te behalen.


De opbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het maximale vermogen, ofwel de piek, van de stroom die kan worden opgewekt bij optimale omstandigheden. Wanneer de panelen recht in de zon staan, kan midden op de dag en bij helder weer deze piek worden gehaald. De opbrengst van zonnepanelen is dus mede afhankelijk van de ligging van uw woning en dak ten opzichte van de zon in het zuiden, evenals de hellingshoek van het paneel en eventuele schaduwval op het paneel. Wanneer een paneel gedeeltelijk in de schaduw ligt, heeft dit al gevolgen voor de totale stroomproductie. Laat u daarom goed adviseren wat voor uw situatie het beste, meest lonende systeem is.


Vermogenstolerantie van zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnecellen worden na productie eerst getest en vervolgens geselecteerd om in een zonnepaneel te plaatsen. Betere producenten gebruiken enkel cellen met een positieve afwijking. Een negatieve tolerantie zorgt er namelijk voor dat een paneel met een vermogen van 200Wp daadwerkelijk maar zo۪n 196Wp levert. Een dergelijk paneel opgenomen in een PV systeem haalt de opbrengst van het gehele systeem naar beneden. Voor een maximale opbrengst is het dus belangrijk om panelen te kiezen met een positieve vermogenstolerantie. De meeste producenten leveren goed afgewerkte panelen die tegenwoordig zonder problemen 30 jaar voldoende stroom opwekken, maar de markt is de laatste jaren flink gegroeid en daarmee de concurrentie, met als resultaat verschil in prijs, maar ook in kwaliteit. Lees verder over panelen met een keurmerk of certificering en aanbieders met een zonnekeur.


Kwaliteit en keurmerken van zonnepanelen

Een beperkte degradatie van de opbrengst is uiteraard meest rendabel. Om te bepalen in hoeverre een paneel is geproduceerd volgens kwaliteitseisen kunt u kijken naar de verschillende keurmerken. Bekende kwaliteitskeurmerken zijn TV, SGS en VDE. Een goed paneel heeft minimaal een CE en IEC certificering. Indien een paneel voldoet aan de norm is het dus voorzien van een van deze keurmerken of de certificering. U kunt er dan vanuit gaan dat deze zonnepanelen tijdens hun levensduur voldoende stroom opbrengen. Sungevity heeft een zonnekeur. Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Aanbieders met een Zonnekeur leveren kwaliteitsproducten en een goede installatie. U kunt ook afgaan op de zonnepanelentest van onafhankelijke organisatie Photon.


Laat u goed adviseren

Denkt u aan zonnepanelen kopen? Laat u goed adviseren. De kwaliteit van de zonnepanelen is belangrijk voor de uiteindelijke opbrengst, maar kwalitatief hoogwaardige panelen garanderen nog geen goed werkend zonnesysteem. Ook de juiste bevestigingsmaterialen, bekabeling en een passende omvormer zijn van belang. Niet iedereen is even technisch, vraag daarom een leverancier om advies, dat scheelt ook een hoop uitzoekwerk. Sungevity vertelt u graag meer over de herkomst van haar zonnepanelen. We volgen de ontwikkelingen op de markt op de voet, zodat we u altijd de beste producten kunnen aanbieden. Specialisten kunnen u adviseren welke zonnepanelen meest lonend zijn voor uw situatie. Vraag onze interactieve offerte en advies op maat aan.

Ontdek wat u kunt besparen.