Deze website maakt gebruik van cookies om statistieken bij te houden en om de content van de website af te stemmen op uw voorkeuren. Meer informatie vindt u in onze Privacyverklaring. Door verder te klikken op de website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
Alle vragen voor u beantwoord

De juiste kennis op de juiste plek, uw dak.

Moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Het is zover: de zonnepanelen liggen op uw dak en u wekt uw eigen groene stroom op. En nu. Hoe zit het eigenlijk met het onderhoud van de zonnepanelen betreft het schoonmaken? We geven u twee feitjes en drie tips over zonnepanelen reinigen!  

Facts over zonnepanelen schoonmaken:

  1. Zonnepanelen in Nederland hebben niet veel onderhoud nodig. Sungevity zonnepanelen beschikken over een zekere mate van vuilwerend vermogen waardoor schoonmaken zelden hoeft te gebeuren. Ze worden in principe schoon gewassen als het regent. Een mooie bijkomstigheid van die Hollandse regen!
  2. Het glaswerk van de zonnepanelen is aan de buitenkant bewerkt met een laag coating die het zonlicht beter transporteert naar de zonnecellen daaronder. Deze coating zorgt voor een hoger rendement van het paneel en heeft als mooie bijkomstigheid dat vuil en andere aanslag makkelijker loslaat bij een goede regenbui.

Tips voor hoe u zelf uw zonnepanelen kunt reinigen:

  1. Het is wel slim om één keer per anderhalf jaar met een doekje of spons over de zonnepanelen heen te gaan. U hoeft geen schoonmaakmiddelen zoals Dreft te gebruiken. Het afsponzen kan prima met leidingwater, maar ook met osmose water (water waaruit verontreinigingen zoals bacteriën, kalk, chloor, zout en metalen is verwijderd). Wanneer in het jaar u dit doet maakt in principe niet uit.
  2. Als u een plat dak heeft of in een gebied woont waar veel stof of andere vuiligheid in de lucht hangt, kan het zijn dat de zonnepanelen in de loop van het jaar toch wat aanslag verzamelen. Verontreinigde zonnepanelen absorberen minder zonlicht en dit leidt er uiteindelijk toe dat uw zonnepanelen minder stroom opwekken. Vooral in kustgebieden, industriegebieden of plaatsen in de buurt van (snel)wegen. In deze gevallen is het advies om de zonnepanelen iets vaker dan één keer per anderhalf jaar te reinigen.
  1. Mocht u liever niet zelf met ladders in de weer gaan, is het slim om een gespecialiseerde schoonmaakpartner langs te laten komen. Sungevity werkt daarvoor samen met een reinigingsbedrijf. Zij zijn gespecialiseerd in het reinigen van zonnesystemen en komt graag bij u langs om uw zonnepanelen glanzend schoon te wassen en om te checken of het systeem nog mooi op uw dak ligt. Naast het schoonmaken van zonnepanelen voeren zij namelijk gelijk een visuele check uit: zit alle bekabeling nog vast, zijn er geen loshangende onderdelen en is de constructie nog in orde. Niet nodig; wel fijn om eens in de zoveel te tijd te controleren. Na een goede reinigingsbeurt kunt u weer rekenen op een optimale opbrengst.

Wilt u uw het zonnepanelen schoonmaken laten doen? stuur dan een mail naar info@sungevity.nl. Er zal dan spoedig contact met u worden opgenomen.

Ontdek wat u kunt besparen