Terug naar FAQ

Hoe werkt salderen?

Met zonnepanelen kun je meer energie opwekken dan je verbruikt. Die energie kun je dan terugleveren aan het net. De energieleverancier moet de stroom die jij teruglevert, verrekenen met stroom die je afneemt. Dit heet salderen. De overheid betaalt de energiebelasting over de teruggeleverde energie terug.  

salderen zonnepanelen hoe het werkt

Tot 2023 wordt nog 100% van jouw teruggeleverde stroom verrekend (gesaldeerd). Daarna wordt dit percentage steeds met 9 procent per jaar afgebouwd. De overheid heeft dit besloten, omdat zonnepanelen ook zonder salderen nog steeds een slimme investering zijn. En omdat steeds meer mensen zonnepanelen nemen, wordt salderen te kostbaar voor de energieleveranciers en de overheid zelf.

Wil jij weten wat de afbouw van de salderingsregeling voor jou betekent?

Hoe werkt salderen?

Om te kunnen salderen met zonnepanelen, moet je je zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Hierdoor weten jouw energieleverancier en netbeheerder dat je energie wil gaan terugleveren aan het net. De netbeheerder kijkt dan of jouw meter geschikt is om energie terug te leveren. Je krijgt hier vanzelf bericht over. Is jouw meter geschikt? Dan hoef je verder niks meer te doen. De energieleverancier verrekent de opgewekte energie met de verbruikte energie op je jaarrekening (salderen, dus).

Salderen: met oude of slimme meter?

Je elektriciteitsmeter registreert wat je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Wek je meer op dan je zelf nodig hebt, dan telt de meter terug. Verbruik je meer dan je opwekt, dan telt de meter op. 

Bij een oude, analoge meter met een draaischijf kun je dit letterlijk zien. De schijf draait voor- of achteruit, afhankelijk van hoeveel je verbruikt en produceert. Bij een analoge meter worden verbruikte en opgewekte stroom dus niet apart geregistreerd. Je ziet alleen wat er netto overblijft (dus verbruik – teruggeleverde stroom). Dit geldt ook voor je jaarrekening. Natuurlijk gaat je elektriciteitsrekening wel naar beneden! 

Digitale meters en slimme meters registreren de opgewekte en verbruikte stroom wel apart. Je kunt dus precies zien wat je opwekt, verbruikt en teruglevert. Ook je jaarrekening geeft een overzicht van de afgenomen en opgeleverde elektriciteit. Op deze manier krijg je meer inzicht in je eigen energieverbruik.

Laatste tip voor salderen met zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen? Vraag dan nu al bij je netbeheerder na of jouw meter geschikt is voor salderen. Zo loopt alles als een zonnetje zodra de zonnepanelen geplaatst zijn en loop je geen inkomsten mis. Is je meter niet geschikt? Dan is je netbeheerder verplicht om kosteloos een nieuwe slimme energiemeter aan te bieden en de oude meter te vervangen. Hieronder zie je welke meters wel en niet geschikt zijn voor zonnestroom.

✔ Wel geschikt
• Slimme energiemeter
• Ferraris draaischijfmeter (analoog)
• Digitale meter met terugleverregistratie

✘ Niet geschikt
• Digitale meter zonder teruglever telwerken
• Analoge meter die niet achteruit kan lopen