Terug naar FAQ

Hoe werkt salderen?

In Nederland geldt de salderingsregeling: de overheid betaalt de energiebelasting over ‘teveel’ opgewekte energie terug. Deze regeling geldt in elk geval tot 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Stel dat de regeling daarna verandert, blijft de terugverdientijd nog steeds zo’n 7 jaar. Hoe dat kan? Het rendement op panelen is zo goed dat je hoe dan ook goed zit. Niet uitstellen, maar instappen dus. 

salderen zonnepanelen infographic

Hoe maak je gebruik van de salderingsregeling?

Om gebruik te maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen moet je je zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Hierdoor weten jouw energieleverancier en netbeheerder dat je energie wil gaan terugleveren aan het net. De netbeheerder zal checken of jouw meter geschikt is om energie terug te leveren. Hier ontvang je vanzelf bericht over. Is jouw meter geschikt? Dan hoef je verder niks meer te doen. De energieleverancier zal de opgewekte energie verrekenen met de verbruikte energie op je jaarrekening.

Salderingsregeling: met oude of slimme meter?

Je elektriciteitsmeter registreert wat je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Wek je meer op dan je zelf nodig hebt, dan telt de meter terug. Verbruik je meer dan je opwekt, dan telt de meter op. Bij een oude, analoge meter met een draaischijf kun je dit letterlijk zien. De schijf draait dan wel voor of achteruit, afhankelijk van hoeveel je verbruikt en produceert. Bij een analoge meter zie je geen overzicht van de opgewekte stroom op je jaarrekening, dit heeft de meter namelijk al zelf van je verbruik afgetrokken. Natuurlijk gaat je elektriciteitsrekening wel naar beneden! Bij een digitale meter worden de opgewekte en verbruikte stroom wel apart geregistreerd. Hetzelfde geldt voor de slimme meters. Deze registreren wat je opwekt, verbruikt en teruglevert. Dit zie je terug op je jaarrekening: deze geeft een overzicht van de afgenomen en opgeleverde elektriciteit. Op deze manier krijg je meer inzicht in je eigen energieverbruik.

Wij raden aan om al voordat je zonnepanelen aanschaft te checken of jouw meter geschikt is voor het aflezen van opgewekte zonnestroom. Zo loopt alles als een zonnetje zodra de panelen geplaatst zijn en loop je geen inkomsten mis. Je kunt navragen of jouw meter geschikt is voor zonnepanelen bij je netbeheerder. Is je meter niet geschikt? Dan is je netbeheerder verplicht om kostenloos een nieuwe slimme energiemeter aan te bieden en de oude meter te vervangen. Hieronder zie je welke meters wel en niet geschikt zijn voor zonnestroom.

✔ Wel geschikt
• Slimme energiemeter
• Ferraris draaischijfmeter (analoog)
• Digitale meter met terugleverregistratie

✘ Niet geschikt
• Digitale meter zonder teruglever telwerken
• Analoge meter die niet achteruit kan lopen