Terug naar Blog

Zonnepanelen: nu instappen, of wachten?

Steeds meer buren stappen over op energie van hun eigen zonnepanelen. Zonnepanelen zijn al bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken én zijn het onderwerp van menig borrel. Overweeg jij ook een overstap op schone zonnestroom? Of twijfel je nog of dit hét moment is om over te stappen en wacht je liever nog een paar jaar? We hebben de belangrijkste informatie om een oordeel te vellen of zonnepanelen nu al een goede investering zijn op een rij gezet.

De markt van zonnepanelen is volwassen

Voor een beetje oplettende koper zijn er voldoende solide aanbieders op de markt die een goed product en goede nazorg leveren. Wel raden we geïnteresseerden aan vooraf goed hun huiswerk te doen. Net als bij mobiele telefonie betekent een volwassen markt nog niet dat alle leveranciers stoppen met het aanbieden van een onhelder product.

De verwachting is dat de prijs nog verder gaat zakken. Mede dankzij efficiency-slagen. Maar de vrije val is inmiddels wel ingeruild voor een zacht glooiende lijn. Zie hieronder de prijsontwikkeling van 2008 tot 2017.

De huidige paneeltechnologie biedt een prima business case

Moderne silicium zonnepanelen zijn oerdegelijk en hebben een efficiëntie bereikt die alleen nog met kleine stapjes omhoog kruipt. Ze genereren vanaf vandaag een rendement die de spaarrente ver achter zich laat. Zonnepanelen zijn net als auto’s: er komt altijd een betere, maar dat wil niet zeggen dat je altijd moet blijven lopen.

De salderingsregeling blijft nog tot 2023

De salderingsregeling is in zijn huidige vorm nog tot 2023 van kracht. Daarna wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd tot 2031. Nu instappen betekent dus nog optimaal profiteren van deze gunstige regeling.

Een thuisbatterij is later goedkoop toe te voegen

Ook voor de thuisbatterij geldt: je hoeft de aanschaf van een systeem niet uit te stellen tot er een betaalbare thuisbatterij beschikbaar is. De prijs voor per kilowattuur opslag zal de aankomende jaren sterk dalen. Als de prijs tot een acceptabel niveau is gezakt, kan een batterij zonder problemen op je systeem aangesloten worden.

Je zonnesysteem behoudt zijn waarde bij verkoop van je huis

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zonnesysteem de verkoopwaarde van je huis met meer dan de aanschafprijs verhoogt. Zeker in de eerste paar jaar. De vrees dat je een verlies moet slikken als je binnen een paar jaar na de aanschaf van een zonnesysteem je huis verkoopt is dus ongegrond. In latere jaren neemt de verkoopwaarde van je panelen af, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door cumulatieve energiekosten die je inmiddels hebt uitgespaard.

Nu beginnen is nu bijdragen aan een duurzame wereld

Moderne zonnepanelen slaan een flink gat in de CO2-uitstoot. Over hun levensduur leveren ze 10 tot 15 keer meer stroom op dan ze tijdens hun productie hebben gekost. Eerlijke, groene stroom van eigen dak. Dus hoe eerder je aan een zonnesysteem begint, hoe sneller je je CO2-uitstoot verkleint en hoe sneller je het bewustzijn van jezelf en je omgeving vergroot.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan nu een geheel vrijblijvende offerte aan.