Terug naar Blog

Zonnepanelen: nu instappen of nog even wachten?

Wie geen zonnepanelen heeft, is een dief van zijn eigen portemonnee, schrijft het AD. Maar wanneer kun je het beste instappen? Dat zochten we voor je uit.

Dankzij journalistiek en onderzoeken weten de meeste mensen inmiddels wel dat zonnepanelen een duurzame investering zijn. Met een rendement waar je bij spaargeld alleen maar van kan dromen. Maar er zijn veel twijfels over het beste moment om in te stappen. Twijfel jij ook? Stel jezelf dan de vragen hieronder, om te bepalen wat het ideale moment voor jou is.

Dalen de prijzen nog verder?

De prijzen van zonnepanelen zijn in het verleden flink gedaald en men verwacht dat de prijzen blijven dalen. ‘Dan wacht ik nog even’, zou je zeggen. Maar het loont de moeite om te kijken hoe sterk de prijzen dalen. Waar we twaalf jaar geleden nog te maken hadden met een vrije val, hebben we het nu over hele kleine dalingen. Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit, en worden nog marginaal voordeliger.

Tip: weten wat zonnepanelen kosten? Doe de gratis dakscan.

En hoe zit dat met de techniek?

Terwijl de prijzen van zonnepanelen daalden, raasde de technologisch ontwikkeling verder. Zonnepanelen zijn in de afgelopen vijftien jaar stukken efficiënter geworden. Moderne silicium zonnepanelen zijn inmiddels oerdegelijk en hebben een efficiëntie bereikt die alleen nog met kleine stapjes omhoog kruipt. De techniek zal blijven verbeteren, zoals mobiele telefoons ook steeds nieuwe upgrades krijgen. Misschien kunnen we zonnepanelen beter vergelijken met auto’s: er komt altijd een betere op de markt, maar dat betekent niet dat je moet blijven lopen.

Hoe lang kun je nog salderen?

Goed dat je het vraagt, want dit is van grote invloed op het moment om in te stappen. De salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd, wat betekent dat je minder zelf opgewekte stroom mag aftrekken van je energierekening (salderen). Uit onderzoek van onze Whizkid Charlie blijkt dat het rendement op zonnepanelen terugloopt van 18 naar 16 procent* door de afbouw van de salderingsregeling.

Maar let op: dit geldt alleen voor wie dit jaar nog instapt. Met elk jaar dat je wacht, loopt je rendement met een half procent verder terug. Volgens TNO verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2020 in 7 jaar terug, waar mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen, er 9 jaar over doen.

Is de markt volwassen genoeg?

Voor een beetje oplettende koper zijn er voldoende solide aanbieders op de markt die een goed product en goede nazorg leveren. Wel raden we je aan om vooraf goed onderzoek te doen. Heeft de aanbieder certifcaten die zijn expertise aantonen? Wat valt er wel en niet binnen garantie? Denk ook aan verborgen kosten, zoals voorrijkosten bij eventuele reparatie.

Net als bij mobiele telefonie of verzekeringen betekent een volwassen markt helaas niet dat alle leveranciers stoppen met het aanbieden van een onhelder product. Bij Sungevity nemen we graag de tijd om jouw vragen te beantwoorden in een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat als ik ga verhuizen?

Twijfel je of je wel moet instappen, omdat je niet weet of je nog gaat verhuizen? Dat is niet nodig. Want uit verschillende onderzoeken blijkt dat zonnesysteem de verkoopwaarde van je huis met meer dan de aanschafprijs verhoogt. Zeker in de eerste paar jaar. In latere jaren neemt de verkoopwaarde van je panelen af, maar dan heb je ze alweer terugverdiend via je energierekening.

Wat als ik ze nu nog niet kan betalen?

Het wrange van investeringen: je moet wel geld hebben om meer geld te kunnen verdienen. Voor zonnepanelen kun je echter ook voordelige groene leningen afsluiten. De terugbetaling van die lening, kun je dan compenseren met de daling op je energierekening. Visueel ingesteld? Bekijk dan dit rekenvoorbeeld.

Is het slim om te wachten op een betaalbare thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn zeker interessant. Je hoeft de aanschaf van een systeem echter niet uit te stellen tot er een betaalbare thuisbatterij beschikbaar is. De prijs per kilowattuur opslag zal de aankomende jaren sterk dalen. Als de prijs tot een acceptabel niveau is gezakt, kan een batterij zonder problemen op je systeem aangesloten worden.

Ik kan pas over een paar jaar instappen. Loont dat nog wel de moeite?

Door de afbouw van de salderingsregeling geldt: hoe eerder je instapt, hoe hoger je rendement. Maar hoe lang je ook afwacht: het rendement op zonnepanelen laat de spaarrente mijlenver achter zich. Of je je zonnepanelen nu in 7 of in 9 jaar terugverdient: ze gaan 25 jaar mee. Tel uit je winst!

Waar wacht ik eigenlijk op?

Nu beginnen is nu bijdragen aan een duurzame wereld. Moderne zonnepanelen slaan een flink gat in de CO2-uitstoot. Over hun levensduur leveren ze 10 tot 15 keer meer stroom op dan ze tijdens hun productie hebben gekost. Eerlijke, groene stroom van eigen dak. Dus hoe eerder je aan een zonnesysteem begint, hoe sneller je je CO2-uitstoot verkleint en hoe sneller je het bewustzijn van jezelf en je omgeving vergroot.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan nu een geheel vrijblijvende offerte aan.

 

*Charlies berekening gaat uit van een gunstig op het zuiden gelegen systeem van 13 panelen en 3300 kWh verbruik per jaar. Het aantal en type panelen, het verbruik, de ligging, en andere factoren zijn van invloed op het rendement. Dit kan dus per dak verschillen. Gemiddeld is 12-14 procent.  

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je het!

Doe de dakscan