Terug naar Blog

Zonnepanelen in de winter: de 10 meest gestelde vragen

Heerlijk, een dik pak sneeuw buiten. Maar wat betekent dit voor de zonnepanelen op jouw dak? Wekken panelen nog wel stroom op als er sneeuw op ligt? Moet je na een sneeuwbui extra onderhoud toepassen? En wat doet de temperatuur met de opwekcapaciteit? Winter-expert Remy van onze partner Libra beantwoordt de 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen in de winter. Zo weet jij hoe je de winter door kunt komen met je zonnepanelen!

1. Kunnen de zonnepanelen in de winter tegen de hoeveelheid sneeuw (qua gewicht en nattigheid)?

Makkelijk. De zonnepanelen zijn waterdicht en kunnen ook het gewicht van sneeuw hebben. Zonnepanelen zijn uitgebreid getest voor alle weersoorten. Zo is er bijvoorbeeld een hageltest voor zonnepanelen. Een zonnesysteem is zo ontworpen dat het op jouw dak, onder alle gangbare Nederlandse weersomstandigheden, ten minste 25 jaar lang veilig en goed functioneert.

2. Is het nodig om sneeuw van mijn panelen te verwijderen? En hoe doe ik dat eventueel?

Als er sneeuw op de zonnepanelen ligt, zorgt dit ervoor dat de zon de panelen niet kan bereiken. Daardoor loopt je opwekcapaciteit terug. Wil je de sneeuw verwijderen, doe dat dan met een zachte veger. Nooit met iets hards, want dit kan de coating aantasten. Bevroren sneeuw of ijs mag nooit verwijderd worden. Let ook goed op je eigen veiligheid. Wij adviseren altijd eerst de handleiding te lezen, zodat je geen onnodige schade aan de zonnepanelen toebrengt.

Tip: Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Doe de dakscan.

3. Moet ik mijn panelen überhaupt schoonmaken?

Er zit een speciale coating over de panelen, waardoor ze zichzelf reinigen tijdens een regenbui. Veel schoonmaken is dus niet nodig. Maar zo eens per jaar is wel goed voor de productie. In principe kun je een zonnesysteem zelf schoonmaken met een doekje met water (gebruik geen schoonmaakmiddelen). Als je liever niet zelf met een ladder in de weer gaat, kun je gebruikmaken van onze schoonmaakservice.

4. Is de uitval van zonnepanelen groter tijdens de wintermaanden?

Uitval is niet de juiste benaming. De installatie draait op zon, maar niet op de warmte ervan. Het is het licht dat wordt omgezet in energie. Door een laagstaande zon is er minder instraling en zo kan in sommige situaties ook meer schaduw ontstaan. Op dagen waar de zon zich niet laat zien en het misschien heel erg grauw en bewolkt is, kan het zelfs zo zijn dat de omvormer helemaal niet opstart die dag. Dit is voor elke situatie anders en veel factoren zijn hier van invloed. De oriëntatie en hellingshoek van de panelen, het merk en type panelen, de stringverdeling, het type omvormer, de schaduw en het weer. In de opbrengstberekening van jouw systeem zijn winterse dagen meegenomen. Dus een paar dagen sneeuw of slecht weer veranderen niet direct de verwachte jaarlijkse opbrengst.

5. Welke maatregelen kun je als eigenaar van een zonnesysteem nemen om technische problemen te voorkomen? Ook in de winter?

Wij raden aan om regelmatig de omvormer te controleren om te kijken of er nog opwek is. Het kan zijn dat de installatie het vanwege het weer even niet doet, maar zodra het weer verbetert, moet de omvormer ook weer aan gaan. Controleer, indien mogelijk, zo af en toe visueel de zonnepanelen. Niet alleen in de winter, ook in de zomer handig om te doen. Bladeren, vogelpoep of andere dingen kunnen de opwekcapaciteit van jouw systeem beïnvloeden.

6. Wat is de invloed van de daling van temperatuur op mijn panelen?

Eigenlijk is de kou juist goed: warmte is namelijk een beperkende factor bij het omzetten van energie. Als het kouder is, zal de installatie in principe dus beter werken. Echter is er in de winter minder vaak zonlicht en staat de zon met een lagere hoek op de panelen. De totale opwek zal dus minder zijn in de wintermaanden.

7. Wat kan ik doen om mijn serre of uitbouw in de winter te beschermen?

Het oppervlakte van panelen is van glas, en daardoor gladder dan bijvoorbeeld dakpannen. Sneeuw schuift daardoor makkelijker van de panelen af. Sungevity neemt in het ontwerp van een systeem op het dak een marge op bij de randen; deze marge werkt in de winter als een rem voor het schuiven van de sneeuw. Zo zijn jouw panelen geen gladde glijbaan meer. Wel zal, net zoals van het dak, ook van de panelen sneeuw afschuiven op het dak van je serre of uitbouw. In principe is het glas van jouw serre sterk genoeg om dit aan te kunnen.

8. In hoeverre is de bedrading veilig voor de nattigheid die sneeuw met zich meebrengt?

De bekabeling en connectoren zijn water-, sneeuw- en vries-bestendig. Als de bekabeling niet volledig netjes is afgewerkt, of als de connectoren niet juist zijn aangedraaid, dan kan er op de omvormer de melding ‘Isolatiefout’ optreden. Neem in dat geval direct contact op met Sungevity.

9. Waarom knipperen de lichtjes van mijn omvormer vaak in de ochtend?

De knipperende lampjes hebben verschillende betekenissen. In de ochtend geven ze vaak aan dat de omvormer probeert op te starten. De omvormer is dan aan het controleren of er voldoende instraling is om in bedrijf te gaan. Dit kan bij slecht weer soms wat langer duren. Er is dan voldoende daglicht om op te starten, maar nog niet voldoende instraling om daadwerkelijk energie op te wekken. De omvormer controleert dit voortdurend, vandaar de knipperende lampjes.

10. Wat als de (aardlek)automaat van de zonnepanelen in de groepenkast naar beneden geklapt is?

Als de (aardlek)automaat naar beneden is geklapt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit kan gebeuren na een storing in huis, een storing aan de omvormer, maar ook een verslechterde automaat. Ook na een hevige regen- of sneeuwbui kan het gebeuren dat de (aardlek)automaat naar beneden is geklapt. Het advies is om na een hevige (storm)bui te controleren of alles goed staat. Is dit niet zo, probeer dan de automaat weer omhoog te zetten. Mocht deze meteen weer naar beneden gaan, dan adviseren wij je om contact op te nemen met Sungevity.

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je ‘t!

Doe de dakscan