Terug naar Blog

Zonnedakpannen versus Zonnepanelen

Zonnedakpannen, oftewel dakpannen met zonnecellen. Ze lijken de perfecte oplossing voor wie niet zo’n fan is van conventionele zonnepanelen. Zonnedakpannen zijn een stuk onopvallender, maar zijn ze ook een goede investering?

Wat is een zonnedakpan?

Zonnedakpannen of solar dakpannen zijn gewone dakpannen met daarop een zonnecel. Deze zonnecel werkt hetzelfde als de zonnecellen in een zonnepaneel. Voor zonnedakpannen heb je dus geen andere omvormer nodig dan voor zonnepanelen. Zonnedakpannen zijn nog maar een paar jaar op de markt. Het eerste huis in Nederland met een zonnedak werd in 2015 opgeleverd. Sinds mei 2017 verkoopt Tesla ook zonnedakpannen in de Verenigde Staten. Zoals bij elke nieuwe innovatie is de verwachting dat zonnedakpannen zich de komende jaren nog verder ontwikkelen.

Een kwestie van smaak

Een dak met zonnedakpannen is een esthetische keuze. Doordat de zonnecellen in gewone dakpannen zijn verwerkt hoef je geen grote panelen op je dak te plaatsen. Vooral op daken met veel obstakels oogt dit rustiger. Zonnedakpannen zijn ideaal voor eigenaren van monumentale panden die van de gemeente geen zonnepanelen mogen plaatsen. Zonnepannen zijn in veel gevallen wel toegestaan. Voor eigenaren van ‘gewone’ woningen is het vooral een afweging of het uiterlijk van de zonnedakpan het grote prijsverschil waard is.

Hogere prijs, lagere opbrengst

De hogere kosten zijn gelijk de reden waarom je niet overal zonnedakpannen ziet. Zonnedakpannen zijn ongeveer 2,5 keer zo duur als zonnepanelen per kWh; kom je bij reguliere panelen op een gemiddeld bedrag van 4000-5000 euro, zonnedakpannen gaan al snel richting de 11.500 euro. Hierdoor is de terugverdientijd ook een stuk langer; wel 15 tot 20 jaar. Zonnepanelen hebben een gemiddelde terugverdientijd van zo’n 7 jaar. De langere terugverdientermijn komt deels doordat de installatie van zonnedakpannen een stuk ingewikkelder is. Alle pannen moeten vervangen worden, terwijl zonnepanelen gewoon op het bestaande dak geplaatst kunnen worden. Je bespaart wel op de kosten van nieuwe pannen, maar dit is alleen relevant als het oude dak toch al vervangen moet worden, of op nieuwbouw.

De opbrengst per m2 van zonnedakpannen ligt stuk lager dan bij zonnepanelen: 80-90 Wp per m2 tegenover 180-225 Wp per m2 voor traditionele zonnepanelen. Dit komt voornamelijk doordat 25% van de zonnedakpan niet gebruikt kan worden voor het opwekken van zonnestroom. Een zonnedakpan heeft, net als een gewone dakpan, een bolling, waardoor hier geen zonnecel in verwerkt kan worden. Verder is er geen ventilatie onder de dakpan. Hierdoor worden zonnedakpannen heter dan zonnepanelen. Hoe heter de zonnecel, hoe minder energie hij opwekt. Tegenover de lagere opbrengst van zonnedakpannen staat wel dat je ze op stukken van je dak kunt plaatsen waar grotere panelen niet passen. Hierdoor wek je toch ongeveer evenveel zonnestroom op.

Het beste rendement? Ga voor zonnepanelen

Technologische ontwikkelingen gaan snel, ook in zonnestroom. Dus wie weet stoten zonnedakpannen op termijn traditionele zonnepanelen van hun troon. Zover is het alleen nog lang niet. Door de lagere opbrengst per m2 en hogere kosten is het rendement van zonnedakpannen een stuk lager dan die van zonnepanelen. Je verdient je investering in zonnedakpannen uiteindelijk wel terug, maar de kans is klein dat je er ook winst op maakt. Terwijl je met traditionele zonnepanelen na de terugverdientermijn nog minimaal 15 jaar van gratis stroom geniet. Het is financieel interessanter om in zonnepanelen te investeren. Kies dus alleen voor zonnedakpannen als het uiterlijk erg belangrijk is of als je in een monument woont.

Meer weten? Vraag een gratis en vrijblijvend advies aan over zonnepanelen op jouw dak.

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je het!

Doe de dakscan