Terug naar Blog

Wat leveren zonnepanelen op tijdens de vakantie?

Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Maar soms verbruik je de zonnestroom niet meteen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Wat gebeurt er met al die energie als jij op pad bent? Profiteer je dan nog steeds van je zonnepanelen? Ja hoor! Terwijl jij op het strand ligt verdienen je panelen geld. Hoe? Dat leggen we je uit in deze blog.

Wat leveren zonnepanelen op tijdens de vakantie?

Zonnestroom terugleveren aan het net

Als jij op (zomer)vakantie bent, blijven je zonnepanelen stroom opwekken. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, bijvoorbeeld omdat je niet thuis bent, levert je zonnesysteem de stroom automatisch terug aan het net. Aan het einde van het jaar wordt je stroomafname verrekend met je teruglevering. Dit heet salderen. Door de salderingsregeling profiteer je van je zonnepanelen terwijl jij aan het genieten bent van je welverdiende vakantie.

 

Geld verdienen terwijl jij op het strand ligt

Als jij op het strand ligt te bakken, pakken ook je zonnepanelen volle zon. En dat zie je terug in je portemonnee. Als je in juli twee weken op vakantie bent wekt je zonnesysteem ongeveer 272 kWh aan stroom op, oftewel 95 euro! Hier kun je heel wat ijsjes, cocktails of ansichtkaartjes voor je familie van kopen.

Extra tip: haal alle stekkers uit de stopcontacten voordat je vertrekt en voorkom sluipverbruik. Dit scheelt energie, waardoor je meer teruglevert aan het net.

*Voor deze berekening gingen we uit van een gemiddeld zonnesysteem van 4320 Wp en een opbrengst van 0,9 kWh/ Wp per jaar.

 

Salderen na 2025

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Dat betekent dat je vanaf 2025 elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je teruglevert aan het net. De afbouw van de salderingsregeling betekent dat het steeds voordeliger wordt om je zonnestroom gelijk op te maken of op te slaan in een batterij. In Vlaanderen doen wij op dit moment veel ervaring op met de installatie van thuisbatterijen. Zodra batterijen ook in Nederland financieel aantrekkelijk zijn, gaan wij deze ook aan onze Nederlandse klanten aanbieden.

 

Nog geen zonnepanelen?

Is je vakantiegeld net gestort en wil je ook maximaal profiteren van de zomerzon? Investeer je vakantiegeld dan in zonnepanelen. Doe de gratis dakscan of vraag advies aan.