Terug naar Blog

Urgenda kreeg een cadeau van Sungevity

Sungevity is fan van Urgenda. Deze organisatie strijdt hard voor klimaatrechtvaardigheid en wilt dat de overheid méér doet om klimaatverandering tegen te gaan. Dit doel kwam afgelopen oktober tot een hoogtepunt toen Urgenda opnieuw een rechtszaak won tegen de Nederlandse staat. Deze was in hoger beroep gegaan toen Urgenda in 2015 ook al in het gelijk werd gesteld door het Hof. Om Urgenda te feliciteren met deze fantastische overwinning, hebben wij hen een set zonnepanelen cadeau gedaan. Vorige week waren we daar om de installatie te beklinken met een glas prosecco.

Klimaatzaak Urgenda vs. de staat

De “Klimaatzaak” werd wereldwijd als baanbrekend gezien, want niet eerder werd een staat door de rechtbank gedwongen meer te doen tegen klimaatverandering. Volgens de rechtbank heeft de staat een zorgplicht. Dit houdt in dat om haar burgers te beschermen, de staat moet streven naar een reductie van 25 procent in broeikasgassen in 2020 ten opzichte van 1990. Urgenda stelde dat de overheid niet genoeg doet om dit streven te behalen, en daarmee brengt de staat haar burgers in gevaar. Ten tijde van de uitspraak, begin oktober 2018, had Nederland de uitstoot met 13 procent teruggebracht ten opzichte van 1990. De rechtbank had dus genoeg reden om Urgenda in het gelijk te stellen.

Samenwerking Urgenda en Sungevity

Sungevity is trots om te kunnen zeggen dat zij op verschillende fronten samenwerkt met Urgenda. Samen hebben zij onder andere de Schooldakrevolutie opgezet, een stichting die zich als doel heeft gesteld om in 2025 6000 van de 8000 schooldaken (waarvan zo’n 1000 al zonnepanelen hebben en 1000 ongeschikt zijn) met zonnepanelen vol te leggen. Ook was Urgenda-directeur Marjan Minnesma vorig jaar nog te gast bij onze Climate College Tour.

Cadeau

Omdat we zo onder de indruk waren van de klimaatzaak wilden we Urgenda graag op een bijzondere wijze feliciteren. En wat kan een zonnepanelenbedrijf beter cadeau geven dan zonnepanelen? Het ging om een bijzondere installatie: aan de voorzijde van het kantoor van Urgenda, in Amsterdam-Noord. Daarbij werd gebruikt gemaakt van twee verschillende panelen: vijf panelen met een witte achterplaat, en vijf panelen met een blauwe achterplaat. Dit werd gedaan om te kijken welke panelen over de tijd meer opbrengen: alles voor de wetenschap!

Harde werkers

We spraken onze installatiepartner El Essalih van El Solar en Montage over hoe zij deze bijzondere installatie hebben aangepakt. “We begonnen de installatie op een zaterdag in december en dachten vroeg klaar te zijn. Dat kwam ons koud op het dak te staan. Het waaide en regende hard. Zo hard dat het op een gegeven moment gevaarlijk werd en we moesten stoppen. We moesten later nog terugkomen.” De tweede keer dat ze aan de slag gingen, zijn de toppers zelfs doorgegaan tot 9 uur ’s avonds!

Voor deze installatie heeft El zijn eigen tijd ter beschikking gesteld aan Urgenda omdat hij hen dankbaar is voor het werk dat zij doen voor de toekomst van zijn kinderen. We vinden het erg mooi wat mensen voor elkaar kunnen doen. Een speciale vermelding dus voor de harde werkers El, Michiel, David, Ken, Khalid, en Eduardo die deze installatie mogelijk hebben gemaakt en Urgenda een prachtig cadeau hebben bezorgd!