Terug naar Blog

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Dewi - Assetmanager Amvest

Dewi is Assetmanager bij Amvest, Investment manager én ontwikkelaar van woningen en woongebieden in Nederland, met ongeveer 20.000 huurwoningen in portefeuille. Met Sungevity zijn meer dan 3.000 woningen van Amvest al voorzien van duurzame zonnestroom. Volgens Dewi zijn zonnepanelen een no-brainer voor de planeet.

10 jaar Generatie Zon: in gesprek met Dewi - Assetmanager Amvest

Ik wil ook niet dat mijn pensioen verdiend wordt met fossiele brandstoffen

Als Assetmanager bij Amvest ben ik verantwoordelijk voor het beheren van woningportefeuilles voor pensioenfondsen en verzekeraars. Ik zorg ervoor dat de woningen goed onderhouden zijn, dat ze verhuurd worden én dat ze voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van investeerders. Want voor pensioenfondsen en andere investeerders is maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker. Zij zien zonnepanelen als een goede investering. In mijn ogen is dat een hele positieve ontwikkeling. Ik wil zelf namelijk ook graag dat mijn pensioen verantwoord wordt verdiend. Zonnepanelen zijn een hele mooie manier om bij te dragen aan een groenere planeet. Het is zo voor de hand liggend: je hebt een dak en je verbruikt stroom. Waarom zou je je dak niet gebruiken om in je eigen stroomverbruik te voorzien?

 

Al 3000 woningen met zonnepanelen

Bij Amvest hebben we in samenwerking met Sungevity al meer dan 3.000 woningen verduurzaamd met zonnepanelen. Daar ben ik wel trots op. We hebben ook onze manier van werken aangepast: vroeger gingen we bij huurders langs de deuren om te vragen of zij zonnepanelen wilden in ruil voor een geringe huurverhoging. Daar ging heel veel tijd en energie in zitten. Op een gegeven moment dachten we: het is beter om dit als verhuurder in één keer projectmatig voor al onze woningen in de straat te doen en de investering zelf te financieren. Dat scheelt een hoop tijd en levert een efficiënter proces op en scherpere inkoop. En omdat de huurder lagere energiekosten heeft, worden onze woningen concurrerender en meer huur waard. Zo kunnen we zowel de investering verantwoorden als bijdragen aan een beter milieu. Samen met mijn collega’s hebben we investeerdersgeld vrijgemaakt om 3.000 woningen in één keer te voorzien van zonnepanelen. We zijn begonnen met eengezinswoningen, want die zijn het makkelijkst. Dan gaat de stroom direct naar hun eigen meter en huurders krijgen het geld dat ze besparen gewoon op hun rekening. Bij appartementencomplexen ligt dat iets ingewikkelder, maar ook daar willen we graag stappen in zetten.

 

Bij Sungevity staat de huurder echt centraal

Jullie hebben ons het meest weten te overtuigen. Allereerst ben ik heel erg geïnspireerd geraakt door jullie oprichtster Roebyem. Als je haar ontmoet, word je meteen enthousiast door haar verhaal. Wat me ook heeft overtuigd, is dat de huurder bij jullie écht centraal staat. Wij vinden dat heel belangrijk, want je komt immers bij mensen in hun huis als je zonnepanelen installeert en de bekabeling aansluit. Bij jullie op kantoor hangt een hele mooie poster van de klantreis. Elke stap in deze reis krijgt voldoende aandacht en dat geeft ons veel vertrouwen en comfort. Ook het feit dat jullie een heel projectteam hebben dat ons als verhuurder ontzorgt, vonden we belangrijk. En jullie zijn zo zeker van jullie zaak, dat wij een opbrengstgarantie kregen. Daar hebben we volgens mij nog geen gebruik van hoeven maken, maar uit zo’n garantie blijkt dat jullie je hand in het vuur steken voor jullie product.

 

Sungevity heeft een heel projectteam dat ons als verhuurder ontzorgt, dat vonden we belangrijk.

 

Sungevity’s target was 500 woningen, maar jullie behaalden er 800

Het is leuk om je eigen stroom op te wekken, het geeft je een goed gevoel, je woont in een duurzame woning én je levert vaak ook nog eens stroom terug aan het net. En wij regelen het allemaal voor je in samenwerking met Sungevity. Dat is gewoon fantastisch. Wij horen dan ook vaak dat huurders er heel blij mee zijn. Toen wij in 2018 begonnen met de installatie van zonnepanelen, reageerden huurders soms sceptisch omdat het allemaal nieuw voor ze was. In 2018 hadden we dan ook geen hele grote verwachtingen. We vroegen aan jullie om 500 woningen te voorzien van zonnepanelen, maar jullie behaalden er 800! Een geweldig resultaat. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo normaal dat bijna iedereen ze wel wil.

 

Volgende stap: appartementencomplexen

Ik denk dat we in de toekomst misschien helemaal geen dakpannen meer hebben, maar dat het hele dak bedekt is met zonnepanelen. Dan maken de zonnepanelen het dak ook meteen waterdicht en zorgen ze voor isolatie. En misschien plaatsen we in de toekomst wel zonnepanelen die ook het water verwarmen. Maar voor nu hoop ik vooral dat we grote stappen kunnen zetten in het verduurzamen van appartementencomplexen, ook daar willen we namelijk graag zonnepanelen op installeren.

 

Leefcomfort op een leefbare planeet

Je moet niet proberen om iedere verduurzamingsinvestering uitsluitend uit te drukken in terugverdientijden of rendementen. Uiteindelijk zijn er meer aspecten bij de verduurzaming die waarde vertegenwoordigen. Een verhoogd wooncomfort en lagere energielasten door isolatie en het vermogen om je eigen stroom op te wekken op je dak, zijn aspecten die een huurder steeds meer gaat waarderen. Dat komt tot uiting in een hogere huurwaarde, maar ook bijvoorbeeld in een snellere verhuurbaarheid of lagere verhuisgeneigdheid. Bovendien zal de gehele vastgoedsector als gevolg van de Paris Proof-doelstellingen moeten verduurzamen en dan kun je in mijn opinie beter niet in achteraanlopen. Als belegger van pensioengelden wil je toch niet slechts het wettelijk minimale doen? Het gaat er ook om visie en ambitie te tonen om een leefbare planeet te houden. Naar mijn mening zijn zonnepanelen daarin een no-brainer.