Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Tech & gadgets

Green Gadget Man duikt de boeken in met de solar leeslamp

Sungevity's Jasper beoordeelt de nieuwste, groene hebbedingetjes. Vandaag:  de solar leeslamp van Infmetry. Met als bonus gastredacteuren Pablo en Rosa. 

Toegegeven, laat mij een product met een zonnepaneel zien en ik ben verkocht.  Maar als het dan ook nog eens een gadget is waarmee je kinderen kunt laten ervaren hoe leuk zonnestroom is, sta ik te stuiteren. Deze maand kwam ik per toeval een gadget tegen die als leeslamp dient n ideaal is voor kids die voor het slapen gaan een boek lezen. En dus vroeg ik Pablo en Rosa, van wie ik weet dat ze graag lezen, om de solar leeslamp te testen. Hun eerste reactie? “Vet!”

 

Cool: *****

De solar leeslamp werkt als volgt: je draait de lamp om, zodat de zonnecel in de voet van de lamp in het licht komt te staan. Daarmee laadt de lamp zich overdag op. En ’s avonds? Dan draai je ‘m om en druk je de lamp aan.  De lamp is erg mooi en toch simpel vormgegeven. Ook Pablo en Rosa vonden de lamp heel handig bedacht en eenvoudig te gebruiken. Zouden ze de lamp aanraden aan vrienden en vriendinnen? “Jazeker!” 

 

Handig: ***** 

De lamp is echt heerlijk simpel. Mijn enige zorg was dat kinderen zouden vergeten om de lamp elke ochtend in het daglicht te zetten. Ik vroeg aan Rosa: heb je ‘m elke dag in de vensterbank gezet? Nee hoor, Rosa had er iets anders op gevonden: ze zet de lamp zodanig op een tafeltje naast haar bed, dat de lamp zodra ze 's morgens vroeg haar gordijnen opent het (zon)licht vangt. Op deze manier laadt hij prima op! Je merkt niet eens dat het een lamp is die werkt op zonnepanelen. De batterij, die opgeladen wordt met zonnestroom, is tijdens de testperiode niet één keer opgegaan.

 

Kostenbesparing: ** 

Zoals met zoveel van deze gadgets, moet je ook de solar leeslamp niet kopen om er geld mee te besparen. Pablo’s normale leeslamp heeft een lampje van 3 Watt. Stel dat je elke dag 1 uur leest, verbruik je dus (3W x 365 x 1 uur=) 1095 Wh. Ofwel een kostenpost van nog niet eens 25 cent. Vergeleken met de aanschafkosten van de solar leeslamp van €16 is dat natuurlijk geen vetpot. Maar zou je op deze manier niet een bewustzijn bij kinderen creëren dat zich later dubbel en dwars uitbetaalt? Dat je dus alledaagse producten voor niks op zonnestroom kan laten werken, en dat het nog cool is ook. Ik geef de solar leeslamp een bonuspunt: 2 sterren voor het criterium ‘kostenbesparing’.

 

Eindoordeel: ****

Ik stel voor dat u allemaal ten minste één solar leeslamp koopt en cadeau doet aan een neefje, nichtje, zoon, dochter,  maakt mij niet uit wie. Gewoon doen! Want dit ding is een toppertje. 

Dit artikel stond in de Watt's up van april. Lees de hele Watt’s up van april hier.

 

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen