Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Tech & gadgets

Green Gadget Man checkt de nieuwe NEST thermostaat

Sungevity's Jasper beoordeelt de nieuwste, groene hebbedingetjes. Vandaag: de slimme NEST thermostaat.

Het is koud en nat buiten, en dan wilt u er binnen lekker warmpjes bijzitten. Laatst ging ik m’n zoontje ophalen direct na het werk en kwam toen thuis in een koud huis. Al bibberend heb ik de thermostaat opgedraaid. Het zou wel lekker zijn om in een warm huis thuis te komen. Collega Pim vertelde me: “Joh, ik ga die nieuwe NEST thermostaat kopen. Meekijken?” Heel graag!

Overall score: **** 

 

Cool: *****

Tjonge wat een vet ding. Het ontwerp is 'super slick' zoals Pim zou zeggen. De thermostaat voelt solide aan en het opdraaien van de thermostaat doet heel slim denken aan die oude draaiknop op een Honeywell. Het scherm is mooi vormgegeven doch simpel. Leuke details: het scherm kleurt rood als u de temperatuur opdraait en NEST toont een groen blaadje als u energiebesparend bezig bent. Het coolste vind ik het zelflerende vermogen en de sensors in het apparaat. Na één week handmatig de temperatuur hoger of lager zetten, gaat de NEST uw patroon herkennen en aanpassen aan uw ritme. Bovendien zit er een aanwezigheidsdetector in, die weer bijdraagt aan dat zelflerende karakter van de thermostaat. Gaat u een keer weg van huis zonder de verwarming lager te zetten? Dan doet de NEST dat automatisch voor u. Lekker makkelijk.

 

Handig: ****

Het gebruik van de NEST is easy: makkelijk menu, draaien, drukken klaar. En als de NEST eenmaal is ingewerkt, heeft u er geen omkijken meer naar. Ook erg leuk is dat u met de app van NEST de thermostaat kunt bedienen. Onderweg naar huis de temperatuur instellen bijvoorbeeld. Ook biedt de app inzicht in het energieverbruik van de laatste tien dagen. Ietwat tegenvallend is dat u hier meer analyse en advies zou verwachten. Dat geldt ook voor de maandelijkse email van NEST. Die toont hoeveel uur u gestookt heeft en dat u bij ‘de beste 45% van de NEST’ers in uw regio’ hoort. Maar wat u daaraan heeft?

 

Kostenbesparing: ?

Als de NEST denkt dat u energiebesparend bezig bent, wordt u beloond: het display toont dan een groen blaadje. Het wordt wel steeds strenger. Na verloop van tijd moet u meer moeite doen om een groen blaadje te krijgen. In principe moet dit de stimulans zijn om steeds zuiniger te worden en daarmee dus te besparen op uw gasrekening (wat 60 procent van uw energierekening is). Ook de auto-afwezigheidsfunctie zal helpen, want hij schakelt de verwarming terug als u er niet meer bent. De vraag is echter of dat tot drastische besparingen gaat leiden. En of u zelf niet gewoon gedisciplineerd kunt zijn in het terugdraaien van de thermostaat. Ik ben benieuwd. Pim en ik gaan zijn nieuwe energierekening over zes maanden analyseren. Of Pim ooit zijn investering van €249,- in de NEST gaat terugverdienen weet ik niet. “Maar het is wel een supervet ding.”

 

 

Dit artikel stond in de Watt's up van februari. Lees de hele Watt’s up van februari hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen