Het Sungevity blog

Zonne-experts aan het woord.

Terug naar overzicht Tech & gadgets

Green Gadget Man aan het shinen in de BMW i3

Green Gadget Man Jasper beoordeelt de nieuwste groene hebbedingetjes.

Vandaag: Cruising on sunshine in de BMW i3

Overall score: ***

Mijn Britse collega Tom naast me en ik voelen ons kinderen in een snoepwinkel. De ramen zijn omlaag. Ik trap het pedaal in. “Did you hear that sound?”, vraagt Tom als we in onze stoeltjes gedrukt worden. Ik kijk hem vragend aan, behalve een zoevend geluid is er niets te horen. “It’s the sound of the future”.  Welkom in de BMW i3.

Cool: ***

In één woord: electric! Allereerst prachtig design, met lichtgewicht materiaal (carbon fiber) en ondanks het compacte formaat toch ruim voldoende zitruimte achterin. Ten tweede trekt de BMW i3 top naar 100 km/h in iets meer dan 7 seconden. De auto zit tjokvol moderne technologie. Mocht u bijvoorbeeld in een file terechtkomen, dan rijdt de i3 in cruise control modus volledig autonoom. Verder is de auto qua comfort en interieur helemaal wat u mag verwachten van BMW: prachtig!

Ik ben fan. Vijf jaar geleden reed ik een jaar lang in een test e-car: een omgebouwde Volkswagen Golf, met een accu in de achterbak die zo groot was dat de boodschappen op schoot moesten. Tsjonge, wat is er veel vooruitgang geboekt.

Een absoluut pluspunt is de 8 jaar of 100.000 kilometergarantie op de batterij. Die in mijn e-Golf ging geregeld kapot. De batterij is waarschijnlijk het duurste onderdeel van de auto, dus die zekerheid is absoluut een pre. De batterijen kunnen eventueel als tweede toepassing gebruikt worden in huizen om elektriciteit op te slaan, bijvoorbeeld stroom van uw zonnepanelen.

Handig: ***

Qua opladen is het leven tegenwoordig een stuk makkelijker: BMW biedt momenteel een gratis BMW i Wallbox aan om thuis je auto op te laden. En snelladen is de toekomst! Tijdens de testrit stopten we bij het Fastned station in Eemnes. Wat een geweldig laadstation. Geen gehannes met verloopstukken. Het is simpel, keuze uit drie stekkers. Het is meteen duidelijk welke: inpluggen en klaar. Vroeger moest ik negen uur laden en nu vijftien minuten. Ik ben verkocht.

Ook qua actieradius is er met de BMW i3 vooruitgang geboekt, al is er zeker nog ruimte voor verbetering. Vijf jaar geleden kon ik met de batterij in mijn Golf (28 kWh) maximaal 150 km rijden. Nu heeft de BMW i3 een kleinere batterij (22 kWh) en het bereik is nagenoeg hetzelfde. Met de Range Extender wordt de actieradius van de BMW i3 vergroot van circa 130/160 kilometer naar 240/300 kilometer.

Kostenbesparing: **

Qua prijs (ca. €35.000) is de BMW i3 duidelijk van een andere orde dan een Tesla (ca. € 100.000). Het is dan ook niet fair om ze met elkaar te vergelijken. Maar het is wél goed om te kijken wat het betekent als u de BMW i3 koopt of least. Dan blijkt dat het alternatief – een goedkoop en zuinig autootje – vooralsnog ‘goedkoper’ is, zeker als u niet veel rijdt.

Een BMW i3 zakelijk rijden, inclusief de fiscale voordelen, kan al voor €299/maand. Met een privé lease betaal je snel €500/maand. Een Fiat Panda privé leasen (verbruik 1 op 20), kost ongeveer de helft. En daar baal ik dan van. Hoe kan het twee keer ‘goedkoper’ zijn om in een CO2 uitstotende Panda te rijden? Mijn geweten zegt: ik betaal graag iets extra’s om in een duurzame, schone en schitterende elektrische auto te rijden.

Dit artikel stond in de Watt's up van augustus. Meld u hierboven aan of lees de hele Watt’s up van augustus hier.

Over Sungevity
Het is onze missie om de “Rooftop Revolution" te versnellen en alle daken vol met zonnepanelen te leggen. Al sinds 2012 zijn wij dé zonne-expert van Europa, met meer dan tienduizend installaties op onze naam. Onze aanpak? Op afstand kijken wij met geavanceerde software heel nauwkeurig naar jouw dak, je wensen en situatie. Alles om je zo goed en duidelijk mogelijk te adviseren. Zo weet je precies wat jouw opbrengst, kosten en voordeel zijn én dus precies hoeveel je bespaart. Meer over Sungevity

Ontdek hoeveel je kan besparen